Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL PROPATRIA – Tinere Talente Româneşti

0

„Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni”

#FestivalPropatria2017

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL PROPATRIA

 TINERE TALENTE ROMÂNEȘTI

a VII-a  ediţie

ROMA, 1 – 21 octombrie 2017

 

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL PROPATRIA – Tinere Talente Româneşti isi redeschide porţile pentru a șaptea oară, în perioada 12-21 octombrie cu un program bogat de evenimente cu intrare gratuită care se vor desfășura la Roma în locații de prestigiu.

Evenimentul, organizat şi promovat de către Asociaţia culturală româno-italiană Propatria cu susţinerea Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Ambasada României în Italia și “Accademia di Romania” la Roma, are un rol recunoscut în promovarea culturii românești în Italia devenind de-a lungul anilor, un important instrument de comunicare  și de integrare interculturală. Inițiativa a fost patrocinată și anul acesta, de către  Ambasada României în Italia, Camera Deputaților și Senatul Republicii Italiane, Consiliul Regional Lazio și Conservatorul de Muzică Santa Cecilia.

Şi această a șaptea ediție, își dorește să urmeze aceeași direcție de promovare a imaginii României peste hotare și de evidențiere a tinerelor talente din cultura română. Alături de parteneri prestigioși care ne-au fost alături la fiecare ediție, dorim să aducem în atenţia publicului larg, excelenţa pe care o fac tinerii români. Scopul nostru principal este de a consolida sentimentul identității culturale naționale a tuturor românilor, indiferent de locul în care se află, îmbunătățind și sporind prestigiul României prin cultură.

După concertul aniversar LIPATTI 100 – În căutarea luminii … susținut de celebra pianistă de origine română MARA DOBRESCU ( Franţa), eveniment inaugural realizat în colaborare cu Accademia di Romania din Roma pe data de 1 octombrie, desfășurat în  prestigioasa Sală Academică  a Conservatorului de Muzică „Santa Cecilia”, vor urma între 12 și 21 octombrie, trei zile de evenimente care vor anima festivalul.

Joi 12 octombrie, de la ora 17.00  în  splendida locaţie a „Accademia di Romania in Roma”, va avea loc prezentarea documentarului realizat de către Agerpres, Tărâmul  dintre ape (în limba română cu subtitrări în italiană).  Delta Dunării, declarată patrimoniu mondial al UNESCO din 1991 și zonă protejată de Wwf, habitat-ul a peste 700 de specii de plante și animale, va fi prezentată publicului român și italian prin poveștile de viată ale locuitorilor săi. De la ora 19.00,  o altă întâlnire cu muzica, visand la…  Dinu Lipatti, care va  reaminti marele pianist român disparut mult prea timpuriu dintre noi.  Vom avea plăcerea să ascultăm un tânăr pianist român BENJAMIN DIOSZEGI și o soprană  armeană GOAR FARADZHIAN. Muzică de: Puccini, Mozart, Glinka, Pergolesi, Schubert, Bellini.

Pe data de  20 octombrie ne vom bucura să o ascultăm, într-un concert recital,  pe tânăra  pianistă VALERIA CRISTEA NECHITA, absolventă deja la doar 17 ani, cu nota maximă, la Conservatorul de Muzică Cimarossa din Avellino și câștigătoare a Premiului de Excelenţă Propatria din 2012. Va interpreta pentru această seară magică de octombrie,  muzica de L. v. Beethoven, F. Chopin.

Ca în fiecare an, festivalul se va  încheia cu  Gala Tinerelor  Talente Românești  și  Premiile de Excelență Propatria. Evenimentul va avea loc la Teatrul Golden (sâmbătă, 21 octombrie, ora 15 – Via Taranto, 36 – Roma) și va întâmpina oaspeți internaționali și tineri competitori provenind din mai multe țări: România, Italia, Moldova, Franța, Austria, Belgia, Germania, Spania, Olanda. Tinerii talentați, vor fi premiați pentru realizările lor în domeniul artelor, științei și sportului. Alături de tinerele talente, publicul va avea plăcerea să întâlnească personalități de vârf din lumea culturală romanească. Spectacolul de gală va fi un triumf de momente artistice de excelență susținute de către tinerii participanți. Un moment de mare așteptare este rezerervat „Trupei AS“, ansamblu coregrafic coordonat de Aura GHICA și Mona TEODORESCU (Palatul Naţional al Copiilor – București), care va dărui publicului momente autentice de muzică și dans tradiţional românesc interpretate într- o nouă cheie de lectură, unind în mod surprinzător modernul cu vechea tradiție românească.  Seara de Gală va fi prezentată de Emanuela IONICĂ, actriță și vocea oficială a „Violetei” din Italia și Alessandro PISTECCHIA.

Festivalul va avea si in acest an o puternica componentă socială prin interacțiunea cu proiectul “Tineri pe picioare”, coordonat de dr. Massimo Liberatori, medic  la Spitalul Gemelli din Roma, datorită căruia a fost posibilă donarea a 120 de proteze, tinerilor români care și-au pierdut membrele inferioare. Din anul 2015, Asociația Propatria este partenerul acestui proiect, desfășurat în colaborare cu AUCI (Asociația Internațională de Cooperare Internațională) Universitatea Catolică „Sacro Cuore” din Roma și Episcopia Ortodoxă Română din Italia. Festivalul Tinerelor Talente va susține prin intermediul acestei a șaptea ediții, proiectul „Tineri pe picioare”, printr-o campanie de informare și sensibilizare în Italia și România, care va avea loc pe parcursul întregului eveniment, în colaborare cu grupul de voluntari al proiectului.

Joi, 12 octombrie – Ore 17,00

Accademia di Romania in Roma, piazza Josè di San Martin 1, Roma

„Tărâmul dintre ape”, Prezentarea filmului documentar (57’, producție Agerpres 2016)

Joi, 12 octombrie – Ore 19,00

Visând la…  Dinu Lipatti, concert sustinut de BENJAMIN DIOSZEGI, pian și  de soprana GOAR FARADZHIAN (musica de: Puccini, Mozart, Glinka, Pergolesi, Schubert, Bellini).

Vineri 20 ottobre 2017, ore 19,00

Accademia di Romania in Roma, piazza Josè di San Martin 1, Roma

OCTOMBRIE MAGIC – Concert recital de pian VALERIA CRISTEA NECHITA

Sâmbătă 21 octombrie 2017, ore 15,00

Teatrul Golden, via Taranto 36 Roma

GALA PREMIILOR DE EXCELENṬĂ PROPATRIA – TINERE TALENTE ROMÂNEŞTI

INFO

www.propatriavox.it #FestivalPropatria2017

https://www.facebook.com/propatriafestival/

#MpRPRomania www.facebook.com/dprrpromania

Ufficio Stampa:

PARTENERI MEDIA: TVRInternational, AGERPRES, Radio Romania, ASKANEWS (Italia).

PATRONAJE: Ambasada României în Italia, Senatul Republicii Italiane, Camera Deputaților din Republica Italiană, Regione Lazio, Conservatorul  de muzica Santa Cecilia.

PROJECT PARTNER: Accademia di  Romania in Roma.

COLABORATORI: Ass. Culturală Roma-Romania, Liga Studentilor Români din Strainatate-LSRS, Ass. Officina delle culture (Italia), Comitato per un Centro Interculturale a Roma, Grupul de voluntari „ Tineri pe Picioare”, As. Socio-culturală Dacia, Institutul Limbii Române.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.