Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

EUROSFAT 2020: Dragoș Pîslaru, europarlamentar: Competențele digitale trebuie să fie o piatră de temelie, precum cititul și aritmetica

0

Pandemia este o lovitură, dar și un moment în care putem face tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică, o piață în care competențele digitale sunt pietre de temelie, precum cititul și aritmetica, a declarat Dragoș Pislaru, europarlamentar USR PLUS în cadrul EUROSFAT 2020, cel mai mare forum de afaceri europene din România.

Piața muncii din România și din tot UE avea probleme și înainte de COVID-19, unele structurale, unele care țin de stagnare sau dificultăți de modernizare. Pandemia este o lovitură, dar trebuie să fie și un moment în care suntem aproape obligați să facem tranziția de la o piața reactivă și inflexibilă la una dinamică, orientată către viitor, o piață în care competențele digitale sunt pietre de temelie, precum cititul și aritmetica, a explicat Dragoș Pîslaru.

În afară de dezvoltarea competențelor digitale, europarlamentarul a adăugat că altă provocare pentru piața muncii europene e recunoașterea studiilor realizate peste hotare.

Vorbim mereu de diplome românești care nu sunt recunoscute în afară, dar sunt mulți români care vor să revină acasă și au dificultăți în a le fi recunoscute diplomele, calificările sau experiența profesională. Domeniul competențelor trebuie să fie unul flexibil, adus la zi permanent și care permite învățatul continuu, cu termeni de studiu de scurtă durată și certificări obținute mai repede și pe subiecte nișate” a adăugat parlamentarul.

Totodată, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, crede că “sistemul de educație este complet rămas în urmă față de provocările actuale ale pieței muncii”.

Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii, a afirmat ca pentru minister este o prioritate digitalizarea procedurilor. “Încercăm să digitalizăm pe cât posibil relațiile de muncă astfel încât să flexibilizăm accesul oamenilor la locuri de muncă”, a spus secretarul de stat.

Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia, crede ca pandemia de Covid-19 a adus Europei o oportunitate în domeniul digital. “Dacă până în pandemie Europa era a treia roată la căruță în competiția digitală cu SUA sau China, pandemia ne-a forțat să ne adaptăm mai rapid. Avem nevoie de o ardere a etapelor pentru a ajunge din urmă SUA sau China. Planul de redresare este o importantă oportunitate și este absolut necesar să alocăm 20% dintre fonduri pentru digitalizare. Acești bani sunt esențiali dacă îi alocăm în zonele corecte”, a explicat Burnete.

Cea de-a opta ediție a EUROSFAT 2020 se desfășoară în perioada 12-16 octombrie. Dezbaterile sunt despre principalele teme ale Planului de recuperare al UE: dezvoltare durabilă, digitalizare și Pactul verde european

Agenda completă a evenimentului organizat de Centrul de Expertiză Europeană EUROPULS este disponibilă pe site-ul EUROSFAT 2020.

Evenimentul are loc online, între 12-16 octombrie și poate fi urmărit pe pagina de Facebook a EUROPULS si pe website-ul EUROSFAT.

Sponsorii EUROSFAT 2020 sunt Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Enel România, eMAG, Fundația Konrad Adenauer, Fundația Friedrich Naumann.

Partenerii EUROSFAT 2020 sunt Fundația Friedrich Ebert, Ambasada Regatului Belgiei în România, Ambasada Austriei în România, Ambasada Germaniei în România, Confederația Concordia, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Agrointeligența, Consiliul Tineretului din România.

Evenimentul este realizat cu sprijinul și sub patronajul Președintelui Parlamentului European, David Sassoli, Reprezentanței Comisiei Europene în România și al Președinției Germaniei la Consiliul Uniuniii Europene.

Despre EUROSFAT

EUROSFAT este cel mai mare forum anual de afaceri europene din România. Bazat pe valorile europene ale democrației, implicării civice și dialogului deschis, forumul reprezintă oportunitatea de a dezbate subiecte actuale la nivel european, național și regional. Fiecare dintre edițiile precedente a găzduit peste 600 de participanți, peste 50 de vorbitori, 30 de sponsori și parteneri. În fiecare an, conferința este organizată sub patronajul Parlamentului European, Comisiei Europene și președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și în parteneriat cu diverse instituții internaționale, companii private și reprezentanți ai societății civile române și europene.

Evenimentul este organizat de Centrul de Expertiză Europeană EUROPULS.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.