Festivalul de Film Românesc ajunge pentru prima dată în capitala Scoției

0

După seria de proiecții de la Londra și Liverpool, ediția 2014 a Festivalului de Film Românesc din Marea Britanie, intitulată Început de Capitol, se încheie pe 16 decembrie la Edinburgh, cu prezentarea filmului “Sunt o babă comunistă”. Proiecția este urmată de o discuție cu regizorul Stere Gulea, găzduită de Ramona Mitrică, directorul Festivalului.

unnamed

Marți 16 decembrie 2014, 6.00pm, Filmhouse (88 Lothian Rd, Edinburgh EH3 9BZ)
SUNT O BABĂ COMUNISTĂ (I AM AN OLD COMMUNIST HAG)
Bilete: 0131 228 2688; http://www.filmhousecinema.com/showing/i-am-an-old-communist-hag-dec14

SUNT O BABĂ COMUNISTĂ (România 2013 • 94 min • Regie: Stere Gulea)
În distribuţie: Luminița Gheorghiu, Marian Râlea, Ana Ularu, Valeria Seciu
Filmul, o adaptare a romanului omonim publicat de Dan Lungu în 2007, detaliază haosul care se creează într-o familie dezbinată de tot felul de granițe. Viaţa provincială liniştită a cuplului Emilia şi Țucu este complet transformată atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american.

STERE GULEA s-a născut în 1943 în localitatea Mihail Kogălniceanu, Constanța. Este de origine aromână (Macedo-Român).Cel mai cunoscut film al său este Moromeții, 1988, o adaptare după romanul cu acelaşi titlu al lui Marin Preda.
Filmografie selectivă: Sunt o babă comunistă (2013), Weekend cu mama (2009), Stare de fapt (1996), Vulpe – Vânător (1993), Piața Universității – România, documentar (1991), Moromeții (1988), Ochi de urs (1983), Castelul din Carpați (1981), Iarba verde de acasă (1978).

”Scopul Festivalului este să comunice cu publicul, un public deschis, căruia îi face plăcere să celebreze talentele și succesele cinematografului românesc. Astfel, în 2014, ne aflăm din nou la unÎnceput de Capitol – proiecțiile de la Londra fiind urmate, pentru prima dată în istoria Festivalului, de proiecții în afara capitalei britanice, în Liverpool și Edinburgh.” (Ramona Mitrică, director Festival)

Festivalul de Film Românesc (www.rofilmfest.com) a împlinit vârsta de 11 ani, fiind deja un brand ce reprezintă o puternică tradiție. Cu fiecare ediție, Festivalul atrage și fidelizează un public important.

Festivalul de Film Românesc este un program non-profit, funcționând cu ajutorul finanțărilor și sponsorizărilor primite de la parteneri, sponsori și susținători.

În 2014, Festivalul s-a bucurat de prezența unui număr de invitați de marcă din România: regizorul Nae Caranfil (Closer to the Moon), actorii Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț (Pădurea spânzuraților), actrița Ela Ionescu (Limita de jos a cerului), regizorul Dan Chișu și actrița Ioana Flora (Deja Vu), regizorii Laurențiu Damian (Maria Tănase) și Stere Gulea (Sunt o babă comunistă).

* * * * * * * *
BURSA PROFUSION este acordată anual de organizatorii Festivalului, compania britanică de management artistic Profusion. Scopul bursei Profusion este de a promova filme bazate pe experienţa din diaspora şi de a încuraja dezvoltarea tinerilor care trăiesc în comunităţile din afara ţării. Bursa pe anul 2013 i-a fost acordată tinerei cineaste Simona Șușnea. Începând cu 2014, bursa Profusion promovează proiecte cinematografice bazate pe experiența vieții din diaspora și încurajează, în special, evoluția tinerilor cineaști români din Marea Britanie. Bursa pe 2014 i-a fost oferită Mariei Chiriac, o tânără realizatoare de film care trăiește la Londra.

Maria Chiriac a absolvit Studii culturale și media la Universitatea București, în 2004. În 2010 și-a început studiile de film la St Martin’s College, în cadrul University of the Arts, Londra. Până în acest moment, a realizat două filme de scurt metraj și a lucrat ca producător asistent și cercetător pentru o casă independentă de producție. Unul din cele mai recente proiecte la care a lucrat este „Always think of me in your lunch break” (Să te gândești întotdeauna la mine, în pauza de masă), proiectat în cadrul Tuzla Film Festival, în Bosnia Herțegovina. Filmul spune povestea unui rendez-vous imaginar dintre două persoane implicate într-o relație la distanță. Maria Chiriac are o „pasiune pentru regia de film, fotografie și pentru explorarea minții umane dincolo de granițele acesteia”. Detalii la www.rofilmfest.com/c/55/profusion-scholarship

* * * * * * * *
Trailer festival: http://vimeo.com/111728429
* * * * * * * *
Festivalul de Film Românesc
Web site: www.rofilmfest.com
Festivalul de Film Românesc este organizat de Profusion International, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei, București. Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Evenimentul este susținut de Ambasada României în Marea Britanie , ROMANi-ONLiNE.co.uk și Filmhouse.
Sponsori: O2 International SimLevenes SolicitorsMVL GroupProdan Romanian Cultural Foundation,Convorbiri RomâneștiTraduceri AutorizateAlbinuta.co.ukDiaspora RomâneascăTibTrans

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează