Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul de Film Central European Timișoara se pregătește pentru 2018

0

În perioada 3-9 septembrie 2017, Timișoara a găzduit Festivalul de Film Central European în opt spații: Piața Libertății, Piața Dacia, Cinema Tiimiș, Sinagoga din Cetate, Casa Artelor, Iulius Mall, Adam Muller Guttenbrunn, Casa Artelor și Sala 2 a Teatrului Național Timișoara, aducând peste 5000 de cinefili în cele nouă secțiuni festivaliere (inclusiv cea dedicată Lugojului), dar și în evenimentele conexe.

21199824_703933999800344_3069605500877709940_o

Timp de o săptămână, am avut parte de un festin cinematografic, producții recente din 16 țări, premiate la nivel național și internațional, fiind lansate într-un dialog  interetnic și intercultural prin intermediul temei din acest an, „cultura minorităților”.

În cadrul competiției s-au întrecut 13 filme din țări central-europene și sud-est europene ale unor regizori demni de urmărit, acestea fiind analizate de un juriu format din Dite Dinesz (realizator TV, România), James Ulmer (critic de cinema, SUA), László Kántor (producător,Ungaria), Ingeborg Bratoeva-Daraktchieva (istoric de film, Bulgaria),Wolfgang Ruf (scenarist și crtitic de film, Germania).

În urma deliberării câștigătorii au fost:

Premiul Cel mai bun Film:1945 de Ferenc Török

Argumentarea juriului:

Pentru focusul său puternic, direct şi stilul vizual clar care arată în mod paradoxal, secreta şi eluziva lume a panicii, trădării şi vinei care confruntă întorcerea a doi evrei într-un mic sat unguresc aflat sub ocupație sovietică.

Premiul pentru Cel mai bun Regizor: Barbara Eder pentru Vă Mulţumim că ne-aţi bombardat

Argumentarea juriului:

Pentru că spune, cu măiestrie şi curaj, o poveste despre povestitori plecaţi teleleu Tănase, aranjând cronologic povestea a trei corespondenţi din Afaganistan care împing limitele confruntării umane şi ale manipulării în lumea cinică a războiului global.

 

 

Premiul pentru Cea mai bună Imagine: Jolanta Dylewska şi Rafal Paradowski pentru filmul  „Urma de Agnieszka Holland şi Kasia Adamik.

Argumentarea juriului:

Pentru evocările cinematografice de peisaje, care relevă frumuseţile şi brutalitatea naturii în război cu lăcomia psihicului uman.

Premiul pentru Cel mai bun Scenariu: Petr Jarchovský pentru filmul  „Profesoara de Jan Hrebejk

Argumentarea juriului:

Pentru abilitatea captivantă de a spune o poveste în intimitatea unei mici săli de clasă din Slovacia, care desenează o imagine mult mai mare a consecinţelor intimidării şi presiunii societăţii comuniste din timpul anilor ’80.

Cea mai bună interpretare – Actor: Yannis Kokiasmenos din  „Smac de Elias Demetriou

Argumentarea juriului:

Pentru empatia convingătoare şi intimitatea cu care leagă complexităţile personajului său de persoană fără adăpost.

Cea mai bună interpretare – Actriţă: Zuzana Mauréry pentru  „Profesoara de Jan Hrebejk

Argumentarea juriului:

Pentru că aduce un iz de umanitate şi un spirit jucăuş la rolul unui personaj manipulator şi adesea neplăcut.

Premiul publicului: Sieranevada de Cristi Puiu.

CEFFTm a fost organizat de Asociația Euro Fest cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Casei de Cultură, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Timiș, Uniunii Cineaștilor din România.

Sponsori : KPMG România, Casa Auto, Brewtiful, Federația Comunităților Evreiești din România.

Parteneri: Cinemateca Serbiei, Asociația Clubul Economic German, Asociatia Noua Acropolă, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Cărturești, Centrul Cultural German, CinetiC, Comunitatea Evreilor Timisoara, Direcția Județeană pentru Cultură, Facultatea de Muzică a Universității de Vest Timișoara, Fundatia Județeană pentru Tineret, Gărâna Jazz, Institutul Francez Timișoara, Iulius Mall, La Căpițe, Muzeul de Artă Timișoara, OSUT, Ozz Vintage House, Retim, Teatrul Merlin, Teatrul Național Timisoara, UNATC, UVT, Tedy Necula, Via Rumania.

Parteneri media: AARC, Banatul Azi, Banater Zeitung, Capital Cultural, Altcine, Cinemagia, Iqads, Festivalier, Feeder, KissFm, Film New Europe, LiveTm, Romania Pozitivă, Tion, TVR, TVR Timișoara, Temesvarihirek.

Rămâneți aproape la www.cefftm.ro sau la https://www.facebook.com/CEFFTM/.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.