Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

GSK se alătură demersurilor internaționale cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării

0

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, celebrată în perioada 24 – 30 aprilie, compania GlaxoSmithKline (GSK) se alătură demersurilor internaționale derulate cu scopul creşterii gradului de conștientizare a importanței imunizării. La nivel global imunizarea salvează milioane de vieți anual1, fiind una dintre cele mai eficiente modalităţi de a îmbunătăţi sănătatea şi de a asigura prosperitatea comunităţilor pe termen lung2. Aflată pe primul loc la nivel mondial în topul companiilor ce susţin accesul vaccinurilor pe piaţa globală, conform Access to Vaccines Index, GSK salută atât decizia de includere a vaccinării pe agenda Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, precum și continuarea implicării tuturor actorilor în actul de vaccinare pentru a găsi soluții optime.

Celebrată anual în ultima săptămână din aprilie, Săptămâna Mondială a Imunizării are ca principal obiectiv aducerea în atenția publică a importanței imunizării pe tot parcursul vieții și poziționarea vaccinării ca fundație firească pentru sistemele de sănătate puternice. Tema propusă anul acesta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este„Protected Together: Vaccines Work!” și recunoaște eforturile tuturor actorilor implicați în protejarea sănătății prin imunizare, având ca obiectiv evidențierea importanței creșterii investițiilor în acest sector prioritar.

Importanța imunizării: Imunizarea reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a salva vieți, de a îmbunătăți sănătatea comunităților și de a le asigura prosperitatea pe termen lung. Se estimează că în fiecare an vaccinarea are potențialul de a salva peste 6 milioane de persoane3. De fapt, apa potabilă şi vaccinarea au cel mai mare impact în salvarea de vieţi. Dincolo de prevenirea bolilor specifice, vaccinarea aduce reale beneficii economice, cu impact direct în bugetele pentru sănătate prin prevenirea bolilor care necesită tratamente costisitoare și scăderea numărului de zile lucrătoare pierdute din cauza îmbolnăvirii. Potrivit statisticilor, randamentul global anual al investițiilor în vaccinare este estimat la 12% -18%4.

Demersurile de informare cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării sunt cu atât mai importante cu cât ezitarea faţă de vaccinare are un impact direct în scăderea ratei de imunizare, fiind inclusă pe lista celor 10 ameninţări globale în 20195 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Mai mult, potrivit statisticilor, la nivel global există încă aproape 20 de milioane de copii nevaccinați6. În România, potrivit Ministerului Sănătății, acoperirea vaccinală pentru diferite tipuri de antigene este sub nivelul de siguranță de 95% recomandat de OMS. Acest fapt este cu atât mai îngrijorător, cu cât apariția focarelor este dependentă direct de rata de vaccinare7. În acest context, creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța imunizării devine o responsabilitate multilaterală.

Astfel, cooperarea dintre companiile farmaceutice, autorităţile de reglementare, profesioniştii şi organizaţiile din domeniul sănătății şi pacienţi este esenţială pentru a creşte siguranţa şi sănătatea publică. Aceste interacţiuni au contribuit la îmbunătăţirea sustenabilă în domeniul sănătății şi la dezvoltarea a numeroase medicamente inovatoare, schimbând modul în care bolile afectează calitatea vieţii pacienţilor.

Imunizarea este modalitatea optimă prin care ne putem proteja pe noi înşine şi pe cei din jurul nostru de boli ce pot fi prevenite prin vaccinare. Imunizarea susține prosperitatea comunităților deoarece, pe lângă asigurarea protecției individuale, vaccinurile au un rol esențial în prevenirea răspândirii bolilor în societate.

Atunci când acoperirea vaccinală este mare, îi protejăm și pe cei vulnerabili: copii, bătrâni și adulți care nu pot fi vaccinați din motive medicale. În ceea ce ne privește, avem o istorie îndelungată în domeniul imunizării și ne mândrim că suntem recunoscuți drept lideri la nivel global în inovația și producția vaccinurilor. Pe termen mediu și lung, ne-am angajat să descoperim și să dezvoltăm noi vaccinuri cu ajutorul tehnologiilor avansate şi a celor peste 2.500 de oameni de ştiintă din cele trei centre globale de cercetare și dezvoltare. Continuăm să investim în campanii de informare cu privire la importanța vaccinării pentru a le oferi românilor acces neîngrădit la informații relevante și menținem deschis dialogul cu toți actorii implicați pentru a acționa în interesul pacienților.”, a declarat Dana Constantinescu, General Manager GSK Pharma România.

Știați că?

  • Producția unui vaccin este un proces îndelungat şi complex8 care poate dura până la 24 de luni în cazul unui vaccin combinat care previne mai multe boli, în cadrul căruia sunt implementate şi respectate toate normele de calitate și siguranță necesare.

  • Pentru un singur vaccin au loc între 100 și 500 de controale de calitate pe parcursul procesului de producţie.

