Exemple de bune practici privind integrarea rromilor la nivel european

0

Pe parcursul anilor 2010 si 2011 au fost înregistrate progrese în angajarea explicita a institutiilor europene de a aborda excluziunea rromilor. Declaratia de la Strasbourg a Consiliului Europei cu privire la rromi, precum si cadrul Uniunii Europene pentru Strategiile nationale de integrare a rromilor pana în anul 2020 reprezinta un puternic imbold politic de a se lua masuri concrete în aceasta directie.

Chiar daca pe alocuri anevoioasa, integrarea rromilor este cat se poate de posibila si fireasca. Este important ca tintele stabilite sa acopere cele patru obiective ale Uniunii Europene referiroare la integrarea rromilor, legate de accesul la educatie, ocupare, servicii de sanatate si locuire.

În cele ce urmeaza, oferim cateva exemple de bune practici privind integrarea rromilor din Europa: organizatia ADIE din Franta si programul ACCEDER din Spania.

Asociatia pentru Dreptul la Initiativa Economica (ADIE) este o organizatie neguvernamentala franceza, înfiintata în anul1988. ADIE ofera micro-finantari si consultanta persoanelor care provin din grupuri supuse riscului de excludere sociala, dornice sa-si dezvolte propria afacere. Împrumuturile acordate nu depasesc suma de 3000 euro, 90 % din acestea fiind returnate organizatiei de catre beneficiari.

ADIE este una dintre cele mai mari institutii de microfinantare din Europa si un exemplu de buna practica privind ocuparea fortei de munca a grupurilor vulnerabile, printre care se numara si persoanele de etnie rroma.

Programul ACCEDER din Spania a fost identificat ca fiind printre cele mai de succes programe care vizeaza promovarea ocuparii fortei de munca a rromilor din Europa.

ACCEDER este un program de orientare pe piata muncii pe termen lung, concentrat pe ocuparea fortei de munca salariata si completarea interventiilor cu alte masuri sociale complementare care sa sustina accesul la piata fortei de munca.

Programul se impune prin capacitatea de promovare a accesulului persoanelor de etnie rroma la locuri de munca prin construirea/consolidarea capacitatilor de munca concomitent cu  medierea cu potentialii angajatori.

În cadrul programului exista încheiate acorduri de colaborare cu nenumarate firme –  inclusiv cu marile supermarketuri din Spania – unde viitorul angajator furnizeaza formarea profesionala specifica chiar la locul de munca. Cursurile sunt alese în functie de existenta oportunitatilor de angajare imediate, printre acestea enumerandu-se: servicii personale si dedicate comunitatii (îngrijire, curatenie, întretinere, etc), catering, comert, securitate, casieri, macelari etc. Cele mai multe contracte de munca obtinute au fost în sectorul serviciilor (71 %), urmate de industrie si constructii.

Nucleul metodologiei programului consta în oferirea de oportunitati de angajare pentru tineri si pentru persoanele cu sanse mai maride succes pe piata muncii. Prin atingerea unei rate ridicate de succes la angajare, cu „cei mai de succes rromi”, programul a deschis usileangajatorilor si pentru alte persoane de etnie rroma care urmeaza sa fie angajate.

Succesul programului este asigurat inclusiv de campaniile de informare si de constientizare asupra importantei angajarii în munca a rromilor, precum si de sensibilizare a opiniei publice privind combaterea prejudecatilor si contestarea stereotipurilor

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează