Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Educatie si internationalism in cel mai popular proiect educational din Romania

1

Elevii din clasa a 10-a participa in aceasta toamna la GROW, programul educațional inovativ desfășurat pe parcursul celor 4 ani de liceu la nivel național, singurul ce aduce studenți internaționali alături de liceeni în cadrul a 3 ediții pe an. Organizat de AIESEC și Școala de Valori programul GROW a ajuns deja la a 6-a ediție.

Cu o abordare specifica pentru fiecare an de liceu în parte, GROW ofera 4 ani de dezvoltare complementara prin educatie non-formala. Pentru  participantii la editia pentru clasa a X-a, organizatorii GROW propun cate 10 intalniri sub forma unor ateliere de lucru interactive pe perioada a 6 saptamani, sustinute in limba engleza. Toate activitatile GROW se desfasoara intr-un mediu tineresc care promoveaza interculturalitatea, voluntariatul si diversitatea.

In aceasta toamna, sesiunile de pregatire GROW vor fi sustinute in 14 orase din Romania: Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Suceava, Targu Mures si Timisoara, de catre studenti internationali din 22 de tari: Austria, Brazilia, Bulgaria, Camerun, Estonia, Franta, Georgia, Grecia, India, Lituania, Malaysia, Moldova, Polonia, Portugalia, Serbia, Rusia, Romania, Ruanda, Slovacia, Tunisia, Venezuela si Iordania.

In cadrul GROW participantii isi vor dezvolta aptitudini utile indiferent de calea aleasa dupa finalizarea studiilor si o atitudine care-i va sprijini in atingerea obiectivelor personale si isi vor consolida increderea in sine prin provocari practice.

Pentru toamna aceasta, temele explorate in GROW sunt:

1. Proactivity skills (Proactivitate) –  „Cum să actionezi chiar acum! „

2. Presentation skills (Abilitati de prezentare)- „Acesta sunt EU” – „Cum sa te prezinti in fata unei multimi”

3. Public Speaking (Abilitati de prezentare in public) –  „Cum sa realizezi un discurs convingator”

4. Personal Awareness (Constiinta de sine) – ” Cine sunt eu?” – participantii vor beneficia de suport in a se descoperi pe sine si potentialul lor

5. Personal effectiveness I (Eficienta personala I) – „Cum sa iti organizezi timpul si spatiul”

6. Personal effectiveness II (Eficienta personala II) „Cum sa organizezi si sa filtrezi doar informația utila”

7. Project management skills (Abilitati de management al proiectelor) –  „Cum sa conduci un proiect” – participantii vor fi ghidati de la idee, la planificare, actiune si rezultate

8. Romanian values (Valori romanesti)„Care e influenta mostenirii culturale si cum se incadreaza in ansamblul tarilor UE”

In cadrul editiei GROW 0.9, peste 900 de participanti de clasa a 9-a si-au descoperit punctele tari si slabe, au descoperit munca in echipa, ce inseamna managementul de proiect si au inteles specificul valorilor romanesti.  ”Imi amintesc cand eram eu adolescenta si mergeam pentru prima oara in Germania. Aceasta experienta m-a determinat sa ma gandesc la cine sunt, care sunt punctele mele tari si valorile mele. Acum e timpul sa le arat si altor oameni aceasta experienta. M-am alaturat Grow pentru a le arata adolescentilor romani o perspectiva internationala si pentru a-i ajuta sa descopere cine sunt si ce ar putea deveni in viitor. ”  Marta Jarzabek, trainer international, Polonia

Despre interactiunea cu studentii internationali, Codruta, eleva in Lugoj isi aminteste: ”Facilitatorii internationali au fost grozavi. Stiau cum sa vorbeasca cu noi, cum sa ne inteleaga si bineinteles au fost prietenosi. In proiectul GROW am invatat multe lucruri despre noi, despre ce putem face, ce ne place cu adevarat, ce valori avem, ce inseamna munca in echipa si multe alte lucruri importante care ne vor schimba viitorul.”

Initiativa educationala pilotata in 2010 este o experienta creata de pasiunea tinerilor si expertiza specialistilor in educatie, cu scopul de a ajuta reprezentantii unei generatii sa-si dezvolte abilitati, atitudini si cunostinte, impreuna cu studenti straini veniti in Romania ca voluntari prin intermediul programului de schimb international al organizatiei AIESEC. Pana acum in cadrul GROW au participat 2800 de elevi din peste 100 de licee care au fost pregatiti de 110 studenti internationali.

GROW a castigat anul acesta recunoastere nationala si internationala: premiul de popularitate la categoria „Cel mai bun proiect educational” in cadrul Galei Premiilor in Educatie, premiul pentru „Cel mai bun proiect de educatie de tineret din Romania” acordat de catre Parlamentul European in cadrul Galei Charlemagne si premiul pentru „Cea mai buna idee de proiect cu o componenta de educatie financiara” in cadrul Galei Societatii Civile.

Grow 1.0 se bucura de sprijinul BRD – Groupe Societe Generale, Parlamentul European, Xerox, Qual Media, Catalyst, Tymbark, Zentiva, Senior Interactive precum si de suportul partenerilor media: Adevarul, Stiintă si Tehnica, Media Image, White Image, Toti Pentru Unu, Studentie.ro, Calificativ.ro.

Despre autor

avatar

AIESEC este cea mai mare organizație internațională, condusă de către studenți sau proaspăt absolvenți ai unei instituții de învățământ superior. Avem ca scop dezvoltarea abilităților de leadership ale tinerilor, pentru ca ei să aducă un plus de valoare în societate. În momentul de față, AIESEC este prezent în peste 124 țări și teritorii.