Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festival de Film Românesc la Montréal

0

Festivalul Filmului Românesc la Montréal

Ajuns la a şasea ediţie, Festivalul Filmului Românesc la Montréal, FFRM, organizat de asociatia culturala ROCADE, din Canada, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei din Bucuresti, a avut, şi de această dată, invitaţi de seamă: regizorul Radu Gabrea, actriţa Victoria Cociaş şi criticul  de film Irina Nistor.
In cele trei zile, Festivalul si-a delectat publicul numeros la Cinéma Beaubien cu o mulţime de filme proaspete şi bune, lungmetraje şi scurtmetraje.
Din aceasta editie, organizatorii au introdus o noua sectiune, aceea de promovare a României, Experience Romania, ocaziu cu care a avut loc proiectia documentarului “Vrancea, locul unde istoria se întâlneşte cu legenda”, produs de Consiliul Judetean Vrancea, in regia lui Radu Tora.
Filmele de lung si scurt metraj prezentate in cadrul Festivalului au fost:
Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu) regia Radu Gabrea, Reuniune de familie, regia Florina Dumitrache, cu prezentarea regizorului Radu Gabrea, a actriţei Victoria Cociaş şi a criticului Irina Nistor. Tatăl fantomă, regia Lucian Georgescu, Hello, Kitty, regia Millo Simulov, cu prezentarea Irinei Nistor, Şi caii sunt verzi pe pereţi, regia Dan Chişu, Cheful, regia Andrei Sitaru,  cu prezentarea Irinei Nistor, Ho, Ho, Ho! regia Jesús del Cerro, Pui, cartofi prăjiţi şi o
Cola, regia Emanuel Pârvu, Baraseum (Si s-au dus ca vântul…) regia Radu Gabrea, Gobbel, regia Raluca David, cu prezentarea lui Radu Gabrea şi a Irinei Nistor, Naşa, regia Virgil Nicolaescu, Jesús del Cerro, Superman, Spiderman sau Batman, regia Tudor Giurgiu, Umilinţa, regia Cătălin Apostol, Tenis, regia Vladimir Dembinski,  Din dragoste, cu cele mai  bune intenţii, regia  Adrian Sitaru,  Periferic, regia Bogdan George Apetri,  Vrancea, locul unde istoria se întâlneşte cu legenda, regia  Radu Tora, la secţiunea de promovare a imaginii României, Experience Romania.
Evenimentul s-a bucurat de aprecierea publicului larg prezent la eveniment si, un lucru notabil, la fiecare editie, desi numarul spectatorilor de origine romana este unul relativ constant, se remarca participarea unui numar tot mai mare al spectatorilor canadieni. Opiniile acestora din urma nu difera foarte mult una de alta, au aprecieri  pozitive privind organizarea Festivalului, dar ceea ce este cu adevarat important, descopera prin intermediul lui o tara si o cultura care le sunt, din pacare, aproape necunoscute. Festivalul Filmului Românesc la Montréal este un  excelent  prilej ca tinerii regizori sa-si promoveze productiile si peste ocean si nu in ultimul rand,  unul  de a face cunoscute in lume valorile autentice romanesti.
In acelasi context, cei prezenti si-au exprimart speranta ca va lua nastere si in Romania un festival international de film documentar, cu tematica etnografica, asa cum exista festivale de acest gen in mari orase turistice, istorice si culturale ale lumii precum Edinburgh (Marea Britanie), Ljubljana (Slovenia), Istria (Croatia), Sardinia, Peruggia (Italia), Ierusalim (Israel), Moscova (Rusia), Vancouver (Canada), Gottingen (Germania).
Cu ocazia prezentarii filmului Vrancea, locul unde istoria se întâlneşte cu legenda, regia Radu Tora, echipa Festivalului de Film Romanesc de la Montréal a lansat in fata celor prezenti propunerea realizarii unei noi productii, tot in zona Vrancea, cu un subiect tratat succinct in film, obiceiul popular chiparusul, specific doar zonei Vrancea. Propunerea vine ca o solutie de salvare si de promovare in acelasi timp a acestui obicei absolut fascinant, astazi, aproape disparut.
Initiatorii proiectului il vad ca pe solutie de conservare, pana la urma, a unui crampei din insasi traditia si spiritualitate vranceana, si nu in ultimul rand romaneasca, un obicei a carui aparitie dateaza, cel mai probabil, chiar din perioada de formare a poporului roman.
festival film romanesc montreal

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.