Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul Filmului European anunță primele noutăți ale ediției XXI

0

Ajuns la cea de-a XXI-a ediție, Festivalul Filmului European se pune în mișcare într-un cadru nou: un director artistic, o direcție distinctă spre care se îndreaptă festivalul și un nou oraș pe harta acestuia.

Actuala ediție se va desfășura în luna mai, după următorul calendar: București (4 – 11 mai); Iași (12 – 14 mai); Tîrgu Mureș (19 -21 mai); Gura Humorului (19 – 21 mai) și Timișoara (26 – 28 mai).

FFE XXI

Festivalul își păstrează formatul și filosofia (filme de tot felul oferite de centrele culturale și ambasadele statelor europene, pentru a celebra multiculturalitatea Europei prin diversitatea cinematografiei sale), însă după ce a trecut de primele două decenii, FFE simte nevoia de haine noi, pe măsură.

Iată câteva dintre cele mai importante schimbări pe care le aduce 2017:

Festivalul are un director artistic, în persoana lui Alex Trăilă. Consultant de film, cu experiență în organizarea de festivaluri de film (Festivalul de Film de la Sarajevo, TIFF), membru fondator al think-tank-ul #FEEDback (Film Eastern European Dialogue) dedicat politicii culturale în domeniul cinematografiei din Europa de Est, și cu un stagiu de Consilier pentru cinematografie al Ministrului Culturii, Alex este din ianuarie 2016 membru în Consiliul de Administrație al Centrului Național al Cinematografiei. În calitate de director artistic al FFE, va imprima direcția editorială a Festivalului și va sprijini Ambasadele și Institutele Culturale în selecția filmelor pentru actuala ediție.

AlexTraila FFE, foto credit MariaCîrstea

O nouă direcție pentru FFE. Ediția cu numărul XXI va marca o schimbare de azimut editorial pentru Festival; în aceste vremuri tulburate, filmul, care este mult mai mult decât o simplă plăcere intelectuală, poate deveni o unealtă care să reflecte diferite ipostaze ale societății. FFE își propune, deci, să inițieze dialoguri pe subiectele abordate cinematografic. Platforma „Agora” a Festivalului (dezbateri moderate cu experți din diverse arii de activitate ale societății) va oferi spectatorilor și publicului interesat prilejul ca, plecând de la temele și modul de abordare ale câtorva dintre filmele din Festival, să își exerseze examinarea societății europene contemporane, cu alteritățile, aspirațiile, neliniștile și dilemele începutului de secol XXI.

Pentru prima dată la Gura Humorului. Itinerarea Festivalului în afara Bucureștiului a devenit o tradiție, iar catalizatorul este cererea publicului din orașele din toată țara pentru acest gen de eveniment. Anul acesta FFE ajunge în Gura Humorului, un oraș cu un curajos festival de film, al cărui public merită încurajat să consume cât mai mult film european.

www.ffe.ro

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, al Muzeului Național al Țăranului Român, al Institutului Francez – Cinema Elvire Popesco, al UCIN, sub patronajul EUNIC România.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.