  • Aproximativ 70% din timpul alocat procesului de producție a unui vaccin este dedicat controlului calității9.

  • Dezvoltarea cu succes a unui vaccin are în spate peste 10 ani de cercetare și dezvoltare și o investiție ce poate varia între 150 și 462 milioane EUR.

De-a lungul timpului, GSK și-a îmbunătățit permanent procesele interne și a purtat în mod constant un dialog deschis şi transparent cu toate părţile interesate pentru asigurarea predictibilităţii şi planificării pe termen lung, astfel încât să susţină disponibilitatea şi accesul neîngrădit al comunităților la vaccinuri.

Implicarea GSK la nivel global: Compania GSK a dezvoltat de-a lungul timpului vaccinuri pentru 22 dintre cele 30 de boli actuale ce pot fi prevenite prin vaccinare10, fiind recunoscută la nivel internațional de către Access to Vaccines Index11, entitate independentă ce analizează impactul pozitiv al companiilor producătoare de vaccinuri asupra comunităților globale. Această recunoaștere validează eforturile companiei de a îmbunătăți accesul comunităților la vaccinare prin intermediul cercetării și dezvoltării, precum și prin intermediul proceselor de înregistrare și fabricare. Peste 2.500 de oameni de știință GSK își dedică munca dezvoltării de noi vaccinuri12 (împotriva tuberculozei, HIV, cancerului) și îmbunătățirii celor 40 de vaccinuri existente în portofoliul actual al companiei13. La nivel global, aproximativ 40% dintre copii primesc cel puțin unul dintre vaccinurile dezvoltate de GSK14.

Implicarea GSK în România: GSK deține un portofoliu de 12 vaccinuri și este o companie cu un portofoliu complex de produse, acoperind 16 patologii de care suferă oameni de toate vârstele: gastroenterita produsă de infecția cu rotavirus, pneumonie, meningită, otită medie acută, boală pneumococică invazivă, difterie, tetanos, poliomielită, infecția cu Haemophilus influenzae tip b (Hib), varicelă, rujeolă, rubeolă, oreion, hepatită, tuse convulsivă și gripă. În perioada 2017-2018 GSK a distribuit pe piaţa locală peste 680.000 de doze de vaccin.

Despre GSK

GSK este una dintre cele mai importante companii din lume din domeniul farmaceutic și medical, a cărei activitate se bazează pe cercetare. GSK este o companie globală din domeniul sănătății, care își desfășoară activitatea cu misiunea de a-i ajuta pe oameni să realizeze mai multe, să se simtă mai bine și să trăiască mai mult. Obiectivul GSK este de a contribui, prin toate acțiunile sale, la creșterea speranței de viață a românilor. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.gsk.ro.

Contact: Mihaela Alionte, mihaela.x.alionte@gsk.com

GlaxoSmithKline (GSK) SRL,

Opera Center 1, Str. Costache Negri nr. 1-5,

Sector 5, Cod 050552, București

1 World Health Organization (WHO): Initiative for Vaccine Research State of the art of new vaccines research & development Geneva 2006

3 Ehreth, J: Vaccine 2003 21 596-600: The global value of vaccination.

4 Andre, FE et al: Bulletin of the World Health Organisation, Volume 8, Number 2, February 2008: 81-160: WHO bulletin: http://www.who.int/bulletin/volumes/86/2/07-040089/en/#R47%23R47, accessed October 2015

5 World Health Organiyation (WHO): Ten threats to global health in 2019 https://www.who.int/emergencies/ten-threats-to-global-health-in-2019

6 https://www.who.int/news-room/events/detail/2019/04/24/default-calendar/world-immunization-week-2019

7 http://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/pages/how-vaccines-work.aspx, Octombrie 2015

8 IFPMA Maintaining the Vaccines Innovation Edge infographic. Image reproduced with kind permission of IFPMA.

9 IFPMA, The complex journey of a vaccine, 2014 – Available at: https://www.ifpma.org/resource‐centre/the‐complex‐journey‐of‐a‐vaccine/, Iulie 2018)

10WHO, Vaccines and diseases – Available at: http://www.who.int/immunization/diseases/en/ (last accessed in July 2018); CDC, Vaccines and preventable  diseases – Available at: http://www.cdc.gov/vaccines/vpd‐vac/default.htm (last accessed in July 2018; CDC, H1N1 flu – Available at:  http://www.cdc.gov/h1n1flu/vaccination/ (last accessed in July 2018); CDC, Smallpox vaccine – Available at http://www.cdc.gov/vaccines/vpdvac/smallpox/default.htm,  Iulie 2018

11 Access to Medicines Foundation, Access to Vaccines Index 2017, p.12 

12 GSK 2017 Annual Report, p.33 

13 GSK.com – Available at: https://www.gsk.com/en‐gb/about‐us/vaccines/ (last accessed in October 2018) 

14 GSK Data on file 2017N322062

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.