Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Filmul „Telefonul”  al Ancăi Damian, în competiția oficială la celebrul Sundance Film Festival

0

Institutul Cultural Român din New York susține, în perioada 26-31 ianuarie, prezența scurt-metrajului „Telefonul”, regizat de Anca Damian, la ediția 2019 a Sundance Film Festival, cel mai important festival de film independent din Statele Unite și unul dintre cele mai cunoscute din lume. Regizoarea va participa la mai multe sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul și va susține o prelegere cu tema „De la ideea de film la realizarea tehnică în animație”.

Filmul Ancăi Damian, laureată a mai multor premii internaționale, este unul dintre cele 15 scurt-metraje de animație selectate în competiția oficială, din totalul de 9.400 de filme înscrise la actuala ediție a prestigiosului festival. Realizat cu ajutorul unei tehnici de animație ingenioase – marca stilistică a regizoarei – filmul este o meditație nostalgică asupra singurătății, bătrâneții, abolirii timpului și iubirii regăsite prin puterea imaginației.

Anca Damian, unul dintre cei mai inovativi regizori români contemporani, cu zeci de premii internaționale la activ, a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București și este doctor în Arte, Cinema și Media. A lucrat inițial ca director de imagine pentru lung-metrajele „Rămânerea” (1991) și „Drumul câinilor” (1992), precum și la realizarea unei serii de scurt-metraje și documentare premiate. În 2008, a semnat regia primului său film de autor, lung-metrajul de ficțiune „Întâlniri încrucișate”. Au urmat docu-drama animată „Crulic – Drumul spre dincolo” (2011), câștigătoare a premiului Le Cristal d’Annecy, „O vară foarte instabilă” (2013/14), „Muntele magic” (2015), „Perfect sănătos” (2016), „Moon Hotel Kabul” (2018), care a obținut anul trecut Premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, și scurt-metrajele „Carré” (2016) și „Telefonul” (2018), toate bucurându-se de o bună receptare critică și de o participare extinsă în festivaluri de film internaționale de prim rang, printre care cele de la Pusan, Chicago, Goteborg, Cottbus, Locarno, Londra, Annecy, Toronto, Goa, Roma, Varșovia și Copenhaga.

 

            Sundance Film Festival a fost fondat de actorul Robert Redford în anul 1978, cu scopul declarat de a susține inițiativele artiștilor independenți care promovează o viziune nouă asupra cinematografiei, mass-media, live performance, muzicii și tehnologiei. În 2019, festivalul are loc în perioada 24 ianuarie – 3 februarie, în stațiunea Park City din Statul Utah, unde este așteptat să atragă, la fel ca în anii precedenți, aproximativ 125.000 de spectatori, precum și multe dintre vedetele americane și internaționale cele mai în vogă.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.