Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Global Youth Service Day 2011 „Start” azi, 15 aprilie!

0

Global Youth Service Day (GYSD), cel mai mare eveniment de serviciu în folosul comunităţii din lume, ia startul astăzi, 15 aprilie. Pentru prima dată, evenimentul se sărbătoreşte la nivel european sub umbrela European Youth Service Day. În România, 32 de cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri IMPACT din cadrul Fundaţiei Noi Orizonturi au anunţat deja că desfăşoară cu ocazia GYSD proiecte de serviciu în folosul comunităţii. GYSD se desfăşoară anul acesta în România prin intermediul Fundaţiei Noi Orizonturi ca organizaţie parteneră.

32 de cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri IMPACT s-au mobilizat şi au mobilizat până acum peste 600 de voluntari din Bucureşti, Cluj-Napoca, Hârşova, Iaşi, Lupeni şi Timişoara cu ocazia GYSD 2011. Tinerii din cluburile IMPACT vor derula în perioada GYSD (15-17 aprilie) proiecte comunitare, prin care vor încerca să transforme în mod pozitiv comunităţile în care trăiesc. Fie că este vorba despre amenajarea unor spaţii verzi, a unor şcoli sau grădiniţe, despre ecologizarea unor zone de agrement, despre campanii de informare cu privire la pericolele consumului de droguri sau al violenţei în rândul tinerilor, despre campanii de strângere de fonduri pentru copii cu autism sau pentru bătrâni, tinerii din cluburile IMPACT au fost atenţi la nevoile din jurul lor şi au ales să celebreze GYSD prin implicarea în comunitate. Pentru informaţii despre proiectele derulate de cluburile IMPACT cu ocazia GYSD urmăriţi pagina de Facebook a Fundaţiei Noi Orizonturi, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.  Organizaţiile de tineret, grupurile de iniţiativă ale tinerilor şi şcolile au fost invitate să se alăture GYSD 2011 şi să îşi înscrie proiectele pe harta GYSD 2011 la www.GYSD.org/register.

 

În 2011, Anul European al Voluntariatului, Foundation for Democratic Youth (Ungaria) şi Youth Service America (YSA) lansează European Youth Service Day (EYSD), versiunea europeana a campaniei GYSD. Iniţiativa EYSD îşi propune să pornească o mişcare al nivel european pentru a pune în legătură şi a crea premisele unor viitoare colaborări între orgranizaţiile europene pentru tineret. Foundation for Democratic Youth este Partener Regional al GYSD pentru Europa de Vest. Youth Service America este organizaţie iniţiatoare a GYSD.

 

GYSD este o campanie anuală ce îşi propune să sărbătorească şi să mobilizeze milioane de copii şi tineri din lumea întreagă să desfăşoare proiecte şi acţiuni de serviciu în folosul comunităţii. GYSD se desfăşoară în perioada 15-17 aprilie 2011, în peste 100 de ţări. Anul acesta România este ţară parteneră a GYSD prin Fundaţia Noi Orizonturi. Creat în 1988, GYSD este cel mai mare eveniment de celebrare a serviciului în folosul comunităţii din lume şi singurul dedicat exclusiv tinerilor şi implicării acestora în comunitate. În fiecare an, cu ocazia GYSD mii de proiecte comunitare sunt implementate de tineri din toată lumea.

*****

Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) – înfiinţată în anul 2000 – este o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Lupeni, judeţul Hunedoara. Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, dezvoltând abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societaţii. FNO a creat două programe de educaţie nonformală adresate tinerilor: Programul VIAŢA (un program de educaţie prin aventură, constând în tabere anuale pentru copii în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri). FNO derulează activităţi de educaţie nonformală la nivel naţional şi internaţional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Metodele de lucru utilizate în cadrul programelor FNO sunt educaţia prin serviciu în folosul comunităţii (service learning) şi educaţia prin aventură (adventure education). În 2006 Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar la Gala Premiilor în Educaţie 2010 a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate. Pentru mai multe informaţii despre programele FNO, vizitaţi: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.

 

Despre Programul IMPACT – Programul IMPACT (Implicare, Motivare, Acţiune, Comunitate, Tineri) dezvoltat de Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) constă în cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri. Cluburile IMPACT combină învăţarea, distracţia şi serviciul în folosul comunităţii pentru a ajuta tinerii să-şi dezvolte abilităţi de viaţă şi angajabilitate. IMPACT îi ajuta pe tineri să devină agenţi ai schimbării, capabili să-şi transforme propria viaţă şi comunitatea în care trăiesc în mod pozitiv. Membrii IMPACT se implică direct în comunitate, implementând la fiecare trei luni un proiect de serviciu în folosul comunităţii. Prin intermediul IMPACT tinerii sunt învăţaţi şi motivaţi să se dezvolte în patru domenii cheie: cetăţenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social şi leadership. Reţeaua IMPACT numără 160 de cluburi şi este cea mai mare mişcare de tineret în domeniul cetăţeniei active din România, cu peste 3600 de membri şi peste 520 de lideri de club voluntari (aprox. 80% profesori + studenţi, preoţi, asistenţi sociali). Programul IMPACT este recunoscut ca model de bună practică de experţi internaţionali în domeniul dezvoltării tinerilor şi a fost replicat la nivel internaţional, 12 cluburi IMPACT fiind deschise în Honduras, 2 în SUA, iar 4 urmează a fi deschise în Republica Moldova.

 

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.