Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Exemple de bune practici privind integrarea rromilor la nivel european

0

Pe parcursul anilor 2010 si 2011 au fost înregistrate progrese în angajarea explicita a institutiilor europene de a aborda excluziunea rromilor. Declaratia de la Strasbourg a Consiliului Europei cu privire la rromi, precum si cadrul Uniunii Europene pentru Strategiile nationale de integrare a rromilor pana în anul 2020 reprezinta un puternic imbold politic de a se lua masuri concrete în aceasta directie.

Chiar daca pe alocuri anevoioasa, integrarea rromilor este cat se poate de posibila si fireasca. Este important ca tintele stabilite sa acopere cele patru obiective ale Uniunii Europene referiroare la integrarea rromilor, legate de accesul la educatie, ocupare, servicii de sanatate si locuire.

În cele ce urmeaza, oferim cateva exemple de bune practici privind integrarea rromilor din Europa: organizatia ADIE din Franta si programul ACCEDER din Spania.

Asociatia pentru Dreptul la Initiativa Economica (ADIE) este o organizatie neguvernamentala franceza, înfiintata în anul1988. ADIE ofera micro-finantari si consultanta persoanelor care provin din grupuri supuse riscului de excludere sociala, dornice sa-si dezvolte propria afacere. Împrumuturile acordate nu depasesc suma de 3000 euro, 90 % din acestea fiind returnate organizatiei de catre beneficiari.

ADIE este una dintre cele mai mari institutii de microfinantare din Europa si un exemplu de buna practica privind ocuparea fortei de munca a grupurilor vulnerabile, printre care se numara si persoanele de etnie rroma.

Programul ACCEDER din Spania a fost identificat ca fiind printre cele mai de succes programe care vizeaza promovarea ocuparii fortei de munca a rromilor din Europa.

ACCEDER este un program de orientare pe piata muncii pe termen lung, concentrat pe ocuparea fortei de munca salariata si completarea interventiilor cu alte masuri sociale complementare care sa sustina accesul la piata fortei de munca.

Programul se impune prin capacitatea de promovare a accesulului persoanelor de etnie rroma la locuri de munca prin construirea/consolidarea capacitatilor de munca concomitent cu  medierea cu potentialii angajatori.

În cadrul programului exista încheiate acorduri de colaborare cu nenumarate firme –  inclusiv cu marile supermarketuri din Spania – unde viitorul angajator furnizeaza formarea profesionala specifica chiar la locul de munca. Cursurile sunt alese în functie de existenta oportunitatilor de angajare imediate, printre acestea enumerandu-se: servicii personale si dedicate comunitatii (îngrijire, curatenie, întretinere, etc), catering, comert, securitate, casieri, macelari etc. Cele mai multe contracte de munca obtinute au fost în sectorul serviciilor (71 %), urmate de industrie si constructii.

Nucleul metodologiei programului consta în oferirea de oportunitati de angajare pentru tineri si pentru persoanele cu sanse mai maride succes pe piata muncii. Prin atingerea unei rate ridicate de succes la angajare, cu „cei mai de succes rromi”, programul a deschis usileangajatorilor si pentru alte persoane de etnie rroma care urmeaza sa fie angajate.

Succesul programului este asigurat inclusiv de campaniile de informare si de constientizare asupra importantei angajarii în munca a rromilor, precum si de sensibilizare a opiniei publice privind combaterea prejudecatilor si contestarea stereotipurilor

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.