FOTO: Orchestra Naționala Radio, atracția summit-ului mondial dedicat educației prin media de la Kuala Lumpur

0

 Orchestra Națională Radio a concertat aseară pe scena filarmonicii din Kuala Lumpur, invitată fiind la World Summit on Media for Children, un summit mondial dedicat mediei pentru copii, care are loc în această perioadă în capitala Malaeziei.

02. Concert 09.09.14 - ONR Kuala Lumpur 03. Concert 09.09.14 - ONR Kuala Lumpur 04. Concert 09.09.14 - ONR Kuala Lumpur

Această participare înseamnă un pas important în contextul extinderii parteneriatelor strategice ale Radio România şi în afara Uniunii Europene de Radio și are rolul de a sublinia misiunea pe care Radio România o are: aceea de a educa prin cultură.

Cei peste 1000 de participanti la summit au aplaudat entuziast Orchestra Națională Radio care a dus o parte din spiritul autentic românesc pe tarâm asiatic, interpretând două creaţii româneşti,  veritabile „cărţi de vizită” ale culturii noastre, Rapsodia română nr. 1 – celebra lucrare a lui Enescu – şi Ciocârlia (compusă de Angheluş Dinicu şi devenită celebră în interpretarea şi aranjamentul nepotului său, violonistul Grigoraş Dinicu). Pe lângă acestea, spectatorii au ascultat și lucrări din repertoriul clasic internaţional, ca Suită din Lacul lebedelor (Ceaikovski), Burlesca pentru pian şi orchestră, semnată de Richard Strauss sau Melodii lăutăreşti, de Pablo de Sarasate.

Dirijorul principal al Orchestrelor si Corurilor Radio, Tiberiu Soare sublinia că mesajul cu care Orchestra Națională Radio a venit în capitala Malaeziei este ”unul de pace și prietenie transmis copiilor din întreaga lume”.

”Este un sentiment de mândrie și bucurie să fii martor la un astfel de mesaj de o claritate, de o calitate și o forță cum este cel pe care l-am ascultat în această seară. Este un mesaj care vine dintr-un fond de vitalitate și de cultură pe care malaezienii sunt convinsă că l-au înțeles”, spunea la sfârșitul concertului Camelia Tudose, reprezentant al Ambasadei României în Malaezia.

În această seară urmează un al doilea concert pe care Orchestra Națională îl va susține pentru publicul malaezian. Cele două concerte (cel de aseară și cel de astăzi) sunt înregistrate şi filmate de Radioteleviziunea publică din Kuala Lumpur şi vor fi preluate de toţi membrii Uniunii Audiovizualului din Asia-Pacific (Asia-Pacific Broadcasting Union) – ABU, ajungând la un public potenţial de miliarde de ascultători şi telespectatori, într-un spaţiu geografic ce acoperă jumătate de planetă. Turneul este organizat de Radio România şi ABU, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

World Summit on Media for Children este cele mai important summit media pe tema educatiei, fiind prima oară când evenimentul internaţional este organizat in Asia, după Melbourne, Londra, Salonic, Rio de Janeiro, Johannesburg şi Karlstad.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează