„Elvetia pare o gradina in comparatie cu ce se afla aici…”

1

Un jurnalist britanic de la Financial Times scrie de Bine despre Romania in editorialul intitulat „Pierdul în Transilvania” („Lost in Transylvania”). Povestea calatorului Clive Aslet prin Valea Verde din judetul Mures, prin Brasov si prin comuna Zabala (Covasna) pune intr-o lumina interesanta tinuturile romanesti.

La finalul articolului jurnalistul britanic invita cititorul sa raspandeasca articolul si compara Transilvania cu …Elvetia. Elvetia pare „o gradina in comparatie cu ce se afla aici”.

Most wonderful of all are the forests. Generally, visitors get only a distant glimpse of them but I’m lucky: I am here with Paul Lister, who founded the European Nature Trust to preserve wild spaces such as the Carpathian Mountains, which are covered in forest. The Carpathians form an arc through many central European countries but the Romanian part is the most biodiverse. There are, for example, more brown bears here than anywhere else in Europe. Lister believes this area should be regarded as Europe’s equivalent of Yellowstone National Park.

Sursa: aici.

Foto Florin Ghinda


Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Un comentariu

 1. avatar
  martinica lucian on

  Sunt foarte multi cei care spun: „Dom’le, am fost in Germania (de ex.). Acolo pana si iarba de pe camp pare tunsa cu masina. Nu ca la noi, balarii!” Am facut si eu odata drumul Romania -Spania si retur cu autobuzul. Intr-adevar, peste tot parea ca de-a lungul soselei sau in jurul cladirilor sunt plantate gradini. Doar la noi pare ca soselele sau cladirile sunt asezate in milocul naturii. Artificial vs. natural.
  Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand am venit din arida Spanie, dupa ce am trecut prin disciplinata si „tunsa” Germanie, in Romania, pe drumul spre casa, marginit de „balarii” inalte de 1 metru, m-am simtit foarte mandru. Am inteles ca tocmai bozii, porumbarii, lumanarelele, sunatoarea, mazarichea si toate buruienile acelea mari si mici care se catara unele peste altele si par sa se reverse peste sosea fac diferenta. In sfarsit un loc care imi parea viu si exuberant. Iar asta m-a facut si pe mine sa ma simt bine.
  Romania mea e mai plina de viata si nu accepta tunsoarea cazona!
  Pacat ca, de obicei, nu observam chestia asta si ravnim la saracia altora. E ca si cum am tanji, fiind proprietarii Versailles-ului, dupa un apartament in stil minimalist. ” Dom’le, trebuie sa vina cineva sa ne conduca si sa faca curatenie aici: prea multe calabalacuri, prea multe locuri pe care sa se puna praf, prea multe zorzoane, prea mult sclipici pe pereti si mobila!”.
  Din pacate, pe langa cei care vad ce frumos e versaillul nostru, sunt si foarte multi cei care ne ajuta sa „debarasam” si sa facem „curat” pe aici. „Prea multe balarii, prea multi copaci care ameninta sa ne cada in cap sau sa stea in calea masinii, prea multe animale mari si coltoase care umbla exact acolo unde vreau sa-mi pun eu vila, pensiunea sau gratarul”. Iar ei profita, ne dau niste margele de sticla si pleaca cu „gunoiul”.
  Poate ne-o veni si noua mintea la cap vreodata!
  Pana atunci insa, inchei (optimist) asa:
  Coltul lung si balaria/ Vor salva si Romania!

Comentează