Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

…este pe lista finala cu cele mai periclitate 7 situri si monumente din Europa…

1

Rosia Montana este pe lista finala cu Cele mai periclitate 7 situri si monumente din Europa

Europa Nostra a anuntat ieri, 12 iunie 2013, in cadrul unei conferinte de presa la Biroul din Atena al Parlamentului European, lista finala a siturilor si monumentelor selectate pentru Programul de advocacy si salvare „7 Most Endangered” (Cele mai periclitate 7 situri) initiat anul acesta in colaborare cu Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Peisajul cultural istoric Rosia Montana a fost selectat in lista finala, alaturi de amfiteatrul roman din Durres (Albania), centrul istoric al orasului Nicosia (Cipru), fortificatiile Vauban din Briancon (Franta), manastirea San Benedetto Po (Italia), manastirea din Setubal (Portugalia) si biserica armeneasca Sf. Gheorghe din Mardin (Turcia).

 

 

rosia montana europa nostra

 

Europa Nostra, Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a

 Consiliului Europei susţin patrimoniul Roşiei Montane

Până la sfârşitul anului Roşia Montană va avea un plan de salvare prin protejarea patrimoniului şi dezvoltarea economică şi socială a comunităţii.

Astăzi, 13 iunie 2013 a avut loc conferinţa de presă comună a Fundaţiei Pro Patrimonio, Asociaţiei ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, Asociaţiei Alburnus Maior, Parohiei Unitariene Roşia Montană, Ordinului Arhitecţilor din România şi ICOMOS România, care au prezentat semnificaţia şi consecinţele înscrierii Roşiei Montane în noul program de salvare a patrimoniului european intitulat „7 Most Endangered” – Cele mai periclitate 7 monumente, anunţată ieri de Europa Nostra la Biroul din Atena al Parlamentului European.

Importanţa excepţională a patrimoniului cultural şi natural, precum şi pericolul grav care îl ameninţă au recomandat înscrierea sitului în acest program. Va urma o misiune comună a celor trei organizaţii iniţiatoare ale programului „7 Most Endangered” – Europa Nostra, Banca Europeană de Investiţii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei – care va analiza situaţia sitului pornind de la dosarul de candidatură. Va fi propus un plan de salvare iniţial, cu acţiuni şi termene concrete, prezentat public în data de 5 decembrie 2013 la Parlamentul European.

Dosarul care a fundamentat propunerea comună a organizaţiilor semnatare, asumat de Europa Nostra şi băncile partenere prin includerea în lista celor 7 monumente, cuprinde un plan de acţiune structurat pe 10 direcţii distincte cărora le corespund proiecte concrete. Planul urmăreşte să contribuie eficient la păstrarea patrimoniului cultural al sitului prin cercetare şi documentare, prin conservare directă şi punere în valoare. Acţiunile prevăzute, alături de implicarea comunităţii locale, vor genera un impact amplu atât în mediul profesional cât şi în rândul publicului, la nivel local, naţional şi internaţional. Planul va contribui la menţinerea şi creşterea veniturilor comunităţii, protejând în acelaşi timp biodiversitatea şi valoarea habitatelor recunoscute internaţional care au susţinut comunitatea tradiţională.

Subliniem importanţa înscrierii Roşiei Montane în programul „7 Most Endangered” prin reechilibrarea situaţiei patrimoniului cultural şi natural, atâta timp ignorat de autorităţile române iar acum adus în centrul discuţiilor europene. Aşteptăm ca statul român să iasă din izolarea în care s-a poziţionat faţă de problema patrimoniului Roşiei Montane şi să răspundă onorabil acestui apel european. Este momentul alcătuirii unui plan coerent de măsuri, care să reorienteze politica de dezvoltare locală de la modelul monoindustrial – falimentar – către o abordare diversificată, un plan la care să contribuie nu numai comunitatea locală şi societatea civilă, ci şi autorităţile.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. avatar

    M-as bucura daca includerea pe aceasta lista vine si cu rezolvarea problemelor pe care le sesizeaza oricine merge in zona. Altfel, este doar o alta bucurie de ordin moral, nu faptic!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.