Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Hackathonul Pan-European EUvsVirus, proiecte inovative & concluzii

0

Hackathonul pan-european online #EUvsVirus, organizat în perioada 24-26 aprilie poate fi considerat cu adevărat un succes, fiind înregistrate peste 2.100 de soluții pentru problemele reale cu care ne confruntăm în această criză a coronavirusului. Inițiat de Comisia Europeană, evenimentul a fost unic prin dimensiunile și impactul pe care le-a avut.

Echipele cu membri din România s-au remarcat prin câștigarea unui număr de 12 premii, iar lista câștigătorilor poate fi consultată AICI. Categoriile la care echipele din țara noastră s-a remarcat sunt:

  • Health & Life (Protective Equipment, Protection of medical personnel, Real time Communication & prevention și Research) – 4 premii

  • Business continuity (Demonstrate purpose) – un premiu

  • Social & Political Cohesion (Protection of isolated & risk groups, Protection of citizens & democracy, Other) – 3 premii

  • Remote working & education (University specific challenges) – un premiu

  • Digital Finance (Support identification of financial shortfalls, Enable crowd to help financially, Support for digitally excluded) – 3 premii

Coordonatorul echipei naționale de curatori naționali, Mircea Vădan a spus: „Ne bucurăm că am putut contribui la promovarea și susținerea organizării. În următoarea perioadă e foarte important să sprijinim echipele ce doresc să continue, pentru a ajunge să fie lansate și folosite de cei care au nevoie de ele. În acest sens, facem apel la potențiali parteneri sau persoane care doresc să sprijine activitățile ce vor urma: mentorat, promovare, webinarii sau conexiuni cu experți din domeniu”

Bianca Muntean, manager Transilvania IT Cluster, membru al echipei curatorilor naționali spune: „Acest hackathon arată că am reușit să depășim frontierele prin digitalizare și împreună cu parteneri din toată lumea s-au identificat soluții viabile pentru a depăși această criză. Un prim pas a fost făcut, însă acesta este doar începutul. De-acum încolo este nevoie de sprijin din partea autorităților centrale, aici vorbesc despre România, înspre care mergem cu rugămintea de a se implica mai mult pentru sprijinirea ecosistemelor de inovare. Ne bucurăm să vedem numărul mare de români implicați în acest eveniment și le suntem alături în continuare.”

Juriul a selectat 117 de soluții câștigătoare. Pentru fiecare dintre cele 37 de provocări au fost selectați câte trei câștigători, dintre care unul principal. Aceștia vor primi premii în bani, donați de parteneri, peste 100.000 de euro.

Puteți vedea aici lista completă a câștigătorilor și alocărilor de premii.

#EUvsVirus Hackathon a reunit 114 naționalități și multe domenii de expertiză diferite din toată Uniunea Europeană, dar și din lume. Cei care s-au implicat au demonstrat că sunt uniți, și-au dedicat timpul, talentul și au venit cu idei care să ajute la găsirea de soluții pentru criza coronavirusului. Acesta a fost doar începutul. Cu sprijinul Consiliului European pentru Inovație și al tuturor partenerilor implicați în Hackathon, aștept cu nerăbdare transformarea acestor idei fantastice în realitate! ” a declarat Mariya Gabriel, comisarul UE pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Transilvania IT Cluster, Cluj Startups, Freshblood, Iceberg / Innovation & Technology Cluster, Digital Innovation Zone, Asociația One Source Timișoara, TechHub Bucharest, Spherik, Techcelerator, Activize și Codecamp, dar și autoritățile publice, universitățile, IMM-urile, startup-uri și acceleratoare din țara noastră și-au unit forțele pentru ca acest demers să adune cât mai mulți specialiști din toate domeniile. Rezultatul final reprezintă un succes pentru țara noastră.

#EUvsVirus a adunat peste 20.900 de participanți din toate cele 34 de țări participante, iar România s-a situat pe locul 4, cu aproape 1.500 de înscriși. Ca număr de soluții găsite, cele mai multe au venit pentru următoarele domenii: sănătate (898), afaceri (381), educație și muncă de acasă (270), coeziune socială și politică (452) și finanțe digitale (75), iar țările cu cel mai mare număr de soluții au fost Germania, Italia și Spania. Din România au fost depuse mai bine de 130 de soluții.

La eveniment au participat peste 400 de voluntari, 2.600 de mentori și mai bine de 1200 de parteneri. Hackathon-ul a fost deschis atât pentru participanții individuali, dar și pentru companii. Celor care au propus soluții la problemele identificate li sa cerut să le distribuie pe platforma Devpost, unde alți participanți le pot descoperi, alăturându-se unui demers comun. Acest lucru a permis miilor de participanți să își unească forțele și să creeze 1169 de echipe noi.

Partenerii hackathonului #EUvsVirus vor sprijini în continuare echipele prin finanțări, sponsorizări sau burse. De asemenea, va fi organizat un eveniment numit Matchathon, care va identifica care sunt nevoile  echipelor pentru a-și implementa soluțiile și pentru a facilita accesul către partenerii interesați să investească în acestea.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.