Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Gheorghe Sasarman, omagiat la Madrid în cadrul Primului Congres al literaturii SF

0

Revista Niram Art, în colaborare cu Universitatea Complutense din Madrid, a organizat vineri, 25 mai 2013, Primul Congres al literaturii science-fiction.

Evenimentul, moderat de scriitorul de origine română Fabianni Belemuski, a avut loc în Facultatea de Jurnalism și a fost preluat de postul Radio Complutense din Madrid. Participanții la această primă întâlnire de specialitate au fost criticul literar Fernando Ángel Moreno, scriitorul Eduardo Vaquerizo și specialistul în literatură SF spaniolă și română Mariano Martín Rodríguez.

Mariano Martín Rodríguez s-a referit la Gheorghe Sasarman ca fiind unul dintre cei mai importanți autori ai acestui gen din toată Europa și a analizat amplu în cadrul conferintei sale, cartea Cuadratura cercului, pe care el a tradus-o în limba spaniolă. “Sasarman a operat o mutație, deschizând alte posibilități în literatura SF”, a precizat criticul.

Congres_-science-fiction

Cartea lui Sasarman a fost omagiată de Rodríguez în cadrul actului de la Madrid, la puțin timp după ce, în Statele Unite, s-a celebrat o întâlnire între criticul spaniol și celebra scriitoare Ursula K. Le Guin, în jurul figurii lui Sasarman. Le Guin, cea mai cunoscută autoare contemporană de science-fiction, a fost atât de impresionată de Cuadratura cercului (La cuadratura del círculo)încât a tradus-o din spaniolă iîn limba engleza, recunoscundu-i astfel lui Sasarman profunda valoare literara in lumea SF-ului.

Mariano Martín Rodríguez, specialist în limbi romanice, a studiat până în prezent diferite aspecte ale literaturii române moderne și a publicat, printre altele, două ediții bilingve ale tânărului Eugen Ionescu: Hugoliada și Destellos y teatro, text care i-a servit dramaturgului pentru Cântăreața cheală.

La întâlnirea de specialitate de la Madrid au participat atât maeștrii vechii gărzi science-fiction spaniole cât și reprezentanții celei noi. Printre ei, scriitorul Eduardo Vaquerizo, autorul romanului Ultima noapte a Hipatiei, best seller science-fiction în Spania si Fabianni Belemuski, autor al volumului de proza scurta Locuitorul fictiv, in curs de apariție la editura Niram Art. Primul Congres al literaturii science-fiction, întâlnire anuală a iubitorilor acestui gen literar, a fost un succes, iar colaborarea dintre Revista Niram Art și Universitatea Complutense va face posibile și următoarele ediții.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.