Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul Filmului Romanesc 2010 la Viena

0

5 filme româneşti sunt incluse în cel mai important festival de film din Austria, in perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Filmele romanesti sunt: „Autobiografia lui Nicolae Ceausescu“, „Morgen“, „Aurora“, „Marti, după Crăciun“ si „Periferic”.

In ziua urmatoare incheierii Vienalei, Institutul Cultural Român din Viena lansează sub titlul Hall Of Frame cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Filmului Românesc, care cuprinde 6 seri de proiecţii în cinematograful Burg Kino situat pe faimosul Ring vienez, potrivit hotnews.ro

Hall Of Frame. Festivalul Filmului Românesc 2010 la Burg Kino
04.11.-09.11. 2010

sursa: icr.ro
Filmele româneşti se instalează pe scena internaţională după 1989 în momentul în care redevin credibile. Iar succesul lor se datorează în bună măsură privirii lucide şi inteligente pe care o aruncă asupra realităţii imediate sau a trecutului mai apropiat sau mai îndepărtat. E o atitudine nouă alimentată de nevoia artiştilor de a povesti autentic şi convingător despre sine şi de a redescoperi astfel lumea în care trăiesc sau au trăit. Acesta este şi motorul constant al Festivalului Filmului Românesc de la Viena, ajuns în 2010 la cea de a IV-a ediţie.

Anul acesta, asaltul publicului a epuizat în două zile biletele disponibile pentru proiecţiile celor 5 filme româneşti din cadrul Vienalei 2010. Consolându-i pe cei mulţi care au pierdut cursa biletelor la filmele lui Radu Muntean („Marţi, după Crăciun”), Andrei Ujică („Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”) şi Marian Crişan („Morgen”) şi oferind 3 titluri suplimentare („Concertul” lui Radu Mihăileanu, „Eu când vreu să fluier, fluier” în regia lui Florin Şerban şi „Nuntă în Basarabia” de Napoleon Helmis), Institutul Cultural Român din Viena lansează în ziua următoare încheierii Vienalei sub titlul Hall Of Frame cea de a IV-a ediţie a Festivalului Filmului Românesc, cuprinzând 6 seri de proiecţii în cinematograful Burg Kino situat pe faimosul Ring vienez. Festivalul acompaniază interesul constant al publicului vienez într-un moment de maximă vizibilitate a filmului românesc. 5 din cele 6 pelicule prezentate sunt producţii dintre cele mai recente, din 2010.

Program:
Burg Kino, Großer Saal, zilnic de la ora 19:00

04.11. – Marţi, după Craciun
05.11. – Nuntă în Basarabia
06.11. – Le concert
07.11. – Eu când vreau să fluier, fluier
08.11. – Morgen
09.11. – Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu

Marţi, după Craciun (2010)
regia: Radu Muntean, durata: 99 min
cu: Mimi Brănescu, Maria Popistaşu, Mirela Oprişor
subtitrare germană

Paul are nevastă, copil şi amantă – o situaţie care nu se poate prelungi la nesfârşit. În perioada de dinainte de sărbători, Paul încearcă să jongleze cât mai bine cu timpul dedicat serilor în familie, goanei după cadouri şi amantei. La un moment cele 2 femei se întâlnesc accidental, iar Paul e pus în situaţia de a lua o decizie.. Filmul a făcut parte din selecţia oficială a Festivalului Cannes 2010, fiind nominalizat în cadrul secţiunii „Un certain regard“.

Nuntă în Basarabia (2010)
regia: Nap Toader (Napoleon Helmis), durata: 90 min
cu: Vlad Logigan, Victoria Bobu, Constantin Florescu
subtitrare engleză

Un tînăr dirijor din Bucureşti se căsătoreşte cu o fată din Chişinău. Însurăţeii sunt însă nevoiţi să mai facă o nuntă şi acasă la mireasă, deoarece au nevoie de banii strânşi de le rudele fetei pentru a-şi finanţa prima lor casă. A doua nuntă devine câmp de bătălie între familiile celor doi. Comedia lui Nap Toader a primit în 2009 Premiul Juriului la festivalul Black Nights Tallinn şi s-a bucurat de un enorm succes de public la Festivalul de Film din Toronto.

Concertul (2009)
regia: Radu Mihăileanu, durata: 122 min
cu: Alexei Guskov, Mélanie Laurent, Miou-Miou
subtitrare germană

Deoarece refuză la un moment dat să concedieze muzicenii evrei ai orchestrei, Andrei Filipov, aclamat dirijor al Teatrului Bolşoi din Moscova, îşi pierde slujba şi este retrogradat pe postul de îngrijitor al teatrului. Trebăluind prin biroul directorului, Filipov interceptează o invitaţie a Théâtre du Châtelet din Paris şi decide să o păstreze. Pelicula nominalizată pentru şase premii Cesar, printre care şi „Cel mai bun film“, a obţinut două dintre aceste trofee.

Eu când vreau să fluier, fluier (2010)
regia: Florin Şerban, durata: 94 min
cu: Ada Condeescu, George Piştereanu, Clara Vodă
subtitrare germană

Cu câteva zile înainte de a fi eliberat din închisoare, Silviu află că mama lui plănuieşte să plece a doua zi împreună cu fratele său mai mic în Italia. Îngrozit de perspectiva tutelei iresponsabile a unei mame care şi-a ratat existenţa, tânărul recurge la un gest disperat şi ia o ostatică. Nu vrea decât un lucru: mama lui să îi jure că nu îl va distruge şi pe fratele său. Filmul a fost revelaţia românească a Berlinalei 2010 – regizorul Florin Şerban afost distins atât cu Ursul de Argint, cât şi cu premiul Alfred Bauer.

Morgen (2010)
regia: Marian Crişan, durata: 100 min
cu: András Hatházi, Yilmaz Yalcin, Elvira Rimbu
subtitrare germană

Nelu şi Florica au o gospodărie izolată în apropierea Salontei, la graniţa româno-ungară şi duc o viaţă tihnită. Florica lucrează în brutăria fratelui, iar Nelu e un paznic de bancă pasionat de pescuit. Într-o zi, el face o captură ieşită din comun: un refugiat din Turcia care încearcă să treacă fraudulos graniţa cu destinaţia Germania. Filmul lui Marian Crişan a primit patru premii anul acesta, printre care şi cel al juriului Festivalului deFilm de la Locarno.

Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu (2010)
regia: Andrei Ujică, durata: 180 min
subtitrare engleză

În timpul procesului sumar la care a fost supus împreună cu soţia sa, Nicolae Ceauşescu îşi trece în revistă domnia de peste trei decenii. Documentarul lui Andrei Ujică desenează o frescă istorică monumentală ce spune adevărul hrănindu-se din minciună. „La urma urmei, dictatorul nu e decât un artist, care are posibilitatea să-şi pună integral în practică egoismul. E doar o chestiune de nivel estetic, dacă el se numeşte Baudelaire sau Bolintineanu, Ludovic al XVI-lea sau Nicolae Ceauşescu.” Andrei Ujică

Parteneri: Burgkino, AUSTROM, OKTO TV, Wien Kultur

Biletele se pot cumpăra la cinematograful Burgkino.
Tarife: adulti 6 – 8 euro, copii si studenti joi, luni, marţi – 5 euro, vineri, sâmbătă, duminică – 6 euro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.