Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundația Terre des hommes lansează un proiect inovator, pentru a proteja copiii de orice risc în mediul sportiv, „Mediu sigur pentru copii în sport”

0

Fundația Terre des hommes lansează proiectul european „Mediu Sigur pentru Copii în Sport”, pe care-l va implementa în următorii doi ani în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și cu Federațiile Române de Fotbal și Gimnastică.

Proiectul Mediu sigur pentru copii în sport este finanțat prin Programul Drepturi, Egalitate și Cetățenie al Uniunii Europene REC-RDAP-GBV-AG-2018.

• Bugetul proiectului în România: 200.000 de euro (include și contribuția Fundației Terre des hommes).

• În cadrul programului, Fundația Terre des hommes va investi în traininguri și resurse de învățare printre care 20 de cursuri de formare pentru 120 de profesioniști și zeci de sesiuni de informare pentru copii.

BUCUREȘTI, 22 octombrie 2019. Fundația Terre des hommes a lansat un proiect în premieră în România, prin care se angajează, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și Federațiile Române de Fotbal și Gimnastică, să perfecționeze standardele în protecția copilului în sport.

„Un mediu sigur pentru copii” înseamnă a preveni orice formă prin care copilul poate fi afectat negativ –emoțional, verbal sau fizic – în cadrul spațiilor în care se antrenează sau face sport recreațional sau de performanță.

Mă bucur că Federația Română de Fotbal este parte a acestui proiect. Ne uităm la fotbal ca la un fenomen social, iar o federație are și rolul de a reglementa, nu doar de a antrena. Sunt 200.000 de copii și tineri care joacă fotbal, amploarea acestui fenomen ne obligă astfel să ne angajăm și în acest proiect pentru siguranța lor”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, în cadrul conferinței de presă.

Noi am aderat la acest proiect de la prima lectură a lui, pentru că el corespunde dorinței noastre de a schimba mentalități –sportul de performanță este muncă, dar este și bucurie. Siguranța copiilor în gimnastică este cu atât mai importantă, pentru că la noi performanța apare la vârste mici. Da, au existat probleme în gimnastică, de aceea ne dorim ca antrenorii și sportivii noștri să beneficieze de sprijin, așteptăm cu interes să dezvoltăm împreună materiale de suport care să prevină astfel de situații”. Virginia Oprișan, Secretar General Federația Română de Gimnastică

Fundația Terre des hommes, cu sprijinul partenerilor săi, va dezvolta în următorii doi ani politici de protecție si siguranță și va implica copiii și profesioniștii din sport în crearea acestora. Ulterior va oferi o ceritificare în plus cluburilor care respectă standardele de protectie si siguranță.

Sportivii Larisa Iordache și Nana Falemi ne-au făcut onoarea de a deveni ambasadori ai proiectului „Mediu sigur pentru copii în sport” în România și s-au angajat că vor transmite mesajele noastre de-a lungul celor doi ani ai proiectului. „Un sportiv are nevoie să știe că se poate sprijini pe cineva, mai ales când are moralul la pământ din diferite motive. Copiii trebuie să se bucure de sport, altfel nu poți face această muncă”, a transmis Larisa Iordache, gimnastă, ambasador al proiectului Terre des hommes „Mediu sigur pentru copii în sport”.

Doar dacă oferi încredere poți aștepta și crea performanță. Mă alătur proiectului pentru a-i inspira pe cei din țară să asigure un mediu prietenos copiilor care fac fotbal. Eu țin minte din copilărie că pe terenul de fotbal ne simțeam ca acasă, acesta trebuie să fie sentimentul”. Nana Falemi, antrenor, fotbalist, ambasador al proiectului Terre des hommes „Mediu sigur pentru copii in sport ”

Fundația Terre des hommes se va asigura prin acest proiect că tinerii și copiii beneficiază de politici speciale de siguranță și protecție în timp ce practică diverse sporturi. Pentru început acordurile au fost semnate cu Federațiile de Fotbal și Gimnastică, dar Fundația invită și alte federații și organizații sportive să se alăture proiectului, pentru a ne asigura că drepturile copiilor sunt respectate în orice context sportiv în România. „Ne dorim ca toți profesionișii din domeniu să fie mai bine informați și încurajați să respecte drepturile copiilor, să reacționeze corect la orice situație de încălcare a drepturilor copilului în mediul sportiv, iar copiii să fie informați despre drepturile lor”, a spus Kirsten Theuns, Delegat Național Terre des hommes.

În următorii doi ani vom îmbunătăți competențele profesioniștilor din sport care intră în contact cu copiii, organizând 20 de cursuri pe tema siguranței și protecției copiilor în mediul sportiv și recreațional, pentru 120 de profesioniști din 20 de cluburi sportive, active în cadrul Federației Române de Fotbal și Federației Române de Gimnastică. De asemenea, implicăm copiii de-a lungul întregilor proceduri: le ascultăm cerințele, părerile și îi încurajăm să-și facă vocea auzită și să-și facă drepturile respectate (Grupul Consultativ al Copiilor).

Este ceea ce a remarcat și Cristina Cuculaș, Șef Serviciu, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în cadrul conferinței de presă: „Ne bucurăm că în acest proiect, dincolo de formarea profesioniștilor, va fi și o parte de consultare a copiilor. Ne bucurăm să fim parte dintr-un proiect inovator, fiindcă sportul este un motiv de bucurie, mândrie chiar, doar dacă ne asigurăm că acești copii sunt în siguranță”.

La nivelul întregului proiect (România și Grecia), beneficiarii indirecți vor fi mii de copii între 12 -18 ani care practică sporturi și profesioniști din cluburi și tabere. Bugetul proiectului în România este de 200.000 de euro (include și contribuția Fundației Terre des hommes)

Proiectul Mediu sigur pentru copii în sport este, de asemenea, implementat de Terre des hommes Hellas (Grecia), împreună cu Terre des hommes Ungaria.

Despre Terre des hommes

Fundația Terre des hommes, cea mai importantă organizație elvețiană de protecție a drepturilor copiilor, contribuie în România de peste 20 de ani la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului, reforma asistenței sociale și facilitează participarea copiilor la dezvoltarea propriei comunități. În total bugetul proiectelor pe care Tdh le va desfășura în România în 2019 depășește 2 milioane de franci elvețieni. Fundația Terre des hommes a obținut la nivel internațional certificarea coaliției Keeping Children Safe, cea mai înaltă recunoaștere pentru modul în care protejează copiii.

În fiecare an, Terre des hommes Romania, prin echipa sa de specialiști în protectia copilului, psihologi, sociologi și experti organizaționali, implementeaza programe și proiecte în beneficiul a mii de copii.

www.tdh.ro

https://www.tdh.ch/en/our-interventions/romania

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.