Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul Copilăriei în Lisabona și Granada

0

În perioada 29 mai – 5 iunie 2019, în Lisabona și Granada, la inițiativa Lectoratelor de Limba Română din cadrul Universităţilor Granada și Lisabona, va avea loc un amplu festival dedicat copiilor, care include o serie de activități academice, precum și evenimente pentru cei mici (expoziții, ateliere interactive, teatru, film etc.).

La Lisabona, festivalul se desfășoară în perioada 29 mai – 1 iunie 2019 și este organizat de Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona și Lectoratul de Limba Română.

 

Festivalul va debuta la Universitatea din Lisabona, prin Conferința dedicată studiilor românești la (Facultatea de Litere – FLUL), care promovează identitatea lingvistică și culturală românească, precum și predarea limbii române ca limbă străină, cu tema: Literatura pentru copii în traducere. Conferința se adresează, în principal, specialiștilor și celor interesați în traducerea din literatura pentru copii și se desfășoară în zilele de 30 și 31 mai. Sesiunile de prelegeri vor fi organizate de Lectoratul de Limba Română de la Universitatea din Lisabona și de Institutul Cultural Român de la Lisabona, care va susține participarea a doi specialiști din România: Prof. Univ. Mihaela Cernăuți-Gorodețchi și Adrian Buga, istoric și critic de artă.

Conferința va fi precedată de Ateliere de traduceri din literatura pentru copii (29 mai 2019), organizate de Lectoratul de Limba Română, iar studenții de la cursul de Traducere română-portugheză vor participa la sesiuni de traduceri de teatru pentru copii.

La Lisabona, manifestarea centrală a festivalului va avea loc în data de 1 iunie, Ziua Copilului, prilej cu care Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză vor organiza, la sediul Ambasadei României, începând cu ora 11.00, un eveniment dedicat celor mici. Vor avea loc activități coordonate de profesorii care asigură predarea Cursului de limbă, cultură și civilizație românească în școli portugheze, se vor derula diverse momente muzicale prezentate de către copiii de la Centrul Cultural Moldav din Cascais, iar scriitoarea Elena Dumitrescu Nentwig va citi povestiri pentru copii din ultimul său volum “Taina celor două perle“.

 

Totodată, cu sprijinul ICR Lisabona, va fi prezentat proiectul Dem Creativ, cu desene și ilustrații reprezentând personajele lui Dem Demetrescu: Ionică Vulpoiul, Trăncănel, Domnul Oak, Iepurașii poznași, Neghiniță, Capra cu trei iezi. Copiii vor participa la ateliere de povestiri, lucru manual, desen și jocuri interactive, coordonate de Andreea și Adrian Buga. De asemenea, va fi proiectat diafilmul Capra cu trei iezi și vor fi amenajate spații destinate jocurilor copilăriei și gastronomiei tradiționale românești.

 

Proiectul Dem Creativ promovează opera artistului Dem Demetrescu (1903-1977), care s-a remarcat ca pictor, grafician, realizator de film documentar și fotograf. După al Doilea Război Mondial, a ilustrat „Abecedarul“ și a devenit celebru în toată lumea, după ce ilustrațiile sale au fost prezentate la expoziţii în Milano, Londra şi New York. Dem Demetrescu a „desenat“ copilăria multor români, dar o parte importantă dintre lucrările sale s-a pierdut. Astfel, a luat naștere Dem Creativ – care îi readuce la viaţă pe eroii preferaţi de odinioară. Cu sprijinul a numeroși specialiști, după 10 ani de căutări în arhive, biblioteci și în colecții de artă ale muzeelor, fondul Dem s-a îmbogățit și a ajuns la peste 1000 de lucrări ‒ schițe, desene, planșe, gravuri, acuarele, fotografii, diafilme și filme.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.