Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Economia Romaniei de la agricultura la servicii

0

In anul 1918, economia era dominata de domeniul agrar, insa in prezent acesta si-a pierdut din importanta. IT-ul si serviciile sunt cele care sunt predominante intr-o economie ale carei bariere au fost reduse la minim pentru a motiva persoanele cu initiativa sa devina antreprenori si sa isi desfasoare activitatea atat in Romania cat si pe teritoriul altor tari.

Articol realizat de Mihai Grigorescu, Specialist Marketing Online la Promovareaonline.ro.

Pozele din imagine sunt luate de pe pixabay.com

Economia romaneasca fluctueaza foarte mult, iar fara un minim de cunostinte, usor sa esuezi in calitate de antrepenor, dar mai presus de toate aceste conditii exista oportunitati si avantaje si avantaje.

Internetul ne faciliteaza accesul la informatii. Intr-un timp relativ scurt putem dobandi cunostintele necesare sa demaram o afacere sau sa manageriem una intr-un mod corespunzator. Internetul a facut ca fiecare persoana sa aiba la indemana cea mai puternica arma si anume, informatia.

Suntem responsabili 100% de modul in care vietile noastre decurg si de modul in care actionam. Detinem informatiile de care avem nevoie, putem crea ceva bun in orice moment si putem schimba vietile persoanelor din jurul nostru prin realizarile si descoperirile noastre.

Antreprenoriatul nu trebuie redus doar la a obtine profit. Fiecare antreprenor este responsabil de vietile si carierele angajatilor sai, precum si de mediul inconjurator.

Economia Romaniei de la 1918 si cea din prezent

In primii ani ai secolului trecut, economia Romaniei incepuse sa se dezvolte, dar totusi Romania a ramas dependenta de agricultura, iar acest lucru este evidentiat si de raportul dintre productia industriala si cea agricola. In acea perioada productia agricola era de 5 ori mai mare decat productia industriala, iar numarul oamenilor implicati in domeniul industrial era de aproximativ 15 ori mai mic decat numarul oamenilor implicati in agricultura.

In anul 1918 Romania era o tara majoritar agrara, cu o industrie in crestere, dar serios afectata dupa evenimentele primului razboi mondial, evenimente ce aveau sa marcheze evolutia tarii. (sursa: www.stiri-economice.ro)

Dupa trecerea a 100 de ani de la acele evenimente, economia Romaniei nu a ajuns la maturitate, dar aceasta evolueaza in mod constant. Pentru a face o paralela intre anul 1918 si 2018, trebuie sa evidentiam faptul ca in ultimii ani contributia agriculturii in PIB a fost de sub 10%, pe primele locuri aflandu-se domeniul industrial (aproximativ 23%) si comertul (20%), conform datelor oferite de Institutul National de Statistica. In acest fel putem evidentia o imagine a economiei din Romania total diferita. In acest interval de timp tara noastra s-a transformat dintr-o tara agrara, intr-o tara industriala, iar dupa anul 1989 a inceput sa creasca importanta serviciilor, sector ce are o importanta foarte mare in economia actuala. Suntem o tara ce se axeaza pe servicii, iar contributia acestui domeniu in PIB, va depasii in anii urmatori contributia domeniului industrial.

Intr-o economie in care serviciile sunt cele care predomina, valoarea adaugata este creata de resursele umane, motiv pentru care accentul va fi pus din ce in ce mai mult pe oameni.

Economia are nevoie de oameni performanti, instruiti, specializati si cu aptitudini, capabili sa faca diferenta si sa inoveze. IMM-urile sunt cele care sustin economia, iar antreprenorii sunt cei care, prin actiunile si deciziile adoptate influenteaza intr-o masura mai mica sau mai mare angajatii, clientii, mediul natural cat si economic.

Antreprenoriatul romanesc de la 1918 este diferit de cel din prezent. In acea perioada exista un numar mult mai restrans de domenii de activitate, iar numarul celor care se aventurau in a-si deschide propria afacere, era cu mult mai mic. In prezent numarul intreprinderilor active depaseste 556.000.

Diferentele intre economia de la 1918 si cea din prezent sunt extrem de mari. Au aparut industrii si ramuri economice noi, importanta lor s-a modificat in timp, relatiile economice s-au extins, accesul la informatie fiind acum mai usor ca niciodata.

Economia evolueaza, oamenii se dezvolta, lucruri noi capabile sa ne schimbe viitorul sunt descoperite si create in fiecare zi, iar tot ceea ce trebuie sa facem este sa tinem pasul informandu-ne in permanenta.

Nu fii nepasator! Informeaza-te si fii cu un pas inaintea schimbarii sau fii chiar tu schimbarea!

Articol realizat de Mihai Grigorescu, Specialist Marketing Online la Promovareaonline.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.