Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Experții Comisiei Europene confirmă: Valorificarea energetică a deșeurilor, nocivă și nesustenabilă

0

Zero Waste Europe, Zero Waste România și Coaliția pentru Justiție Energetică din România salută excluderea energiei obținute din deșeuri, respectiv valorificarea energetică a deșeurilor din raportul ‘Taxonomia UE’ privind activitățile sustenabile – alături de căbune și de energia nucleară.

Este prima dată când experții se pronunță decisiv asupra efectelor nocive ale arderii deșeurilor în instalații pentru producerea de energie precum riscul de blocaj în bucla consumeristă alături de numeroase efecte negative asupra mediului și deteriorarea sănătății cetățenilor. Această decizie reprezintă un precedent important pentru viitorul plan de acțiune pentru climă al Uniunii Europene dar și pentru investițiile sustenabile.

Grupul Experților Tehnici (TEG), responsabil cu elaborarea Taxonomiei UE în vederea introducerii sistemelor de clasificare pentru activitățile economice sustenabile din punct de vedere al mediului a analizat îndeosebi modul de combatere a schimbărilor climatice conform Acordului de la Paris și Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care ghidează legislația europeană cu privire la climă.

Concluziile TEG au evidențiat faptul că o mare parte din deșeurile valorificate energetic în prezent în Europa ar putea fi reciclate, iar acele State Membre UE care se bazează pe incinerarea deșeurilor municipale, crescându-și continuu capacitățile de ardere, riscă supracapacitarea, ceea ce poate duce la blocaje economice periculoase.

Conform expertului Zero Waste România „Bucurestiul este în mod natural supus unui aflux frecvent de praf saharian și praf de loess din Câmpia Română. Într-un context meteorologic nefavorabil dar repetabil oricând, mai ales în noile condiții climatice, s-au exacerbat neajunsurile unei metropole sufocate de trafic, poluare industrială și, nu în ultimul rând, de inconștiență. Efectul acestora este unul cumulativ cu cel al factorilor naturali.

În practică nu cunoaștem compoziția în poluanți a aerului din Capitală: nu se măsoară decât câțiva parametri, prea puțini față de gama mare de substanțe cancerigene și toxice existente real în atmosferă (dioxine/furani, PCB, PFOS, compuși organici volatili, fenoli, H2S etc.), provenind inclusiv din surse necunoscute pentru autorități care nu pot detecta sursele de poluare și cuantifica exact toxicitatea aerului, de multe ori autodeclararea agentului economic fiind singura sursă de informare pentru autoritățile de mediu. ” dr. biol. Oriana Irimia, coordonatorul programului de Schimbări Climatice, Zero Waste România

Recentul raport emis de Comisia Europenă prin care energia din deșeuri este inclusă în aceeași categorie cu energia nucleară și cea din cărbune, fiind exclusă din categoria activităților sustenabile, susține și completează Comunicarea CE 34 din 2017 cu privire la „Rolul energiei din deșeuri în economia circulară” prin care se recomandă României investiții în infrastructura de colectare separată a deșeurilor și creșterea gradului de reciclare, în detrimentul instalațiilor de valorificare energetică.

În acest context, construcția încă a unei surse de poluare în mijlocul Capitalei care nu ar face decât să încurajeze importul de deșeuri, ar însemna o decizie politică regretabilă, cu impact negativ asupra mediului, economiei și sănătății umane pe termen lung.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.