Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Experiența internațională a Ambasadorilor pentru Geoparc, apreciată de colegi, profesori și reprezentați ai geoparcurilor UNESCO

0

Recent întorși de la cea de-a opta Conferință a Geoparcurilor Internaționale UNESCO desfășurată în Geoparcul Adamello Brenta din Italia, cei opt Ambasadori pentru Geoparc participanți la eveniment le-au prezentat, colegilor și profesorilor de la Colegiul Național ”I.C.Brătianu” Hațeg, experiența trăită.

Prima prezentare a fost susținută în fața colegilor de școală. Partenerii și prietenii lor din programul de Voluntariat pentru Geoparc au ținut să le fie și ei alături și să afle ce a însemnat această participare la un eveniment internațional atât de important.

Conferința aceasta a fost o mare provocare educațională și culturală. Nu am crezut că voi ajunge vreodată să descopăr într-o singură săptămână oameni reprezentând diferite culturi din întreaga lume și să învăț atâtea lucruri utile. M-a impresionat că, deși eram cei mai tineri reprezentanți ai unui geoparc, am fost tratați de la egal la egal de către adulți. Expoziția prezentată de geoparcul nostru a fost o ocazie pentru noi, Ambasadorii, de a lucra în echipă și de a ne cunoaște mai bine. Ghidajele în expoziție și conversațiile cu vizitatorii m-au ajutat să realizez că, indiferent cât de neînsemnat te crezi în această lume, ai de fapt rolul tău, foarte important”, apreciază Armina Miclăuș, lider al Ambasadorilor pentru Geoparc.

Cea de a doua prezentare a Ambasadorilor a fost făcută în fața propriilor profesori și a conducerii Colegiului Național ”I.C.Brătianu” Hațeg, într-un context mai larg. Cadre didactice și elevi ai școlii, implicați în proiecte internaționale pe parcursul verii, și-au făcut cunoscute activitățile desfășurate. Astfel, prezentarea susținută de Ambasadorii pentru Geoparc a fost urmată de prezentări ale tinerilor care au avut parte de un schimb de experiență în Lituania și a unui alt grup de elevi care au petrecut două săptămâni de practică în domeniul serviciilor turistice, la Londra, în Marea Britanie.

Referitor la activitatea pe care Ambasadorii și voluntarii pentru Geoparc o desfășoară, Rodica Badea, directorul Colegiului Național ”I.C.Brătianu” Hațeg, a afirmat că ”prezența Geoparcului se simte în revigorarea turismului din Țara Hațegului. De aceea sperăm la o colaborare și mai rodnică în perioada următoare, concretizată prin proiecte desfășurate împreună. Cred că ar fi foarte important ca, pe lângă implicarea elevilor, un număr cât mai mare dintre colegii profesori să se alăture activităților Geoparcului. În această colaborare, nu are importanță specializarea, are importanță implicarea și activitatea. Îi felicit pe Ambasadori și îi invit să transmită mesajul lor și colegilor mai mici astfel încât ceea ce ei au început să aibă continuitate în viitor”.

Inițiativa participării Ambasadorilor pentru Geoparc la cel mai important eveniment al anului în cadrul Rețelei Globale UNESCO a Geoparcurilor a aparținut directorului Geoparcului, Alexandru Andrășanu. El consideră că prezența românească acolo a reprezentat o certitudine a faptului că Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului are un rol important în dinamica Rețelei.

Am demonstrat că geoparcul nostru dovedește forță, creativitate și continuitate. Până acum, eram doar eu cel care le prezentam colegilor din toată lumea activitățile noastre. Acum, colegii mei din geoparcuri au putut lua contact direct cu realitatea. Geoparcul Dinozaurilor și Universitatea din București le-au prezentat o expoziție menită să îi ajute să descopere farmecul geodiversității din geoparcurile europene precum și legătura dintre om și Pământ, într-o reprezentare artistică. Mai mult, au avut ocazia să îi cunoască pe o parte dintre tinerii Ambasadori și să asiste la expuneri despre proiectele în care suntem implicați la nivel local, național și internațional. Tinerii participanți la acest eveniment sunt elevi la Colegiul Național ”I.C.Brătianu” Hațeg, un real partener educațional cu care vom derula și alte proiecte internaționale. De asemenea, sperăm ca în astfel de proiecte să reușim să implicăm cât mai multe școli de pe teritoriul Geoparcului”, afirmă Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului, Geoparc Internațional UNESCO – Universitatea din București.

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a fost foarte vizibil pe parcursul Conferinței. Activitățile de voluntariat desfășurate de tinerii Ambasadori au fost uimitoare. Ele reflectă cu adevărat munca desfășurată în acest Geoparc, cu o participare importantă a comunității locale și o reală implicare a tinerilor. Tinerii Ambasadori au reușit să le transmită tuturor sentimentul de prietenie și bună colaborare”, apreciază Miguel Angel Cruz, reprezentant al Comarca Minera, Hidalgo UNESCO Geopark, Mexic.

În perioada 8 -14 septembrie 2018, Geoparcul Internațional UNESCO Adamello Brenta din Italia a găzduit cea de opta Conferință a Geoparcurilor Internaționale UNESCO. Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din București a fost reprezentat de o delegație de 14 persoane, reprezentanți ai administrației, ai partenerilor Geoparcului și Ambasadori pentru Geoparc. În cadrul evenimentului, geoparcul din România a prezentat expoziția intitulată ”Obiecte făcute din piatră. Patimoniul imaterial al Geoparcurilor Internaționale UNESCO” (”Stone made objects. The Intangible Heritage of UNESCO Global Geoparks”). Expoziția a reunit obiecte din 32 de geoparcuri europene cu scopul de a prezenta publicului geodiversitatea Europei și rolul său în definirea identității locale. De asemenea, reprezentanții României au susținut prezentări despre programul de voluntariat și Ambasadori pentru Geoparc precum și despre conceptul de geoprodus dezvoltat în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour (proiect cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (ERDF, IPA)). Tinerii Ambasadori au promovat prin intermediul unui flash mob proiectul Instagram ”#GGNyouth”, inițiat în colaborare cu Geoparcul UNESCO Tumbler Ridge din Canada, proiectul ”Călătoria lui Andi Andezit” și au discutat cu cei prezenți despre proiectele și activitățile în care sunt implicați. La eveniment au participat circa 1.000 de persoane din 64 de țări din întreaga lume.

**********

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 140 de teritorii din 38 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

www.hateggeoparc.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.