Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Eclipsă parțială de soare în România. Cum să-ți protejezi ochii dacă vrei s-o observi sau s-o fotografiezi

0

Vineri, 20 martie, are loc prima eclipsă totală de soare din 2015, în regiunea Norvegiei și a Insulelor Feroe, vizibilă parțial și în restul Europei, nord estul Asiei și vestul Africii și în România. Această eclipsă va fi cea mai mare eclipsă de soare vizibilă în România până în 2022, și cea mai mare ca intensitate până în 2027. În București, ea poate fi admirată la o intensitate de maximum 53,26% atinsă la ora 11:56.

Eclipsa 1

Oricât de spectaculos ar fi un astfel de eveniment, urmărirea lui trebuie făcută cu mare atenție și măsuri de precauție.

Curioșii, dar și pasionații de astfel de fenomene astronomice sau cei care vor să fotografieze eclipsa trebuie să știe că observarea unui astfel de eveniment poate avea repercursiuni grave dacă nu își protejează ochii. Află în continuare de ce și cum!

Retinopatia Solară: Pericolul observării eclipsei fără protecție

„Expunerea ochilor fără protecție sau cu protecție improvizată în timpul unei eclipse solare poate determina afectarea celulelor fotosenzitive de la nivelul retinei și produce retinopatie solară. Retinopatia solară scade acuitatea vizuală și produce arsuri retiniene.

Arsurile retiniene nu sunt dureroase, deoarece la nivelul retinei nu există receptori pentru durere, iar simptomele nu apar imediat, ci la câteva ore de la expunere. Afectarea poate fi permanentă și nu are tratament.” spune Dr. Beatrice Voiculescu oftalmolog specialist la optica medicală Videt.

Dintr-un motiv sau altul, există falsa impresie că dacă soarele este mai întunecat în timpul unei eclipse, este mai puțin periculos să îl privim direct. Această falsă impresie aduce cu ea riscul ca retina să ardă permanent.

Chiar și atunci când 99% din suprafața soarelui este acoperită, în timpul fazelor parțiale ale unei eclipse totale, semiluna fotosferică rămasă este intens luminată și nu poate fi vizionată în siguranță fără protecție.

Cum trebuie să urmărim acest eveniment unic?

Există două modalități prin care poți vedea eclipsa:

  • directă (prin folosirea ochelarilor speciali de protecție);
  • indirectă (prin proiectarea imaginii printr-un telescop sau binoclu, pe un ecran de orice fel).

Dacă vrei să te bucuri de eclipsă direct, va trebui să te protejezi dacă nu vrei să te alegi cu pete solare în viziune sau chiar să ajungi la orbire.

Ochelarii de soare normali (chiar și cei polarizați), nu îți vor proteja vederea!

Soarele poate fi privit direct numai cu ajutorul unor filtre speciale, care de obicei conțin un strat subțire de aluminiu, argint sau crom, care au rolul de a atenua efectele ultravioletelor.

„Este absolut interzisă utilizarea altor materiale sau accesorii în afara ochelarilor specializați. Au existat persoane care au folosit ochelari improvizați pentru vizionarea eclipsei solare, iar ulterior acest lucru s-a dovedit a fi foarte nociv pentru ochi cauzând arsuri retiniene și cecitate.” ne avertizează Beatrice Voiculescu, Medic oftalmolog Videt.

Filtrele improvizate acasă sunt de evitat, întrucât acestea se pot fisura de la supraîncălzire!

NU FOLOSIȚI:

Filme color, filme alb-negru care nu sunt argintii
Radiografii medicale cu imagini pe ele
Sticlă afumată
CD-uri sau dischete
Filtre fotografice cu densitate neutră și filtre de polarizare
Orice alte tipuri de ochelari care nu sunt special concepuți să te protejeze în timpul eclipsei

Pe moment nu se simte niciun disconfort sau durere, pentru că la nivelul retinei nu există receptori pentru durere, însă ochii sunt afectați!

Eclipsa 2

Atenție pasionaților de fotografii: lentilele și filtrele aparatelor foto nu vă oferă protecție pe timpul eclipsei de soare!

Cei care vor să imortalizeze momentul eclipsei de soare, trebuie să fie conștienți că este mult mai dificil de fotografiat decât în cazul unei eclipse de lună, în special din cauza faptului că trebuie să privim direct în soare.

Eclipsa de soare poate provoca deteriorări atât atât la nivelul ochilor, cât și la nivelul senzorului de imagine al camerei.

Ochii trebuie protejați și pe durata utilizării camerei foto!

Vizorul optic al camerei nu oferă protecție împotriva radiațiilor solare, de aceea e indicat să nu se privească direct prin aparat fără a folosi filtre de protecție.

Eclipsa 3
Chiar dacă folosim smartphone-urile sau tabletele pentru a fotografia și privim direct înspre ecran, dispozitivul tot trebuie poziționat în sus, înspre eclipsă, iar acesta nu este suficient încât să blocheze contactul direct dintre ochi și soare.

Indiferent de modul în care decizi să urmărești eclipsa de soare de pe 20 martie, este extrem de important să nu uiți de protejarea ochilor.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.