Experți internaționali realizează, în premieră,cea mai amplă evaluare a vinurilor de top din România

0

Un juriu de 8 experți internaționali va evalua, în premieră, vinurile românești pentru realizarea primei ediții a Cărții Vinurilor din România și Republica Moldova (The Wine Book of Romania).

Pe 26 și 27 august 2015, un juriu internațional se va reuni la Valea Verde, în satul Cund din județul Mureș pentru a degusta și a evalua aproximativ 250 de vinuri de top din România și Republica Moldova. Rezultatele evaluării vor fi incluse în ghidul „The Wine Book of Romania”, primul proiect care reunește vinurile din zonele vini-viticole ale celor două țări, un produs editorial ce urmează să fie lansat în martie 2016.

Se spune că există mai mulți oameni care să fi călătorit în spațiu decât cei care dețin în lume titulatura de Master of Wine. Cu toate acestea, juriul „The Wine Book of Romania” include trei astfel de specialiști: Caroline Gilby (Master of Wine – Marea Britanie), Rod Smith (Master of Wine – Franța), Luiz Alberto (Master of Wine – Brazilia). Alături de cei trei se află importanți experți din domeniu precum Paul Robert Blom (degustător internațional de vinuri – Olanda), Helmuth Koecher (Președintele Merano Wine Festival – Italia), Zoltan Szoverdfi-Szep (Președinte al ROvinHUd – România), Cosmin Grozea (degustător internațional de vinuri – România), Mi Yeun Hong (jurnalist și degustător internațional de vinuri – Coreea).
Președintele juriului este Marinela Vasilica Ardelean, expert internațional în vinuri și inițiatoarea acestui proiect.

“În perioada aprilie – august am vizitat personal în jur de o sută de crame din România și Republica Moldova și am degustat aproape trei mii de vinuri. De la fiecare producător am ales între zero și cinci etichete pentru vinurile tinere și maxim patru etichete ale celor de peste zece ani. Avem în România vinuri excepționale și tocmai de aceea este important să le cunoaștem și să le promovăm, ceea ce va putea aduce beneficii imense industriei vinurilor din România. Ca româncă, sunt fericită că specialiști de cel mai înalt nivel vor putea întâlni pentru prima oară soiuri autohtone precum: Crâmpoșie, Șarbă, Busuioacă, Rara Neagră, Tămâioasă Românească și multe altele.”, a declarat Marinela Vasilica Ardelean.

Marinela Ardelean 2

Juriul va fi împărțit în patru echipe ce vor degusta toate vinurile selecționate și vor nota fiecare vin cu puncte de la 3 la 5 (3 = bun, 4 = foarte bun, 5 = excelent). Specialiștii vor avea posibilitatea să descalifice un vin dacă acesta nu se ridică la nivelul de 3 puncte. Membrii juriului vor discuta fiecare vin în parte, astfel încât nota finală să reprezinte acordul lor unanim.

Prima ediție „The Wine Book of Romania” se va lansa în martie 2016 în versiune bilingvă (româno-engleză) și va reprezenta un instrument complex de cunoaștere și clasificare a vinurilor de top din România și Moldova, atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști și importatori. Acest volum va ajunge către institutele culturale, ambasadele României, precum și la cele mai importante târguri și festivaluri internaționale.
Inițiatoarea acestui proiect, Marinela Vasilica Ardelean, este unul dintre cei mai cunoscuți și premiați specialiști în domeniul vinurilor și un veritabil ambasador al vinurilor românești peste hotare. Anul trecut, ea a lansat cartea bilingvă “50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, volum care a primit, în 2015, locul al doilea la competiția mondială Gourmand Drinks Awards și mențiune specială din partea Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). Marinela Ardelean este profesor la Italian Chef Academy și a participat, în calitate de jurat și de președinte de juriu, la mai multe concursuri naționale și internaționale de vinuri.

Inițiator: Asociația “Romania,The Land of Wines”
Organizator: Quartz Media Production
Co-producatori & Parteneri: Argo Media, Valea Verde Resort, Hotel Privo Tg. Mureș

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.