Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul Filmului European, pentru prima dată în Cluj-Napoca

0

Festivalul Filmului European, aflat la a XX-a ediţie, ajunge pentru prima dată la Cluj-Napoca, și este inclus în cea de a VI-a ediție a Zilelor Clujului.

Festivalul debutează cu o proiecție de excepție: una dintre cele mai recente versiuni ale lui Hamlet (Maxine Peake as Hamlet, Marea Britanie, 2015), o reinterpretare a clasicei piese a lui William Shakespeare, o versiune modernă de teatru filmat. Pelicula, oferită de Consiliul Britanic, face parte din secțiunea specială Shakespeare 400.
poster Cluj Napoca

Între 20 și 22 mai, la Cinema Mărăști, se pot vedea șapte filme europene de referință. Toate cele trei filme din seara de duminică sunt premiate la multiple festivaluri de gen, iar patru din cele șapte producții nu rulează în cinematografele din România. Municipiul Cluj-Napoca a fost inclus în turneul edițiilor locale ale Festivalului pentru a marca participarea sa în competiția pentru desemnarea Capitalei Europene a Culturii 2021, unde concurează cu alte orașe din România: București, Baia Mare și Timișoara. Decizia cu privire la orașul câștigător va fi luată în luna septembrie.

Accesul la seara de gală se face pe bază de invitație, iar la celelalte proiecții intrarea la filme este gratuită.

Programul spectacolelor este următorul:

Vineri 20 mai
19:30 Gala Hamlet – Margaret Williams, Sarah Frankcom / Marea Britanie / 2015 / 184’

Sâmbătă 21 mai
15:00 Rico și Oskar. Umbrele misterioase – Neele Leana Vollmar / Germania / 2014 / 97’ (film pentru copii)
18:30 Conversaţia angelică – Derek Jarman / Marea Britanie / 1985 / 78’ (film prezentat în secțiunea Shaekespeare 400)
20:30 Trei amintiri din tinereţe – Arnaud Desplechin / Franţa / 2015 / 123’

Duminică 22 mai
17:00 Mustang – Deniz Gamze Ergüven / Franța, Germania, Turcia, Qatar / 2015 / 97′ (câștigător al premiului LUX oferit de Parlamentul European)
19:00 Ma ma – Julio Medem / Spania, Franţa / 2015 / 110’
21:00 Trupul – Małgorzata Szumowska / Polonia / 2015 / 89’ (câștigător al Ursului de Argint pentru cea mai bună regie, Berlinale 2015)

Anca Damian, ambasadorul onorific al Festivalului din acest an, a realizat spotul de promovare a Festivalului, care poate fi vizionat şi pe website-ul oficial al Festivalului, www.ffe.ro

Programul ediției din Cluj-Napoca: http://ffe.ro/Info/Evenimente/Filme-Program_CJ.html

Cu sprijinul Programului CinED (realizat de Institutul Francez, Societatea Culturală NexT şi Asociaţia Culturală Macondo), am inclus pentru sâmbătă, 21 mai, la ora 12:00, la cinema Mărăști, o proiecție pentru elevi de liceu și de gimnaziu cu filmul Pierrot Nebunul / Pierrot Le Fou (Franța, 1965), în regia de Jean-Luc Godard, 110′.
Cea de a douăzecea ediţie a Festivalului este organizată de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România și Arhiva Națională de Filme, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC Bucureşti.

Ediţia de la Cluj-Napoca a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului și al Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană.

Organizatorii mulțumesc partenerilor pentru sprijinul oferit: Biroul de Informare al Parlamentului European în România (BIPE), Festivalul One World Romania, Programul CinED (realizat de – Institutul Francez, Societatea Culturală NexT şi Asociaţia Culturală Macondo), Primăria Municipiului Baia Mare, Fundația Baia Mare 2021, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Asociația Cluj-Napoca 2021, Primăria Municipiului Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor, Facultatea de Inginerie Hunedoara, Asociația K’arte, Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș, Cinema ARTA – Tîrgu-Mureș, Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Ambasada (proiect al Asociatiei CASA PLAI), Filarmonica Banatul Timișoara și partenerilor media: Agerpres, Anthony Frost Bookstore, B365.ro, Blog de cinema, Bookblog, Bucharest City App, Cărturești, Cațavencii, Cinemagia, Decât o revistă, Dilema Veche, Dor de ducă, Eskape.ro, Europa FM, Film New Europe, Gratuitor, Hotnews, Hyperliteratura, Igloo, Kooperativa 2.0, LiterNet, Modernism, News.ro, Observatorul Cultural, Radio România București FM, Radio Romania Cultural, RFI, România Pozitivă, The Institute, TVR, Urban.ro, Webcultura, Zeppelin.

Programul festivalului şi detalii despre filmele proiectate pe www.ffe.ro și www.facebook.com/ffeRomania
www.ffe.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.