Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Expoziția Defragmentare – artă și politica afectelor la Canal

0

Grupul Alternator vă invită la expoziția Defragmentare – artă și politica afectelor la Canal în spațiul Atelier 030202 (Str. Sfânta Vineri nr. 11, București).

Expoziția Defragmentare – artă și politica afectelor la Canal prezintă rezultatele cercetării artistice desfășurate de grupul Alternator despre Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Echipa Alternator este compusă din artiştii Valentin Cernat, Mihai Șovăială și Ovid Pop. Artiștii și-au început proiectul de cercetare artistică încă din 2016, iar anul acesta continuă cercetarea artistică în cadrul proiectului Alternator – Defragmentare, dezvoltând o serie de unelte de înțelegere ale narațiunilor referitoare la Canal cum ar fi: platforma de lucru online www.alternator.space/notepad, publicația Caiet de Defragmentare. Erratum și expoziția
Defragmentare – artă și politica afectelor la Canal.

Expoziția este gândită ca o platformă de dialog unde colaboratorii*colaboratoarele proiectului sunt invitate să prezinte noi abordări care încadrează Canalul Dunăre-Marea Neagră în circuitul global de consum și transport.

Expoziția conține un atelier psiho-politic, o prelegere despre artă în contextul canalului Suez, audiția unei lucrări despre impactul infrastructurii asupra urgenței climatice și vizionarea filmului Construcția Păcii despre construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră (1951). În cadrul expoziției, grupul Alternator prezintă platforma de lucru online de pe site www.alternator.space/notepad și publicația Caiet de Defragmentare. Erratum.

Publicația Caiet de Defragmentare. Erratum este rezultatul unei dorințe de a aduce o serie de corecturi & adăugiri narativelor stereotipice care domină spațiul public în legătură cu canalul Dunăre-Marea Neagră. Publicația propune lărgirea spectrul de înțelegere a Canalului și plasarea narațiunilor publice despre el în genealogia lor cultural-politică.

Contributorii*contributoarele publicației provin din diverse domenii de activitate și completează complexitatea temei Canalului cu cunoștințe din practica proprie: fotografie, filozofie critică, ecologie politică, artă participativă ș.a. Au contribuit cu text și imagine: Andrei Cândea, Valentin Cernat, Vincent Van Dijck, H.arta, Nicu Ilfoveanu, kollektiv sprachwechsel, J. Krissis, Ioana Olaru, Els Opsomer, Livia Pancu & Florin Bobu, Ovid Pop, Bogdan Popa și Mihai Șovăială.

Platforma de lucru alternator.space/notepad este o unealtă transparentă prin care orice utilizator*utilizatoare poate prelucra și analiza individual materialele de arhivă și din munca de teren a grupului.Pe platforma de lucru se pot accesa și descărca toate materialele relevante despre canal adunate de grupul Alternator. De asemenea, platforma permite prelucrarea acestor materiale prin adăugarea de notițe într-un caiet de lucru individual. În munca de
selectare și interpretare a materialelor referitoare la trecutul Canalului este mereu vorba despre legitimarea prezentului, chiar și într-o formă indirectă sau camuflată.

> 23.09.2020
18:00 – 18:45 Alternator > prezentare: Lansare Caiet de Defragmentare. Erratum și platformă de lucru online alternator.space/notepad
18:45 – 20:15 Raluca Voinea și Ovidiu Țichindeleanu > prelegere: „After the Canal There Was Only ‘Our’ World”
20:30 – 22:00 Grupul h.arta > audiție și discuție: „Părea că lumea ar putea să se schimbe”

> 24.09.2020
18:00-20:00 Eugen Dumbravă > prelegere/atelier: Despre Posesie. Atelier psiho-politic – sau despre afecte politice
20:00-20:30 Bogdan Popa > prelegere: Viitorul filmului stalinist: documentarul sovietic ca lucrare de avangardă
20:30-22:00 Proiectie de film: „Canalul Dunăre Marea Neagră, o construcție a păcii” Ion Bostan, 1951.

Parteneri: One World Romania, tranzit.ro/ București, Revista ARTA

Mulțumiri speciale Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. și Atelier030202

Evoluția proiectului se poate urmări pe pagina grupului Alternator alternator.space, Facebook și Instagram.

Proiectul Alternator este un proiect co-finanțat de A.F.C.N și nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.