Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

EUROSFAT 2020: România poate obține între 1,75 și 3,5 miliarde de euro pentru regiunile vulnerabile

0

București, 13 octombrie 2020: România poate obține fonduri între 1,75 și 3,5 miliarde de euro din Fondul pentru o Tranziție Justă față de propunerea inițială de 757 milioane de euro, a declarat Nicolae Ștefănuță, europarlamentar USR PLUS în cadrul EUROSFAT 2020, cel mai mare forum de afaceri europene din România.

Europarlamentarul a adăugat că banii oferiți în cadrul Pactului Ecologic European și Next Generation EU reprezintă “acel Plan Marshall, aceea oportunitate istorică de dezvoltare România”. Next Generation EU este planul economic gandit pentru redresarea statelor UE afectate de pandemia de Covid-19. Acesta are o valoare de 750 de miliarde de euro, iar România poate obține 30 de miliarde de euro din sumă.

Banii pentru Pactul verde european și banii pentru Next Generation EU sunt acel Plan Marshall, acea oportunitate istorică de dezvoltare România. Pactul vizează criza majoră în care am intrat și care se va înrăutăți dacă nu facem nimic: nu este un moft, nu este un capriciu, nu este o ideologie, ci sunt fapte științifice. Ca raportor din partea Renew Europe, am propus să creștem semnificativ bugetul Fondului pentru Tranziție Justă. Inițial, propunerea Comisiei pentru bugetul acestui fond era de 10 miliarde din Cadrul Financiar Multianual și 30 de miliarde din Next Generation EU. În Comisia de bugete i-am convins pe colegii mei să creștem de la 10 la 25 de miliarde partea care provine din Cadrul financiar multianual. Astfel, în scenariul optimist, României îi vor reveni aproximativ 3,5 miliarde de euro, iar în cel conservator în jurul a 1,75 miliarde de euro, sumă care oricum este mai mare față de propunerea din ianuare de doar 757 milioane de euro, a explicat Nicolae Ștefănuță în cadrul sesiunii Pactul Ecologic European: cum să asigurăm o tranziție justă pentru cei vulnerabili? organizate în cea de-a doua zi a forumului EUROSFAT 2020.

În aceeași sesiune, Benedek Jávor, șef al reprezentanței orașului Budapesta la Bruxelles, a afirmat că marile orașe sunt cei mai mari poluatori în UE și că este esențial ca instituțiile europene să coopereze cu administrațiile marilor orașe pentru a lupta contra schimbărilor climatice.

Pe de altă parte, Lara Tassan Zanin, directorul Băncii Europene de Investiții (BEI) în România, a declarat că în următoarea perioadă tot mai mulți angajați români vor trebui să se recalifice, săși găsească de lucru în alte domenii față de cele în care sunt pregătiți.

Foarte mulți oameni vor trebui să se redistribuie pe piața muncii. Aceasta este cea mai mare problemă a României. Companiile vor trebui săși recalifice angajații. Reîmpădurirea, transportul, recalificarea – aceste domenii sunt finanțate de Banca Europeană de Investiții. Tot ce ne trebuie în România este decizia politică de a ne concentra asupra acestor lucruri. Deocamdată nu vedem acest lucru, oamenii se concentrează pe altceva, a explicat Lara Tassan Zanin, directorul BEI în România.

Dezbaterile din a doua zi de EUROSFAT 2020 continuă de la ora 16.00 cu panelul

Piața muncii după pandemia COVID-19: perspective de recuperare?.

Speakeri:

Tudor Polak, Secretar de stat, Ministerul Muncii, Guvernul României

Dragoș Pîslaru, Europarlamentar USR PLUS, Parlamentul European

Jeroen Jutte, Șef de Unitate, DG Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune, Comisia Europeană

Radu Burnete, Director Executiv, Confederația Patronală Concordia

Maxime Cerutti, Director Afaceri Sociale, Business Europe

Dumitru Costin, Președinte Blocul Național Sindical

Moderator: Ștefan Enică (Expert Afiliat, Europuls)

Co-organizator: Confederația Patronală Concordia

Dezbaterile din cadrul EUROSFAT 2020 (12-16 octombrie) sunt despre principalele teme ale Planului de recuperare al UE: dezvoltare durabilă, digitalizare și Pactul verde european.

Agenda completă a evenimentului organizat de Centrul de Expertiză Europeană EUROPULS este disponibilă pe site-ul EUROSFAT 2020.

Evenimentul are loc online, între 12-16 octombrie și poate fi urmărit pe pagina de Facebook a EUROPULS și pe website-ul EUROSFAT.

Sponsorii EUROSFAT 2020 sunt Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Enel România, eMAG, Fundația Konrad Adenauer, Fundația Friedrich Naumann.

Partenerii EUROSFAT 2020 sunt Fundația Friedrich Ebert, Ambasada Regatului Belgiei în România, Ambasada Austriei în România, Ambasada Germaniei în România, Confederația Concordia, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Agrointeligența, Consiliul Tineretului din România.

Evenimentul este realizat cu sprijinul și sub patronajul Președintelui Parlamentului European, David Sassoli, Reprezentanței Comisiei Europene în România și al Președinției Germaniei la Consiliul Uniuniii Europene.

Despre EUROSFAT

EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România. Bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis, forumul reprezintă oportunitatea de a dezbate subiecte actuale la nivel european, național și regional. Fiecare dintre edițiile precedente a găzduit peste 600 de participanți, peste 50 de vorbitori, 30 de sponsori și parteneri. În fiecare an, conferința este organizată sub patronajul Parlamentului European, Comisiei Europene și președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și în parteneriat cu diverse instituții internaționale, companii private și reprezentanți ai societății civile române și europene.

Evenimentul este organizat de Centrul de Expertiză Europeană EUROPULS.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.