Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Femeile trăiesc mai mult și se adaptează mai bine la condiții de stres! Află de ce!

0

Cu o inimă de dimensiuni mai mici decât a bărbatului, cu mai puțină masă musculară și până la 40% țesut adipos în plus, net surclasate la capitolele forță și rezistență – cel puțin pe termen scurt – să fie totuși femeile sexul puternic? Sharon Moalem, medic și cercetător în domeniul geneticii, face această afirmație în revoluționara demonstrație din cartea Jumătatea mai bună. Despre superioritatea genetică a femeilor apărută la Editura Trei – femeile dovedesc o rezistență uluitoare în fața tuturor provocărilor vieții, fie că e vorba despre foamete, epidemii sau orice altă transforamare de mediu care face existența aproape imposibilă.

Teza principală a dr. Sharon Moalem este că adaptabilitatea și reziliența femeilor are în primul rând un motiv genetic. Femeile au în structura genetică a fiecărei celule doi cromozomi X, pe când bărbații au cromozomii XY.

Vreme îndelungată, consensul în genetică a fost că femeile își pot folosi doar unul dintre cei doi cromozomi, iar celălalt este inactivat. În Jumătatea mai bună, dr. Sharon Moalem demonstrează prin exemple din domeniul medical și al cercetărilor în genetică faptul că, de fapt, femeile sunt „adevărați Houdini genetici”. Își pot folosi ambii cromozomi astfel încât fiecare celulă dispune în fiecare moment de un impresionant arsenal de luptă cu orice catastrofă poate apărea pe parcursul vieții. „Când obiectivul este supraviețuirea”, spune dr. Sharon Moalem, „ceea ce contează cu adevărat în viață este să ai opțiuni genetice, așa cum au femeile. Aici, diferența dintre celulele masculine și celulele feminine este crucială. Fiecare celulă feminină poate face apel, la nevoie, la rezervele sale genetice care conțin sute de gene importante. Bărbații pot doar să viseze la o asemenea abilitate”.

Cercetătorul canadian realizează o incursiune în povestea brutală a lumii, marcată de perioade îndelungate de foamete și epidemii pentru a descoperi cum a ajutat puterea celor doi cromozomi X femeile să supraviețuiască și să trăiască mai bine. „În prezent, descoperim că dintre cele 1000 de gene care se află pe cromozomul X inactiv, 23% sunt de fapt încă active. Asta înseamnă că există mult mai mulți caiputere ținuți în rezervă în fiecare dintre celulele unei femei”.

De la epidemiile Evului Mediu care au decimat milioane de oameni și până la prezenta pandemie de coronavirus, dr. Sharon Moalem urmărește în Jumătatea mai bună modul cum au făcut față femeile și bărbații provocărilor vieții. Concluzia este de fiecare dată aceeași – femeile s-au descurcat mai bine și au reușit să supraviețuiască datorită superiorității lor genetice. Concluzia este susținută în modul cel mai concret și de statisticile de peste tot din lume, care indică foarte clar speranța mai mare de viață în cazul femeilor.

Medicul american extinde cercetările sale și asupra regnului vegetal și al păsărilor și observă că orice formă de viață care are în structura genetică doi cromozomi X este mai rezistentă.

În general, bărbații au inima mai mare, mai multă masă musculară fără țesut adipos și o abilitate ridicată de a duce oxigenul acolo unde este necesar în corp, dar aceste avantaje pot costa scump” observă dr. Moalem. Un exemplu clar este cel al ultramaratoniștilor. Deși femeile participă în număr mai mic la aceste probe decât bărbații, când sunt prezente, femeile câștigă. Unul dintre exemplele oferite de autor în Jumătatea mai bună este al atletei Fiona Kolbinger, care, într-o competiție de ultraciclism de 4 023 km a surclasat peste 200 de bărbați. Structura proprie organismului feminin, cu un procent mai mare de țesut adipos, dar și caracteristicile genetice au ajutat și în acest caz. „Atunci când încep să se adune provocările, prețul plătit nu va fi niciodată egal între cele două sexe” spune geneticianul Sharon Moalem. „Când vine vorba de ultramaratonul vieții, există cu siguranță un sex care continuă să domine”, iar acest sex este în opinia autorului Jumătății mai bune cel feminin.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.