Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Forumul Tinerilor din România invită tinerii la Dialog Structurat!

0
Dacă ai între 14 și 35 de ani, Forumul Tinerilor din România te invită să completezi chestionarul disponibil pe site (www.forumul-tinerilor.ro/dialogstructurat-2/), creat în jurul unor subiecte de interes pentru tânără generație. Întrebările chestionarului și-au propus să afle principalele probleme ale tinerilor, alături și de soluțiile pe care tinerii le propun, dar și percepția lor asupra mediului politic și a implicării lor în acest domeniu. Temele abordate în acest chestionar sunt cele stabilite la nivel european de către actualul trio prezidențial al Consiliului Uniunii Europene: Italia, Letonia, Luxembourg.

Dialogul Structurat este un instrument utilizat pentru ca opinia tinerilor să fie luată în considerare în momentul realizării politicilor de tineret la nivelul Uniunii Europene. Pentru a reuși acest lucru, Dialogul Structurat aduce  împreună la discuții tinerii și persoanele aflate în poziții decizionale cheie. Mai mult decât atât, Dialogul Structurat implică și segmentul de consultări cu tineri și organizațiile de tineret și este implementat în cicluri de lucru de câte
18 luni, cu o tematică și o prioritate comună, divizată în 3 runde diferite de consultări.

logo forumul tinerilor din romania

Dialogul Structurat este, totodată, un instrument folosit pentru implicarea activă a tinerilor în dezbaterile și dialogurile politice privind agenda europeană. Este o urmare directă a Cărții Albe a Tineretului și consecință logică a Pactului European pentru Tineret. Dialogul Structurat contribuie la implementarea Planului D pentru Democrație, Dialog și Dezbatere al Comisiei Europene.

Forumul Tinerilor din România  a fost selectat pentru a face parte din Grupul Național de Lucru privind Dialogul Structurat. Grupul își desfășoară activitatea sub coordonarea Ministerului Tineretului și Sportului, în perioada iulie 2014 – decembrie 2015, în cadrul trioului Președințiilor Consiliului Uniunii Europene asigurat de Italia, Letonia și Luxemburg. Actualul trio şi-a stabilit drept prioritate “Împuternicirea tinerilor”, cu accent pus pe accesul tinerilor la drepturi şi sprijinirea participării acestora la viaţa democratică și politică.

În acest sens, Forumul Tinerilor din România va organiza numeroase dezbateri cu tinerii, în diverse județe ale țării, pentru a afla problemele reale ale acestora și pentru a centraliza soluțiile și opiniile pe care tinerii le au cu privire la subiectele date. Pentru îndeplinirea acestei misiuni, Forumul lucrează cu o echipă națională de ambasadori ai Dialogului Structurat cu TINErii, extinsă în peste 90% dintre județele României.

„Problema de fond sesizată la nivelul UE este aceea că tinerii nu mai au încredere în mediul politic și capacitatea acestuia de a aduce bunăstarea și deci nici nu doresc să se implice în viața politică. În condițiile în care tinerii reclamă că părerea lor nu este luată în considerare de către autorități în formularea politicilor publice, Forumul va centraliza nevoile reale ale generației tinere, dar și soluțiile propuse de aceasta. Mai apoi, prin intermediul mecanismului Dialogului Structurat, aceste informații vor fi puse pe masa decidenților, cărora le vom solicita să colaboreze permanent cu tinerii și organizațiile acestora, în vederea soluționării problemelor cu care se confruntă generația noastră.” a declarat Radu PETRARIU, Președintele Forumului Tinerilor din România.

Forumul Tinerilor din România reprezintă platforma naţională, neguvernamentală, apolitică, non-profit, în domeniul tineretului, ce reuneşte 155 de organizaţii din ţară. Viziunea Forumului este o lume în care tinerii îşi pot atinge întregul potenţial, iar prin organizaţiile neguvernamentale, încurajăm, susţinem şi reprezentăm tinerii din România.

 

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.