Energie din alge, un proiect „bio” de cercetare

0

La initiativa CCIFER (Camera de Comert si Industrie Franceza din Romania) in colaborare cu Ambasada Frantei și Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica a fost organizat *concursul “Viitori Cercetatori si Energie Durabila”, in urma caruia au fost selectate trei proiecte.

Cele trei persoane (castigatoarele concursului) vor putea sa faca cercetari in urmatorii 3 ani, in Romania si in Franta, pentru a verifica aplicabilitatea proiectelor lor. Daca aceste proiecte sunt validate, atunci ele vor fi integrate in circuitul economic, iar efectele ar putea sa fie benefice la nivel economic (dezvoltare de afaceri, dezvoltarea energiei durabile, reducerea consumului de energie), la nivel de mediu (reducerea poluarii), si la nivel social (reducere costuri, efecte poluare).

Avem placerea si onoarea sa iti prezentam gandurile Simonei Troncea, una dintre cele trei bursiere din acest program despre cercetare si inovare in energie durabila.

Numele meu este Simona Bianca Troncea (Ghimis) si sunt actualmente cercetator stiintific la INCDCP – ICECHIM Bucuresti. Am absolvit Facultatea de Chimie la Universitatea Bucuresti, iar in anul 2010 mi-am sustinut lucrarea de dizertatie in Domeniul Materialelor Moleculare.

Proiectul pe care l-am propus si cu care am obtinut bursa “Viitori cercetatori si energie durabila” a Camerei de Comert a Frantei are ca element principal dezvoltarea unor materiale  noi, la dimensiune nanostructurata (numiti chimic catalizatori), care vor fi folosite pentru indepartarea poluantilor de tip “noxe” si anume oxizii de azot, proveniti in special din industria transporturilor, dar si din industria energetica (termocentrale, electrocentrale).

Termenul generic de “noxe”  se refera la agent sau factor cu acţiune dăunătoare asupra organismului care se răspândeşte în atmosferă mai ales în timpul diferitelor procese tehnologice. In aceasta categorie intra si oxizii de azot, acestia fiind produsi in timpul combustiei mai ales la temperaturi foarte mari. La temperatura camerei, ambientala, oxigenul si azotul nu reactioneaza, dar la temperaturi foarte mari ( cum sunt temperaturile din  motoarele autoturismelor)  reactioneaza si formeaza acesti oxizi de azot.

De ce oxizii de azot? Pentru ca emisiile, la nivel planetar de oxizi de azot, sunt de circa 50 milioane de tone, dintre  care circa 0.8 milioane de tone pentru România. Principalul producător de oxizi de azot  îl constituie circulaţia automobilelor  şi transporturile rutiere. În  ţările industrial dezvoltate, transporturile asigură aproape 50 % din totalul cantităţii de oxizi de azot degajaţi în atmosferă prin activităţile umane. Celelalte 50% din procente sunt împărţite între centralele termice  şi ansamblul format din industriile grele (chimie, siderurgie, metalurgia metalelor neferoase). Materialele pe care le voi dezvolta joaca un rol foarte important in reducerea emisiilor de oxizi de azot, ele se vor monta la locurile de evacuare a acestor gaze si vor transforma oxizii de azot in compusi simplii cum ar fi azotul si apa. Procesul are un randament de aproximativ 96 % , transformarea fiind aproape totala.

O alta parte importanta a proiectului o are si compozitia acestor materiale, pe care le voi sintetiza din peretele celular al unor alge, aceasta fiind partea “bio” a proiectului.

Exista numerosi beneficiari ai acestui proiect, iar cei directi vor fi bineinteles consumatorii (persoanele care detin autoturisme si care cu sau fara stiinta contribuie la cresterea concentratiei de oxizi de azot din atmosfera si mai departe la distrugerea stratului de ozon), industria ( in special industria energetica), in general societatea care este consumatoare de energie dar si producatoare de gaze poluante.

Performanta in educatie si cercetare, in Romania, se confrunta adesea cu  lipsa finantarii. Exista numeroase proiecte, ale caror rezultate se observa in timp (cum este si proiectul meu, care implementat va duce la reducerea emisiilor atat de nocive de  oxizi de azot), care sunt doar puse pe hartie si din lipsa banilor nu ajung niciodata sa iasa la lumina.

Bursa castigata in urma concursului initiat de CCIFER imi ofera posibilitatea de a-mi realiza proiectul, imi ofera finantarea necesara pentru a contribui la cercetarea romaneasca, si de a aduce beneficii unei societati care are mare nevoie de tineri cercetatori, pasionati, dornici de rezultate dar care sa primeasca si aprecieri  din  partea institutiilor afiliate cercetarii. Aceasta colaborare cu Franta este ceea ce isi doreste orice doctorand, deoarece schimbul de experienta este exact lucrul de care are nevoie Romania, in special cercetarea romaneasca, pentru ca avem mult de invatat de la tarile  Uniunii Europene, dar si mai mult de implementat.

 

Multumim Simona!

Interviurile RomaniaPozitiva, august 2012

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.