Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundatia ERSTE anunta deschiderea perioadei de aplicatii la Bursa pentru Cercetare Sociala

0

Schimbarile demografice si socio-economice care afecteaza dezvoltarea Europei Centrale, de Est si de Sud-Est sunt printre cele mai importante provocari pentru viitorul coeziunii sociale si al solidaritatii in societatea noastra.

Fundatia ERSTE invita cercetatorii, oamenii de stiinta si practicienii din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est sa aplice cu proiecte de cercetare pe teme legate de schimbarile demografice, economice si sociale. Bursele sunt acordate pe baza unei propuneri care vizeaza tema de cercetare descrisa mai jos, abordata dintr-o perspectiva teoretica, empirica sau practica.

1

Tema editiei 2014 – 2016 a programului de burse pentru cercetare sociala este: „Diaspora, statele-natiune si societatile majoritare din Europa Centrala si de Est”.

Termenul limita de inscriere este 24 august 2014. Propunerile de proiecte vor fi trimise in limba engleza folosind sistemul online: https://apply.erstestiftung.org/fellowship.

Prin Bursa pentru Cercetare Sociala Fundatia ERSTE isi propune sa analizeze relatia dintre diverse grupuri ale diasporei, tara lor de resedinta si tara lor de origine, precum si implicarea diasporei in dezvoltarea economica, viata politica, relatia cu guvernele si cu societatea civila in general.

———————————————————————————————————-

Fundația ERSTE anunță deschiderea perioadei de aplicații la Bursa pentru Cercetare Socială, ediția 2014 – 2016

Schimbările demografice și socio-economice care afectează dezvoltarea Europei Centrale, de Est şi de Sud-Est sunt printre cele mai importante provocări pentru viitorul coeziunii sociale și al solidarității în societatea noastră.

Fundaţia ERSTE invită cercetătorii, oamenii de știință și practicienii din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est să aplice cu proiecte de cercetare pe teme legate de schimbările demografice, economice şi sociale. Bursele sunt acordate pe baza unei propuneri care vizează tema de cercetare descrisă mai jos, abordată dintr-o perspectivă teoretică, empirică sau practică.

Tema ediției 2014 – 2016 a programului de burse pentru cercetare socială este: „Diaspora, statele-naţiune și societățile majoritare din Europa Centrală și de Est”.

Termenul limită de înscriere este 24 august 2014. Propunerile de proiecte vor fi trimise în limba engleză folosind sistemul online: https://apply.erstestiftung.org/fellowship.

Prin Bursa pentru Cercetare Socială Fundația ERSTE își propune să analizeze relația dintre diverse grupuri ale diasporei, țara lor de reședință și țara lor de origine, precum și implicarea diasporei în dezvoltarea economică, viața politică, relaţia cu guvernele și cu societatea civilă în general. Propunerile de proiecte de cercetare trebuie să ia în considerare atât oportunitățile, cat și provocările create de diaspora și de migrația internațională. În realizarea proiectelor de cercetare aplicanții trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

 • Cum se ocupă ţările din Europa Centrală și de Est de diaspora stabilită pe teritoriul lor?
 • Care este relaţia dintre ţările Europei Centrale și de Est, diaspora din ţările învecinate şi cetăţenii care au emigrat pe teritoriul altor țări?
 • Care este relaţia dintre diaspora şi guverne?
 • Ce roluri pozitive sau negative joacă diaspora în relaţia dintre ţările lor de reşedinţă şi ţara lor de origine?
 • În ce măsură poate fi considerată diaspora un agent al schimbării ??
 • Strategiile existente de implicare a diasporei în ţările din Europa Centrală și de Est pot servi ca “bune practici” pentru ceilalţi?
 • Care este interacţiunea dintre diaspora şi societatea majoritară?
 • Ce rol a jucat diaspora în procesul de construcţie naţională din ţările din Europa Centrală și de Est?
 • Care este contribuţia migraţiei internaţionale şi a diasporei la transformarea economică şi socială a ţărilor din Europa Centrală și de Est?
 • Cum poate susţine sectorul privat (inclusiv organizaţiile non-profit) contribuţiile pe care le are diaspora în ţara de origine?
 • Ce rol joacă/poate juca UE în exploatarea potenţialului de dezvoltare a diasporei din Europa Centrală și de Est?
 • Care sunt normele, credinţele şi practicile pe care diaspora din Europa Centrală și de Est le transmite sau le transformă?

Beneficii pentru câștigători:

Câștigătorii bursei vor primi sprijin financiar timp de un an pentru cercetarea propusă, vor avea ocazia să participe la conferinţe ştiinţifice și vor fi integrați intr-o reţea internațională de cercetători şi practicieni interesaţi de subiecte precum: schimbările socio-economice şi demografice, ocuparea forţei de muncă şi şomajul, îmbătrânirea populaţiei, migraţia şi transferul de obiceiuri între generaţii. În plus, pe parcursul dezvoltării proiectelor vor avea ocazia să participe la diverse ateliere de lucru interne precum: întâlnirea preliminară, şcoala de vară, evenimentul de închidere şi alte evenimente publice.

Finanțarea acordată pentru activitățile de cercetare, întâlniri, interviuri cu experţi, traduceri și cheltuielile de călătorie va avea valoarea totală de 12.000 €.

Selecția bursierilor se va face pe bază de concurs. Un juriu format din cadre universitare și profesioniști din diferite universități și alte instituții vor examina toate aplicațiile  și vor intervieva solicitanții preselectaţi pentru programul de burse 2014-2016. Pentru mai multe detalii despre calendarul competiției și condițiile de participare vă rugăm accesați: http://www.erstestiftung.org/wp-content/uploads/2014/06/Fellowship-for-Social-Research_Call-2014.pdf

Rezultatele vor oferi o bază fundamentată și practică pentru diferiți factori de decizie, societatea civilă și mediul de afaceri, dar și pentru activitatea Fundației ERSTE în Europa Centrală și de Est. Recomandările specifice ale cercetătorilor vor fi promovate în regiune de Fundația ERSTE și partenerii săi în cadrul organizațiilor și instituțiilor relevante care activează în sfera politică, societatea civilă și sfera economică.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.