Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul de Film si Istorii | finalul editiei a 11-a

0

Peliculele „Tăcerea celorlalți”, produsă de Pedro Almodóvar, și „Jurnalul familiei -escu”, regizată de Șerban Georgescu, au câștigat premiile competiției de film documentar a Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2019

A 11-a ediție a Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2019 s-a încheiat duminică seara cu proiecția filmului Sunset(regia László Nemes), în prezența actorului Vlad Ivanov. De-a lungul celor 10 zile de festival, peste 10.000 de spectatori au asistat la cele 20 de dezbateri, 57 de filme, 4 spectacole de teatru, 8 concerte rock’n’blues și 14 concerte de muzică veche desfășurate la Râșnov, Codlea și Crizbav.

Premiul juriului de profesioniști al competiției de film documentar FFIR 2019, condus de cineastul francez Pierre Henri-Deleau, a fost câștigat de pelicula spaniolă „Tăcerea celorlalți” în regia lui Roberto Bahar și Almudena Carracedo, produs de Pedro Almodóvar. Premiul publicului și cel al juriului de liceeni au revenit producției românești „Jurnalul familiei -escu”, regizată de Șerban Georgescu și produsă alături de Liviu Tofan.

Într-una dintre cele mai interesante dezbateri ale ediției, cea despre educație, rectorul Universității din București a îndemnat la realism în ce privește viitorul învățământului universitar din România: „Noi nu vom avea niciodată în România un Harvard. Dar putem avea universități din ce în ce mai bune, care să îi facă pe tineri să se gândească mai mult înainte de a decide să plece pentru studii în străinătate. Trebuie să gândim realist”.

Atașatul militar al ambasadei Statelor Unite în România, colonelul Scott A. Weston, a reafirmat puternicul angajament militar al SUA în Europa: „Deși unii experți militari vorbesc despre distanțarea SUA de Europa, adevărul este exact contrariul. Statele Unite cheltuiesc mai mulți bani în Europa și au trupe mai numeroase. Pentru SUA, articolul 5 din Tratatul NATO este sacrosanct. Angajamentul Statele Unite în Europa este mai puternic ca niciodată!”.

Un moment cu totul special al ediției din 2019 a FFIR l-a reprezentat prelegerea sociologului Gelu Duminică despre rolul romilor ca păstrători ai folclorului românesc, acompaniată live de taraful Marian Mexicanu’.

Actrița Oana Pellea a susținut, în Grădina Cetății Râșnov, în fața a sute de spectatori, un emoționant discurs despre libertate personală, libertate artistică și libertate cetățenească.

Înregistrări video din cadrul dezbaterilor pot fi urmărite pe www.facebook.com/filmsiistoriirasnov/. Rezumate și fotografii sunt de găsit pe www.ffir.ro/blog/.

Festivalul de Film și Istorii Râșnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe și Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râșnov, Asociația Râșnov Society și Asociația Mioritics.

FFIR are susținerea unor parteneri importanți: The German Marshall Fund, Banca Comercială Română, ETA2U, Banca Transilvania, CEC Bank, Trencadis, Medlife, RBC, Arnia, FAN Courier, Qualitance, Nuclearelectrica, Fundatia Sturza, Orange, OMV Petrom, Brinel, Purcari, Nespresso, Portland, KPMG, PwC, Deloitte, Schneider, Druid, Autonom, VMS, Csiki Sör, Medoc.

Cu sprijinul financiar al: Consiliul Județean Brasov, Centrul Național al Cinematografiei, Friedrich Naumann Foundation for Freedom, Universitatea de Vest din Timișoara, SNSPA, Universitatea Transilvania Brasov.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.