Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Geoparcul Dinozaurilor a construit o punte de legătură între Țara Hațegului și Coreea de Sud

0

Hațeg, 21.01.2019 –  Pe parcursul unei zile, teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului a fost platoul de filmare pentru un documentar ce urmează să fie realizat de o televiziune din Coreea de Sud. Profesorul de paleontologie dr. Min Huh de la Chonnam National University și directorul Geoparcului Internațional UNESCO Mudeungsan din Coreea de Sud a venit în România însoțit de o echipă de filmare a televiziunii sud-coreene MBC, specializată în realizarea de documentare. Echipa de filmare coreeană realizează o serie de documentare în cinci dintre cele 74 de geoparcuri UNESCO din Europa și la sediul UNESCO al geoparcurilor internaționale din Paris, iar geoparcul din Țara Hațegului s-a numărat printre ele.

La sosirea în România, prima oprire a echipei sud-coreene a fost la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București unde s-a întâlnit cu directorul singurului geoparc internațional UNESCO din România, lector dr. Alexandru Andrășanu.

Am fost impresionat că Universitatea din București se află chiar în centrul capitalei României și că este o clădire istorică. M-au impresionat de asemenea exponatele – roci și fosile – din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică. Se vede că în spate este o muncă asiduă a profesorilor de aici și sper ca în viitor să  punem bazele unei colaborări între Chonnam National University și Universitatea din București”, a afirmat profesorul Min Huh.

Cea de a doua oprire a fost în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Pe parcursul unei zile, profesorul Min Huh și echipa sa de filmare au mers la punctele de vizitare din Geoparc și s-au întâlnit cu partenerii Geoparcului și cu reprezentanții comunităților locale de aici. Primul obiectiv vizitat a fost expoziția ”Balauri, dragoni dinozauri” de la sediul Geoparcului din orașul Hațeg, unde au aflat detalii despre dinozaurul vedetă al acesteia – Balaur bondoc și despre modul în care le sunt prezentate turiștilor informații despre geologia zonei și conceptul de geoparc UNESCO. În comuna Densuș, echipa din Coreea de Sud a primit informații despre vulcanii și Marea Tethys din vremea fostei Insule a Hațegului și a întâlnit-o pe mascota Andi Andezit chiar la ea acasă, la Casa Vulcanilor. Tot la Densuș, oaspeții au vizitat monumentul emblematic al comunei – Biserica Sfântul Nicolae și au aflat cum un lăcaș de cult poate reprezenta și o veritabilă lecție de geologie oferită de diversitatea tipurilor de roci utilizate la construcția sa. Și Biserica Reformată – Calvină din Sîntămăria Orlea i-a impresionat pe vizitatorii străini prin arhitectură, picturile din interior și prin faptul că, de-a lungul timpului, a fost lăcaș de cult pentru enoriași de religii diferite.

Un alt obiectiv special a fost geositul ”La scoabă”, din satul Sînpetru, comuna Sîntămăria Orlea, locul în care au fost descoperiți primii dinozauri din Țara Hațegului. După ce a aflat informații despre acest geosit, profesorul de paleontologie Min Huh a declarat că este ”unul dintre cele mai interesante situri fosilifere cu dinozauri din lume”. Ultimele obiective vizitate de echipa din Coreea de Sud au fost Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor din Sînpetru unde gazde le-a fost primarul comunei Sîntămăria Orlea, Dumitru Oprean, și o parte dintre membrele Asociației Femeilor din Santamaria Orlea, cele care i-au invitat pe oaspeți și la o degustare de produse tradiționale românești făcute în gospodăriile lor.

Pe parcursul vizitei în Geoparc, profesorul Min Huh și echipa de filmare au avut ocazia să se întâlnească și cu alți reprezentanți importanți ai partenerilor Geoparcului – Asociația Drag de Hațeg, Adaconi și Geraico – dar și cu Ambasadorii pentru Geoparc. Tinerii din Țara Hațegului, atât de prezenți în activitățile geoparcului, l-au impresionat pe profesorul coreean prin implicarea lor, prin varietatea de informații pe care le pot oferi despre geoparc, dar și prin fluența cu care reușesc să comunice în limba engleză.

La finalul vizitei, profesorul Min Huh a declarat că a fost impresionat de ceea ce a descoperit în singurul geoparc internațional din România, de la informațiile legate de geologie și proiecte educaționale și până la comunitatea locală atât de implicată în activitățile Geoparcului. El a menționat că își dorește o colaborare între universitatea pe care o reprezintă și Universitatea din București în vederea facilitării schimbului de experiență în rândul studenților și că ar vedea posibilă colaborarea dintre comunitatea locală din Sîntămăria Orlea și o comunitate locală de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Mudeungsan.

Vizita reprezentanților sud-coreeni este cu atât mai importantă cu cât Coreea de Sud, prin Geoparcul Internațional UNESCO Jeju, va fi gazda celei de a 9-a Conferințe Internaționale a Geoparcurilor UNESCO ce va avea loc în anul 2020.

*******************

 

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 140 de teritorii din 38 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Mai multe detalii pe: www.hateggeoparc.ro și pe facebook: https://www.facebook.com/geodinohateg/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.