Forumul National de Dezbateri pentru Elevi

0

Pentru elevii care sunt in cautarea unor activitati extracurriculare care sa ii ajute mai departe, la admiterea la facultate sau in cariera, dezbaterile trebuie sa fie nelipsite de pe lista lor.

Dezbaterile academice sau debate-ul, asa cum sunt denumite in tarile cu o experienta indelungata in acest domeniu (Marea Britanie, Statele Unite, Australia), sunt inspirate din dezbaterile care au loc in parlamentul britanic. Intr-un meci de debate doua echipe, Guvernul si Opozitia, argumenteaza in cadrul unor discursuri de 6-8 minute pro si contra unor teme ‘fierbinti’ din actualitatea politica sau economica interna si internationala („Ar trebui ca SUA sa intervina militar in Siria”, „Moneda euro ar trebui eliminata” „Pentru China reforma democratica este mai importanta decat cresterea economica”).

forumul national de dezbateri

Practica dezbaterilor

Dezbaterile ajuta tinerii practicanti sa capete incredere in sine si sa isi dezvolte abilitatile de argumentare si prezentare orala, capacitatea de a gandi strategic precum si abilitatile de analiza si sinteza. Din pacate, in acest moment, elevii nu au foarte multe oportunitati in cadrul scolii de a-si dezvolta aceste competente atat de necesare la facultate si in viitoarea cariera profesionala.

Dezbaterile sunt una dintre activitatile cele mai apreciate de universitatile internationale, majoritatea institutiilor de invatamant de top din afara avand un club de dezbateri sau „Debate Society”, astfel incat practicarea debate-ului in mod constant este un avantaj pentru cei care doresc sa isi continue studiile in strainatate. Atat in cadrul procesului de admitere cat si pe timpul studiilor se pune accent pe capacitatea individului de a argumenta un punct de vedere si de a analiza independent subiectele prezentate. Evaluatorii au fost formati si predau la randul lor in sisteme de educatie in care faptul ca tinerii isi argumenteaza persuasiv un punct de vedere reprezinta o stare de normalitate, nu cazuri fericite.

Mai mult decat atat pe termen lung, abilitatile dezvoltate in cadrul clubului de debate si a competitiilor de debate ii ajuta pe practicanti sa fie performanti intr-un mediu de lucru dinamic, modern si provocator.

 

 

Dezbaterile in Romania

ardor_mic

Activitatea de dezbateri in Romania este coordonata de A.R.D.O.R. (Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica) si cuprinde peste 50 de cluburi de dezbateri in 20 de orase. Peste 1000 de elevi si studenti sunt implicati in acest moment in miscarea de dezbateri din Romania.

De asemenea in fiecare an sunt organizate in jur de 15-20 de competitii (in romana, engleza sau maghiara, regionale, nationale sau internationale). Elevii care participa la ele sunt de cele mai multe ori membri ai cluburilor de dezbateri sau beneficiari ai unor proiecte derulate de A.R.D.O.R in parteneriat cu diversi actori (Ministerul Educatiei, alte ONG-uri). Castigatorii competitiilor sunt de obicei copiii care citesc in mod regulat The Economist si Foreign Policy si care merg aproape in fiecare sambata la scoala din proprie initiativa.

Cei care vor sa vada cum arata un meci de dezbateri sunt invitati la Forumul National de Dezbateri Academice pentru Elevi care va avea loc intre 5 si 9 septembrie la Universitatea Romano-Americana.

Proiect finantat prin programul Tineret in Actiune.

Mai multe detalii blog-ul competitiei ardor-muntenia.ro/nationala/turneu/program

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează