Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Educaţia pentru reciclare pune România pe harta premiilor internaţionale pentru mediu

1

Eco-Rom Ambalaje obține o nouă distincție națională care atestă performanțele și eficiența programului educațional Laboratorul Verde al Reciclării în România.

În urma unui proces de selecție în care au fost evaluate 1.500 de proiecte, din 150 de țări, Eco-Rom Ambalaje a obținut National Energy Globe Award, cea mai prestigioasă distincție națională care se acordă anual companiilor care inovează și dezvoltă soluții sustenabile în domeniul lor de activitate.

 Laboratorul Verde al Reciclarii

Distincția a fost oferită în data de 15 iunie 2015 în cadrul unei ceremonii oficiale, în prezența Dlui. Rudolf Lukavsky, Consilierul Comercial al Ambasadei Austriei la București.

„Ne bucurăm că, an de an, eforturile companiei Eco-Rom Ambalaje se traduc prin noi rezultate de impact și un loc de prestigiu pe harta țărilor care investesc în inovație și în educația pentru mediu.

Aportul financiar al producătorilor afiliaţi companiei în privinţa creşterii calităţii serviciilor publice de separare a deşeurilor de ambalaje nu ar avea rezultatele preconizate fără investiţiile în campaniile de schimbare a comportamentului în cele 530 de localităţi în care activăm.

În ultimii ani am facilitat accesul către o educaţie ecologică completă pentru mai mult de 100.000 de elevi din România – adică peste 10% din învățământul primar din România. Astfel, Laboratorul Verde al Reciclării consolidează parteneriatul cu autoritățile locale prin care reușim să schimbăm stilul de viață al românilor. Noul premiu recunoaște îndeplinirea cu succes a  acestor obiective.”, declară Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Este cel de-al treilea an consecutiv în care proiectul Laboratorul Verde al Reciclării este recunoscut pentru formatul său inovator la o importantă competiție din domeniul responsabilității sociale.

La nivel european, proiectul a câştigat Golden Award for Excellence în cadrul competiţiei European CSR Awards, categoria Companii Mici şi Mijlocii. De asemenea, proiectul a primit Medalia de Argint în cadrul prestigioasei competiţii de comunicare International Business Awards (IBA). IBA a reunit peste 3.300 de nominalizări înscrise în diversele categorii deschise competiţiei, proiectul Laboratorul Verde al Reciclării fiind nominalizat la categoria Proiectul de Responsabilitate Socială al anului în Europa.

Despre Laboratorul Verde al Reciclării

Proiectul Laboratorul Verde al Reciclării se desfășoară la nivel național, încă din anul 2012. În interiorul laboratorului mobil, ficţiunea şi realitatea se suprapun de-a lungul a trei zone de activare. Aici, cei mici urmăresc o animație 3D pe tema colectării separate a deșeurilor de ambalaje, participă la o demonstrație de reciclare, dar și la un joc digital, dezvoltat sub forma unei competiții între clase.

Timp de trei ani, experiența Laboratorului Verde al Reciclării a ajuns la peste 24.000 de elevi de clasa a III-a, din aproximativ 240 de școli primare și 60 de orașe, dar și la peste 1.000 cadre didactice. Mai mult, peste 48.000 de scrisori despre rolul proiectului și importanța colectării au fost oferite părinților.

Despre Eco-Rom Ambalaje

ECO – ROM AMBALAJE S.A. este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului şi importatorului, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligațiilor de reciclare a deșeurilor de ambalaje ce revin producătorilor şi importatorilor care pun pe piață produse ambalate.

Eco-Rom Ambalaje a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul organizaţiei, terminând anul 2014 cu 3.056 de companii responsabile în portofoliu.

Aportul industriei s-a ridicat la 43.440.065 milioane de lei în anul 2014.

Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligaţiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi. Organizația implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje generate în sectoarele industrial-comerciale, cât şi în gospodăriile populaţiei (sistemul cu containere și saci), care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

În 2005-2006 Eco-Rom Ambalaje a demarat primele proiecte-pilot din România dedicate colectării separate a deşeurilor de ambalaje generate în gospodăriile populaţiei din 14 localități, prin intermediul a câte 10 puncte de colectare în fiecare oraș. Ulterior a realizat un model de parteneriat cu autorităţile locale şi operatorii de salubritate, parteneriate care s-au extins anual, la finalul anului 2014 cuprinzând 527 de localităţi. În cadrul acestor parteneriate, Eco-Rom Ambalaje a oferit autorităților locale peste 20.000 de containere, sprijină financiar serviciile de gestiune a deşeurilor şi realizează campanii de informare locale şi naţionale.

Din 2013, Eco-Rom Ambalaje este membru fondator al organizației internaționale Extended Producer Responsibility Alliance (EXPRA), membru al PRO Europe şi International Solid Waste Association (ISWA).

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Un comentariu

  1. avatar

    Intr-adevar, ambalajele constituie o parte importana a deseurilor, iar reciclarea lor are un impact foarte mare pentru comunitate. Este bine ca acest proiect a capatat vizibilitate internationala, felicitari!

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.