Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

EMOTIONAL 2018 – rezidențe artistice la Lisabona

0

Asociația „Forum Dança” din Lisabona lansează în luna mai 2018 proiectul EMOTIONAL – incubatoare artistice 2018” – un program internațional de mobilitate, schimburi și cercetare artistică în domeniul dansului contemporan între România și Portugalia. Inițiat de curatorul Cosmin Manolescu și derulat în perioada mai – noiembrie 2018 în parteneriat cu Fundația Gabriela Tudor din București și cu sprijinul LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, proiectul este o continuare a programului european de mobilitate E-MOTIONAL (www.e-motional.eu, inițiat de Fundația Gabriela Tudor și derulat între 2011-2015 cu sprijinul Uniunii Europene), care propune un cadru de colaborare artistică la nivel european destinat susținerii creației coregrafice și a cercetării artistice, precum și promovarea dialogului cu alte discipline artistice.

EMOTIONAL 2018 este o metaforă complexă a corpului contemporan și a stărilor sale complexe, fiind în egala măsură un incubator pentru dezvoltarea de noi proiecte în zona dansului contemporan si inițierea de noi colaborări artistice. Corpul, subiect și obiect al comunicării, mediu al conectării și nucleu pentru noi idei și concepte, este componentă unui model de colaborare internațională gândit pentru a dinamiza cele 2 scene de dans din România și Portugalia. De asemenea, proiectul își propune să susțină promovarea dansului contemporan românesc pe scena portugheză și sprijinirea noilor generații de artiști din România, cărora le oferă sprijin financiar direct și oportunități de dezvoltare artistică la nivel european.

În cadrul programului de mobilitate vor fi organizate trei rezidențe artistice cu participarea unor coregrafi și artiști vizuali români, un laborator-incubator artistic internațional cu participarea artiștilor Mauricia Bareira Neves (Portugalia), Tahni Holt (Portland) și Judith State (România) care va include un spațiu de întâlniri, repetiții și prezentări publice Lisabona în perioada 18 – 31 octombrie, precum și o prezentare finala a proiectului la București la LINOTIP – Centru Independent Coregrafic în luna noiembrie 2018.

Programul EMOTIONAL 2018 demarează în această săptămână la Lisabona unde în perioada 7 – 19 mai vor fi organizate 2 rezidențe-incubator oferite proiectelor  artistice “RETRO WALK DECADES TO THE SUN” inițiat de Simona Deaconescu și Ciprian Cuclea și De(spre Corp) inițiat de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu.

Proiectul Retro Walk Decades to the Sun, realizat de Simona Deaconescu (coregrafă) și Ciprian Ciuclea (artist vizual) își propune să cerceteze aplicațiile fizicei cuantice asupra corpului și în special teoria non-localității în mecanica cuantică, teorie ce pornește de la ipoteza că nu se poate preciza cu certitudine unde se află o particulă, fără a-i afecta în mod fundamental starea. “În ultimii ani se vorbește tot mai mult despre comportamentul imprevizibil al materiei și interconexiunile existente în univers. Atât dansul cât și fizica operează cu mișcarea, folosindu-se de noțiuni asemănătoare, cu caracter transferabil și generativ: temperatura corpului, impuls și poziție, viteză, timp, spațiu, energie, moment, greutate și forță. Acest tip de spațiu ne va permite să alterăm perspectiva privitorului prin diverse procedee optice”(Simona Deaconescu). Proiectul propus de cei 2 artiști va fi declinat într-un spectacol-instalație care va avea premiera la București în octombrie 2018, într-un spațiu neconvențional, posibil o hală industrială.

De(spre) CORP, proiectul ce va realizate de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu, este o cercetare despre și spre corp. “Corpul in toate ipostazele lui. Un tribut adus corpului, cel ce ne poarta zilnic in toate direcțiile.  O deconstrucție a corpului armonios in dans și o reinventare  și conștientizare a corpului in funcție de factorii exteriori și interiori( corpul indiferent, conștient, inconștient, corpul  politic, corpul prezent, corpul memorie, corpul anxios). O întoarcere la rădăcini. Corpul uitat. Prima imagine pe care o ai ca spectator este corpul. Pe el îl vezi și el te poartă până la final. Corpul e în mișcare continuă chiar și atunci când stai. In interior totul se mișcă, circulă. Este ceva ce poți înțelege și în același timp este o enigmă. The thinking body. The body is suspiciously absent. To be in a body means that you will die”. (Ioana Marchidan).

Cele 2 rezidențe vor fi organizate la Lisabona in studiourile de dans ale Asociației Forum Dança și se vor finaliza cu o prezentare publică în data de 17 mai, ora 19.00, Travessa do Calado 26B, à Penha de França. deschisă publicului interesat și profesioniștilor dansului din Portugalia.

EMOTIONAL – incubatoare artistice 2018 este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Forum Dança este o structura finanțată de Ministerul Culturii din Portugalia/Direcția Generală a Artelor și de Primăria Orașului Lisabona.

Forum Dança este partener REDE – Asociația Structurilor de Dans din Portugalia.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.