Două milioane de semnături pentru Inițiativa Cetățenească Europeană Indepedentă împotriva TTIP și CETA

0

Coaliția “Stop TTIP” face apel la Parlamentul European pentru a respinge clauza ISDS

Inițiațiva Cetățenească Europeană “Stop TTIP” a ajuns la un nou număr record de semnături cu doar câteva zile înainte de un vot critic din Parlamentul European asupra unei rezoluții ce privește clauza de Soluționare a Disputelor dintre Investitori și Stat (ISDS). Cu două milioane de semnături, aceasta este cea mai mare Inițiativă Cetățenească Europeană (ECI) de la apariția în 2012 a acestui instrument de democrație cetățenească.

Pentru ca această inițiativă cetățenească europeană să-și atingă scopul, ar fi fost suficient să se fi strâns chiar și jumătate din semnături. Mai mult decât atât, coaliția Stop TTIP a colectat cvorumul necesar în 14 state membre UE, de două ori mai mult decât ar fi fost necesar pentru a primi un răspuns oficial de la Comisia Europeană și o audiere în Parlamentul European.

FOTO TTIP

Pe 10 iunie 2015, Parlamentul European va vota o rezoluție importantă în privința evoluției TTIP.  În legătură cu aceasta Michael Efler, membru în Comitetul Cetățenilor din Stop TTIP, a declarat:

“Două milioane de cetățeni cer să se oprească negocierile pentru TTIP. Membrii Parlamentului European, ar trebui să-și amintească asta când vor vota. Proiectul de rezoluție este slab dacă se acceptă includerea în TTIP a mecanismului de soluționare a disputelor dintre investitori și stat (ISDS). Acest mecanism, va permite corporațiilor să dea în judecată statul la curți de arbitraj private pentru orice acțiune a statului care interferează cu investițiile și scade profitul așteptat, o practică care va submina statul de drept și principiile democratice.

Facem apel la Parlamentul European să respingă TTIP pentru că este o amenințare la adresa democrației, precum și a standardelor de protecție a drepturilor de muncă, a standardelor de mediu și sănătate publică. În ultimă instanță Parlamentul European ar trebui să ia o poziție clară împotriva ISDS. Toate îmbunătățirile din ISDS care au fost propuse de Comisia Europeană și de social-democrații europeni, sunt insuficiente. Problema care rămâne în continuare este că ISDS ar constitui un sistem de justiție paralelă pentru investitori care ar fi inutilă, periculoasă pentru democrație și s-ar putea dovedi foarte costisitoare pentru contribuabili. Dacă în rezoluție nu se va include nicio declarație clară împotriva ISDS, Parlamentul European ar face mai bine să o respingă în totalitate”, a comentat Michael Efler.

În România, în ciuda faptului că subiectul nu este dezbătut public de către autoritățile române, peste 6600 de cetățeni au semnat împotriva acestui tratat. Nemulțumirea lor este că nimeni nu știe exact care vor fi efectele acestui tratat asupra țării noastre.

Lavinia Andrei, președintele fundației TERRA Mileniul III şi membru al comitetului cetățenesc a declarat:

“De mai bine de patru luni solicităm Guvernului şi ministerelor de resort, studii care să cuantifice impactul economic şi social al acestui tratat asupra Romăniei. Cu toate acestea autorităţile nu au putut să indice vreun studiu oficial în acest sens. România cu atât mai mult  ar trebui sa fie îngrijorată de un tratat care include o clauză ISDS, cu cât noi am simţit pe pielea noastră ce înseamnă să despăgubim companii din banii cetăţeanului. Cazul Micula a devenit un caz de referință chiar la nivel European.”

Campania Stop TTIP este susținută de către o alianță de peste 470 de organizații ale societății civile, organizații de protecție a consumatorului, grupuri de mediu și sindicate din întreaga Europă din care 15 sunt din România. Colectarea semnăturilor va continua până pe 6 octombrie pentru a crește în continuare presiunea asupra politicienilor.

Cele mai importante Inițiative Cetățenești Europene au fost până acum „Apa este un drept al omului” (2013) și „Unul dintre noi” (2013), cu 1,8 milioane de semnături fiecare. Comisia Europeană a respins înregistrarea oficială a Inițiativei Cetățenești Europene STOP TTIP în toamna anului trecut. Ulterior Alianța a inițiat o contestație a acestei decizii  la Curtea Europeană de Justiție și între timp susține colectarea semnăturilor pe baza unei petiții independente.

Organizaţiile din România, membre în Coaliția ”STOP TTIP” sunt: TERRA Mileniul III, Asociația Alburnus Maior – Campania Salvați Roșia Montană, ActiveWatch România, Grupul de Intervenție Civică, Centrul pentru Resurse Civice, Miliţia Spirituală, Mining Watch România, România fără Ei, România Vie, Asociaţia de Sprijin şi Întrajutorare Socială, Asociația Edelvais, Grupul Fără Fracturare, Neuer Weg, R9TM

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.