Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Eveniment Aniversar ERASMUS 15:25 ȋn Romania. La multi ani ERASMUS!

0

ERASMUS, cel mai de succes program de schimb de studenți din lume, sărbătorește anul acesta cea de-a 25-a aniversare la nivel european. Aproximativ trei milioane de studenți au beneficiat de o perioadă de studiu sau de stagiu în străinătate de la crearea programului ERASMUS, în 1987. Mobilitatea ERASMUS reprezintă un element central al strategiei Comisiei Europene de combatere a șomajului în rândul tinerilor printr-o mai mare concentrare asupra dezvoltării competențelor.

Sub deviza “Erasmus: 25 de ani de schimbare de vieți și deschideri de orizonturi”, Danemarca, deținătoarea președinției UE în prima jumătate a anului 2012, a organizat la Copenhaga, împreună cu Comisia Europeană, conferința aniversară, cu participarea Ambasadorilor ERASMUS. Fiecare țară participantă la program este reprezentată de către un student și un membru al personalului didactic, aceştia fiind aleși pe baza impactului pe care ERASMUS l-a avut asupra vieții lor profesionale și private; rolul lor este să încurajeze alți studenți și membri ai personalului didactic să profite de oportunitățile pe care ERASMUS le oferă.

Laura Popa, Ambasador ERASMUS al României, a fost prezentă la evenimentul dedicat aniversării a 25 de ani din Danemarca, unde a prezentat rezultatele grupului de lucru Îmbunătăţirea legăturii dintre educaţie şi piaţa muncii pe care l-a condus. În discursul său, Laura Popa a precizat că “absolvenţii nu sunt pregătiţi pentru piaţa muncii, existând o neconcordanţă între abilităţile şi competenţele deprinse în timpul facultăţii şi cele aşteptate de către angajatori”. Soluţia identificată de către grupul de lucru, format din Ambasadorii ERASMUS ai Spaniei, Danemarcei, Greciei şi României a fost “stabilirea unui dialog deschis între mediul privat, ONG-uri şi instituţiile de învăţământ superior din întreaga lume, pentru a asigura o creştere a ratei angajabilitatii în rândul tinerilor absolvenţi.”

Viziunea celor 66 de Ambasadori ERASMUS cu privire la dezvoltarea viitoare a programului este cuprinsă în documentul numit “Manifestul ERASMUS”, înaintat Comisiei Europene şi care urmează a fi dat publicităţii în curând. Acest Manifest cuprinde 10 acţiuni necesare a fi luate în considerare odată cu intrarea în vigoare a noului program “ERASMUS for All”, începând cu anul 2014.

România se pregăteşte de sărbătorirea a 15 ani ai programului ERASMUS, în cadrul evenimentului organizat de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP) şi Erasmus Student Network (ESN) România. Astfel, în data de 18 Mai, tinerii interesaţi de acest program sunt aşteptaţi la Teatrul Nottara din Bucureşti, unde vor lua parte la dezbateri privind viitorul program ERASMUS alături de angajatori, cadre didactice şi reprezentanţi ai asociaţiilor neguvernamentale, vor experimenta Teatrul Labirint şi vor transmite un mesaj în cadrul şedinţei foto “Dear România ERASMUS 15:25”.

Agenda detaliată a evenimentului se regăseşte la adresa: www.facebook.com/events/215075968607988/ , iar înregistrarea participanţilor se poate face aici

 

Partenerii evenimentului aniversar ERASMUS 15:25 sunt: Primăria Municipiului Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”, Teatrul „Nottara”, GRASP şi Educativa.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.