Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Exproprierea satului Runcurel, a doua cea mai nocivă subvenție din Europa

0

Guvernul României a fost criticat astăzi în cadrul unei ceremonii publice de acordare a premiilor Fossil Fuel Subsidies la Bruxelles. În perioada 10 aprilie – 8 mai 2017, publicul a votat cele mai periculoase subvenții acordate pentru exploatarea combustibililor fosili din Europa. Țara noastră a fost criticată pentru susținerea exproprierii terenurilor, mutarea gospodăriilor și distrugerea mediului în vederea extinderea unei cariere de cărbune.

În urma votului publicului, guvernul nostru s-a clasat pe locul al doilea în categoria Deadly Funding Award. Declarând proiectul unul de “utilitate publică și interes național”, Hotărârea de Guvern 960/2015 alocă 15 milioane de lei de la buget pentru ca statul să cumpere 341 de hectare de teren și să le cedeze imediat Complexului Energetic Oltenia. Proprietarii vor primi astfel doar 1 euro pe metru pătrat, indiferent de ce au pe teren – fie că este vorba de păduri, vie sau case. 113 hectare de pădure, două monumente istorice și un sat întreg vor fi rase de pe hartă. Anul acesta, Guvernul își propune să emită alte două hotărâri identice pentru extinderea carierelor Jilț Sud și Roșia.

Țările europene au convenit să își intensifice eforturile de combatere a schimbărilor climatice prin ratificarea Acordului de la Paris. Cu toate acestea, guvernele și alte instituții publice din Europa cheltuiesc miliarde de euro pentru finanțarea uneia dintre principalele cauze ale schimbărilor climatice: extracția și arderea combustibililor fosili. Prin acordarea de subvenții – banii contribuabililor – guvernele fac doi pași înapoi în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice.

Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România, a declarat: „Sperăm că acest premiu negativ va face guvernul român să-și reconsidere planurile de a cheltui încă 10 milioane de lei pentru alte două extinderi de mine de lignit. Prea mulți oameni au suferit deja din cauza exproprierilor de la Runcurel. ”

Directorul CAN Europe, Wendel Trio, a explicat: „Cu aceste premii, dezvăluim numeroase subvenții, în parte ascunse, și solicităm tuturor guvernelor europene să le elimine urgent, nu mai târziu de 2020. De asemenea, le cerem ca bugetele naționale să reflecte alorcări pentru tranziția către energia verde cât mai curând posibil. Cetățenii și mediul  trebuie să aibă prioritate, nu afacerile cu combustibili fosili.”

http://www.caneurope.org/fossil-fuel-subsidies-awards

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.