Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundatia Culturala ARTEX este „Non-profit, dar Pro-dezvoltarea durabila!”

0

Campania video „Non-profit, dar Pro-dezvoltarea durabila!” continua cu un nou interviu pe tema dezvoltarii durabile. Mariana Mihai, Coordonator programe al Fundatiei Culturala ARTEX ne vorbeste despre misiunea organizatiei, proiectele desfasurate pana in prezent si despre viziunea personala a Fundatiei asupra dezvoltarii durabile.

Care sunt misiunea si publicul Fundatiei?

„Fundatia Culturala ARTEX s-a infiintat in anul 2007 din dorinta de a sprijini tinerii artisti, cultura si patrimoniul cultural roman, in tara noastra si peste hotare. Prin proiectele pe care le promovam si pe care dorim sa le abordam incercam sa atingem atat specialistii (aici ne referim la tineri artisti, artisti deja consacrati pe care ii punem in legatura cu cei tineri sau pe care ii promovam impreuna, in strainatate sau aici) dar si publicul larg, care poate sa benficienze in mod cert din urma interactiunii cu ceea ce inseamna cultura si experienta pe care o poate oferi un eveniment cultural de calitate. Poate sa iti imbogateasca viata, poate sa iti arate fatete pe care altfel nu ti le poti inchipui. E o experienta inedita, pe care dorim sa o impartasim publicului, sau cel putin sa il facem curios.”

 

Ce tipuri de programe si proiecte desfasurati in aceste domenii?

„In ceea ce priveste aceasta curiozitate pentru domeniul cultural si patrimoniu, as mentiona platforma culturala “Ascensorul cultural” care initaza un dialog intre tinerii interesati de arta, de cultura si institutiile respective. Este un proiect care s-a dezvoltat incepand cu 2009 si a fost preluat de CPPC.

Pot sa mai mentionez „Chestiunea Bucuresti”, o descoperire a Bucurestiului prin niste tabere. Studentii au fost trimisi in misune sa descopere ce inseamna obiectele si monumentele de patrimoniu, sa puna in legatura personalitati ale vremii, impletind partea culturala cu patrimoniul si importanta lui.

Pe partea de arta promovam tineri artisti. Exemplele de anul acesta sunt cele doua expozitii care s-au tinut la Galeriile Orizont in parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici din Romania, Filiala de Scenografie.

Ce ar fi interesant din punctul meu de vedere e un eveniment putin atipic, „Oua incondeiate”, desfasurat in martie 2010 in colaborare cu Complexul Muzeal National Moldova si Muzeul Etnografic cand am transformat un eveniment tipic in ceva inedit, in sensul in care 7 simboluri au fost prezentate sub forma unei instalatii stradale. Publicul a fost foarte curios si foarte socat, in sensul bun. Toata lumea care a trecut pe strada sau care a auzit despre eveniment a venit sa vada, sa inteleaga ce inseamna simbol traditional si sa interactioneze cu obiectele. A fost o experienta inedita, care a avut parte de un mare succes.”

Care este vizunea voastra asupra dezvoltarii durabile? Ce va apropie de acest domeniu?

„Fundatia Culturala ARTEX crede cu tarie in ceea ce inseamna dezvoltarea durabila. Este foarte important sa ne gandim la ce inseamna ziua de maine, ca tot ceea ce facem are efect asupra mediului inconjurator, are efect asupra relatiilor pe care le dezvolti cu oamenii din jurul tau. Cand ma gandesc la „dezvoltare durabila” nu ma refer doar la partea de economia regenerarii a tot ce inseamna materiale consumabile din jurul nostru pe care le luam de-a gata, ca fiind ale noastre si nu ne gandim la ce urmeaza dupa noi, ma gandesc si la felul in care educi oamenii din jurul tau, cum comunici cu ei si cum le transmiti sensibilitatea pentru mediul in care traiesti. Totul trebuie sa plece din interior si cred ca acest sentiment vine si din felul in care intelegi si privesti lumea. Cultura si arta ar trebui sa joace un rol esential in societate, nu doar la modul ideal ci concret sa fie importante in viata noastra, a tuturor.”

Mariana Mihai, Coordonator programe Fundatia Culturala ARTEX. Mai multe informatii despre misiunea si proiectele Fundatiei pe site-ul www.artexfoundation.org.

Interviul complet poate fi urmarit pe pagina www.societal.ro

Seria de interviuri „Non-profit, dar Pro-dezvoltarea durabila”

Societal invita organizatiile societatii civile la un dialog pe tema dezvoltarii durabile pornind de la propriile activitati, proiecte si experiente. Startul campaniei este dat de 30 de ONG-uri, care explica intr-o serie de interviuri care este contributia lor la dezvoltarea durabila. Campania invita  toate organizatiile non-profit interesate de demersul Societal sa promoveze principiile dezvoltarii durabile. Detaliile despre cum se pot implica ONG-urile sunt disponibile pe pagina campaniei.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.