Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Europa Nostra lansează un apel către Parlamentul României de a opta pentru o dezvoltare alternativă și durabilă a Roşia Montană

0

Principala organizaţie Europeană a patrimoniului, Europa Nostra, și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la proiectul de lege care ar permite unei companii canadiene să creeze cea mai mare mină de aur de suprafaţă din Europa in Roșia Montană.

Într-o scrisoare adresată parlamentarilor români, partenerul societății civile a Uniunii Europene, Consiliului Europei și UNESCO, a avertizat in privinţa impactului negativ anticipat al proiectului asupra patrimoniului cultural și a mediului și a solicitat un plan alternativ și durabil de dezvoltare pentru regiune. Europa Nostra, împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiţii au listat Roşia Montană drept una dintre ‘7 Most Endangered’ monuments and sites in Europe (“Cele mai Periclitate 7 Situri şi Monumente din Europa”) în luna iunie. Proiectul de lege propus de Guvernul român în luna august a stârnit un val de demonstrații în întreaga țară. Parlamentul român este aşteptat să voteze pe acesta în noiembrie.

„Europa Nostra a transmis fiecărui membru al Parlamentului României profunda sa îngrijorare cu privire la proiectul de lege propus în Roșia Montană. Legislația planificată conține prevederi care constituie un precedent periculos pentru România, întrucât încalcă unele dintre principiile de bază ale drepturilor omului, ale statului de drept și ale separației puterilor în stat, care fac parte din nucleul valorilor protejate și promovate de Constituția româniei și, de asemenea, de Uniunea Europeană, prin tratate care au fost ratificate de România,” afirmă Denis de Kergorlay, Președintele Executiv al Europa Nostra. „Mai precis, acest proiect de lege conferă puteri pentru o companie privată care îi permit acesteia sa  treacă peste legile naționale din România, inclusiv Legea privind protecția patrimoniului cultural, pentru a elimina drepturile unor proprietari privați, și chiar să circumscrie puterea judiciare,” adaugă el.

 

Proiectul de lege, anunțat de Guvern la sfârșitul lunii august, a provocat proteste larg răspândite in România și intreaga lume. „Proiectul minier, aşa cum este promovat de Roşia Montană Gold Corporation, conține riscuri pentru mediu și pentru patrimoniului cultural și amenință încrederea între cetățeni și autoritățile publice. Aprobarea propunerii legislative, prin urmare, ar putea avea consecinţe pe termen lung pentru democrație și coeziunea socială în România,” subliniază Denis de Kergorlay.

Europa Nostra a cerut parlamentarilor români să înceapă o discuție reală și aprofundată privind o soluție alternativă și durabilă pentru Roșia Montană. „Un astfel de plan de dezvoltare nu numai că ar proteja și promova patrimoniul cultural și natural unic al zonei (care include 150 de km de galerii romane și pre-romane, artefacte arheologice și așezări martore ale unui stil de viaţă tradiţional şi industrial neîntrerupt), dar aduce, de asemenea, locuri de muncă pe termen lung în regiune prin promovarea turismului durabil, agricultura organică și alte activități bazate pe economia din plan local,” argumentează John Sell, Vice-Președinte Executiv al Europa Nostra.

„Europa Nostra rămane încrezătoare că prin fondurile structurale ale Uniunii Europene, aflate în prezent în discuție pentru perioada 2014-2020, autoritățile române vor putea defini un plan alternativ pentru dezvoltarea Roșiei Montane, care va fi sustenabil, va respecta mediul, cultura și patrimoniul și care va corespunde cu acordul deplin al cetățenilor din România,” subliniază el.

În urma mai multor ani de campanie, Europa Nostra inclus peisajul minier istoric de la Roșia Montană, în prima listă a celor ‘7 Most Endangered’ monumente și situri din Europa, un program lansat în 2013, împreună cu Institutul Băncii Europene de Investiții, în calitate de partener fondator, și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în calitate de partener asociat. O delegație formată din experţi financiari şi de patromoniu de cel mai inalt nivel vor vizita România în următoarele luni. „Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim cu reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului român pentru a discuta un plan de dezvoltare pe termen lung pentru Roșia Montană,” conchide președintele executiv al Europa Nostra.

 

europa nostraEuropa Nostra – Vocea patrimoniului cultural în Europa – reprezintă o mișcare în creștere a cetățenilor pentru salvgardarea patrimoniului cultural și natural al Europei. Cu vasta sa rețea pan-europeană de membri (organizații și persoane fizice), colaboratori și parteneri, Europa Nostra face un lobby influent pentru patrimoniul cultural. Militează pentru salvarea monumentelor, siturilor și peisajelor pe cale de dispariţie din Europa. Ea încearcă să influențeze politicile europene și naționale legate de patrimoniu. Aceasta celebrează excelența prin sistemul propriu de premiere condus în parteneriat cu Comisia Europeană. În 2013, Europa Nostra işi sărbătorește aniversarea a 50 de ani. Plácido Domingo, cântăreţul şi dirijorul de operă de renume mondial, este Președintele Europa Nostra.

 

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.