Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Formaţia Raze de Soare în concert la Viena

0

Formaţia Raze de Soare concertează în data de 5 iulie, ora 19.00, în cadrul vernisajului expoziţiei „AJNHAJT CLUB“ din spaţiul frei_raum Q21 al MuseumsQuartier din Viena.

Raze de Soare

Expoziţia tematizează diferite aspecte ale subiectului „muncitori temporari în Austria“ şi este expusă până pe 4 septembrie, reunind instalaţii, lucrări foto şi video, sculpturi. Curatorul expoziţiei este Bogomir Doringer. „AJNHAJT CLUB“ este organizat de MuseumsQuartier în cooperare cu Fondul de Integrare din Austria / Österreichischer Integrationsfond (ÖIF) şi Ministerul Federal pentru Europa, Integrare şi Relaţii Externe al Republicii Austria, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena pentru concertul formaţiei Raze de Soare (Ion Dumitrescu și Cosima Opârtan).

Ion Dumitrescu și Cosima Opârtan, membrii grupului muzical Raze de Soare, sunt implicați într-un amplu demers de recuperare a patrimoniului imaterial sonor și a folclorului urban muzical. Fondatori și membri a mai multor proiecte muzicale, cei doi au reintrodus în circuitul muzical contemporan sunete și aranjamente muzicale hibrid, la intersecția dintre muzică pop, populară și orientală, apărute în mediul urban în primii ani de tranziție a României dinspre comunism spre o societate europeană. La sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, România a fost martora dezvoltării unei pseudo-industrii a nunților. Sute de trupe s-au ivit în toată țara, propunând în cadrul evenimentelor familiale un sunet predilect devenit ulterior ceea ce astăzi numim „proto-manele“ – un pop oriental electronizat amestecat cu iz local. Primul lor album, Albatros, este un tribut pentru trupa omonimă, pionieră a muzicii de restaurant minimală sintetizată, fiind produs de casa de discuri Future Nuggets. Orientarea către acest gen muzical nu este doar o opțiune estetică ci și una etică, considerând că acesta este un punct de înțelegere al unei marginalități interiorizate, dar constitutive pentru identitatatea națională românească.

Cosima Opârtan a lucrat ca arhitect și în prezent face parte din diferite grupuri artistice care se ocupă cu muzică și performance. Și-a asumat identitatea muzicală ca jumătate din Raze de Soare, un duo interesat de explorarea sunetului outernational minimal al muzicii de restaurant. Colaborează cu grupul Candidaturii la Președinție, implicându-se estetic și conceptual, și a migrat către democratizarea finanțelor prin tehnologie ca membru al Robin Hood Minor Asset Management. Foarte interesată de lucrul cu imaginea, suprafața sau aparența lucrurilor ca un mod subversiv de a adresa întrebări.

Ion Dumitrescu a început cu balet clasic, apoi a făcut o trecere bruscă spre dans contemporan, pentru a ajunge în 2008 la practica postspectacol, o practică și un set de strategii de performance pe care le-a inițiat împreună cu Florin Flueraș. A dezvoltat performance-uri care încearcă să destabilizeze și să provoace identitatea artistică și conceptul de timp. Printre ramificațiile practicii postspectacol a pus bazele Candidaturii la Președinție. Ion Dumitrescu este inițiatorul label-ului bucureștean Future Nuggets. A produs și lansat LP-ul de debut Steaua de Mare și primul LP al trupei legendare Rodion G.A. împreună cu Strut Records (Londra).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.