Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Emil Cioran omagiat de Ateneul din Madrid

0

Cu ocazia Zilei Internaționale a Cărții, Ateneul din Madrid a sărbătorit, 106 ani de la nașterea lui Emil Cioran. În cadrul manifestărilor legate de Ziua Internațională a Cărții, care au avut loc în ultima săptămână din luna aprilie, Ateneul din Madrid a organizat un ciclu de evenimente literare, iar unul dintre acestea, Filosofia Nihilismului, a fost dedicat filosofului Emil Cioran.

Afis_Ateneu_Madrid

La dezbaterea despre viața și opera filosofului român, au participat scriitorul Fabianni Belemuski, doctor în filosofie, Fernando Martínez Balseiro, scriitor și profesor de filosofie și Eduardo Luis Junquera Cubiles, scriitor și jurnalist cultural.

În cadrul evenimentului, a avut loc și lansarea cărții El signo del Nihilismo (Zodia nihilismului, Editura Niram Art). Volumul cuprinde o colecție de eseuri și interviuri semnate de mai mulți jurnaliști și critici literari francezi, spanioli și români, printre care Fernando Savater, Gabriel Liiceanu, Hans-Jürgen Heinrichs, Christian Bussy, J.L. Almira, Josefina Casado și Fabianni Belemuski.

În timpul dezbaterii, a fost subliniat rolul important al filosofului român în istoria filosofiei universale și prezența lui Cioran în Spania, în baza comentariilor incluse în volum. Astfel, în opinia lui Fernando Savater, unul dintre cei mai importanți filosofi și intelectuali spanioli de azi, Cioran este “un perfect diletant transcedental, cum au fost Montaigne, Pascal sau chiar Nietzsche; un ultim dandy în sensul lui Baudelaire sau Villiers”.

De asemenea, în interviul acordat revistei Gallimard, inclus în volum, în traducere spaniolă, Gabriel Liiceanu afirmă că Cioran este filosoful cel mai sincer, scrierile lui inspirând chiar “dezagregarea societății”.

Fernando Balseiro a realizat un studiu comparativ între filosofia spaniolului Ortega y Gasset și a lui Emil Cioran: “l-am descoperit pe Cioran în timpul facultății și m-am îndrăgostit de luciditatea lui pe care o regăsesc și la un alt filosof pe care îl admir foarte mult, spaniolul Ortega y Gasset.”

În încheiere, vorbind despre moștenirea lui Cioran în filosofia contemporană, scriitorul Fabianni Belemuski a semnalat că “pentru Cioran nu există sens și nici nu trebuie căutat”.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.