Festivalul Internațional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, ediția a XXVI-a

0

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău sprijină participarea dirijorului Tiberiu Soare de la Opera Română din Bucureşti şi a tenorului Florin Guzgă, solist al Operei Naționale Iași, la cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” – unul dintre cele mai cunoscute şi mai importante evenimente culturale organizate în Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la Teatrul Naţional de Operă şi Balet, în perioada 7-16 septembrie 2018.

Anul acesta, festivalul va cuprinde opt spectacole de o înaltă ținută artistică – patru opere, trei spectacole de balet și Concertul de Gală, cu participarea virtuozilor marilor scene din România, Peru, Spania, Italia, Bulgaria, Egipt, Taiwan, Rusia, Ucraina şi Republica Moldova.

La această ediție, vor evolua soliști de renume din 10 ţări, cum ar fi Florin Guzgă, solistul Operei Române de la Iași; Ventseslav Anastasov și Tsveta Sarambelieva, soliști ai Teatrului de Operă din Sofia; Hanying Tso din Taiwan; Veronica Tello din Spania; Vladyslav Lysak din Ucraina; Victor Tomashek și Alexandra Vorobiova de la Teatrul de Operă din Odesa; Ragaa Eldin de la Opera din Cairo; dirijorii: Tiberiu Soare (România), Oleksiy Baklan (Ucraina) și Alexandru Samoilă (Republica Moldova), Andriy Yurkevych (Ucraina), Nicolae Dohotaru și Dumitru Cârciumaru (Republica Moldova).

Festivalul se va deschide în data de 7 septembrie cu celebra operă „Macbeth” de Giuseppe Verdi, o capodoperă a liricii mondiale, menită să pătrundă în cele mai adînci fibre ale sufletului uman, atât prin genialitatea muzicii, cât și prin dramatismul interpretativ al soliștilor.

În data de 9 septembrie maestrul Tiberiu Soare va dirija orchestra în opera „Boema” de Giacomo Puccini, în rolul lui Rodolfo fiind tenorul român Florin Guzgă.

Festivalul va culmina cu un grandios Concert de Gală, unde vor participa nume notorii din lumea lirică internațională: legendarul tenor peruvian – Juan Diego Florez; marea noastră soprană Valentina Naforniță, precum și soliști notorii din străinătate, cât și soliști ai operei naționale, care vor transforma o seară de duminică obișnuită, într-una de neuitat.

Evenimentul este organizat de Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova în parnereriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, Fundația Orange, Fundația „Edelweiss” și Moldova-Agroindbank.

Din septembrie 1990, când la Chişinău a fost inaugurat Primul Festival Internațional al Starurilor de Operă şi Balet, întitulat „Invită Maria Bieşu”, publicul meloman a avut ocazia să admire  cele mai recunoscute talente de operă și balet din întreaga lume. Acest festival a fost inițiat și îngrijit, timp de 20 ediții, de una dintre cele mai sclipitoare stele de pe firmamentul culturii interpretative universale, cea mai îndrăgită voce de operă a neamului, Maria Bieșu.

Astăzi, Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieşu” a devenit unul din principalele simboluri ale culturii Republicii Moldova, iar Chișinăul – o  capitală a artei lirice ce reunește pe aceeași scenă pe cei mai buni artiști autohtoni, dar și artiști de talie mondială.

 

Parteneri media: TVR Moldova, Radio Chişinău şi Radio Datina.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.