Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundaţia CAESAR trage un semnal de alarmă: „DEMOCRAȚIA ROMÂNEASCĂ TREBUIE APĂRATĂ ÎN FIECARE ZI”

0

Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) își exprimă deplina îngrijorare cu privire la efectele negative pe care deciziile politice recente le au asupra consolidării democrației românești și asupra imaginii României în întreaga lume.

CAESAR atrage atenția că aplicarea legilor în mod egal tuturor cetățenilor, fără privilegii speciale şi fără discriminări de orice natură (prevedere stipulată în Art. 16 și Art. 124 din Constituția României) este o condiţie indispensabilă pentru existenţa unei democrații funcționale și credibile.

O parte a opiniei publice românești acordă o atenție sporită judecăților de valoare privitoare la anumite persoane sau la deciziile acestor persoane, abătându-se astfel de la problematica de fond a evenimentelor din ultima perioadă. Cele mai importante teme pe agenda publică ar trebui să reflecte încercările repetate de erodare a principiilor și valorilor democratice în România: reversibilitatea și fragilitatea reformelor din domeniul justiției, raportul defectuos dintre instituțiile fundamentale ale Statului Român și incapacitatea clasei politice actuale de a acționa pentru consolidarea democrației românești.

logo CAESAR 2-01Fundația CAESAR își exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele acțiunilor politice recente în plan extern, inclusiv prin prisma articolelor publicate în mediile internaționale. Aceste evenimente nedorite afectează grav credibilitatea României în fața partenerilor euro-atlantici și riscă să compromită obiective strategice asumate de Statul Român, precum aderarea la spaţiul Schengen, dar și șansele de a atrage investiții străine într-un climat economic predictibil şi stabil.

Poziția fermă adoptată de mai multe ambasade acreditate la București este o dovadă în plus că evoluțiile din România îi interesează pe partenerii noștri externi, mai ales în actualul context regional. Totodată, acțiunile politice recente derulate fără asumarea consecințelor ample asupra întregii societăți românești, atât în plan intern cât și în plan extern, pun la îndoială credibilitatea României în cadrul Uniunii Europene, NATO și în relațiile cu partenerii strategici.

În lumina evenimentelor din aceste zile, Fundaţia CAESAR trage un puternic semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a veghea în mod activ la apărarea și consolidarea democrației românești. Credem în dreptul fundamental al cetățenilor României de a trăi liber și neîngrădit în țara lor, stat membru al Uniunii Europene, construit pe principii constituționale și democratice solide, pe transparență și pe domnia legii, și într-un stat care garantează aceleași drepturi și obligații pentru toți cetățenii săi. Orice acțiuni care deviază de la aceste principii sunt dovada ignoranței sau chiar a relei-credințe în raport cu datoria factorilor politici de a reprezenta interesele celor care i-au mandatat prin votul lor, instrument fundamental al oricărui sistem democratic.

Fundaţia CAESAR consideră necesară adoptarea imediată a unui set de măsuri pentru corectarea gravelor deficiențe ale sistemului actual, care să garanteze egalitatea tuturor în fața legii, eliminarea imixtiunilor politice în actul de justiție și informarea adecvată a cetățenilor cu privire la activitatea membrilor Parlamentului României. În mod special, Fundația CAESAR solicită transparentizarea completă a votului și acțiunilor parlamentarilor pentru a da posibilitatea cetățenilor să evalueze activitatea celor care ar trebui să îi reprezinte.

Fundația CAESAR anunță cu acest prilej pregătirea unei campanii naționale de amploare pentru asigurarea unui cadru legal optim reprezentării democratice autentice a drepturilor și intereselor cetățenilor în Parlamentul României. Solicităm pe această cale tuturor factorilor de decizie să acționeze cu deplină responsabilitate pentru consolidarea democrației românești, a luptei anticorupție și a statului de drept. Numai astfel România va putea deveni un exemplu pozitiv în Europa și în lume.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.