Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Doi români au pus bazele unei academii de elită pentru creatorii de tehnologie

1

În toamna anului 2013, Paul și Lucian au dat startul unui curs de programare în limbajul Ruby, în București. Acest prim curs a avut 15 participanți și a fost ținut de doi mentori, seniori în practicarea acestei tehnologii. Deși aveau experiența de câțiva ani buni în tech și training, Paul și Lucian nu și-au dat seama cât de departe poate ajunge inițiativa lor. Povestea DevAcademy a pornit de la o nevoie clară – cei doi observaseră că tinerii programatori nu aveau la dispoziție un loc în care să aprofundeze tehnologiile în care făcuseră primii pași iar companiile aveau dificultăți în a recruta talente în domeniu. Trei ani mai târziu, prin DevAcademy au trecut peste 300 de tineri români, care au avut la dispoziție 7 cursuri ținute de 23 mentori seniori. În DevAcademy s-au petrecut un total de 10 000 de ore de învățare intensivă, au avut loc 2 hackatoane și s-au creat 2 aplicații de mobil funcționale. Echipa DevAcademy numără acum 62 de membri care lucrează în regim de voluntariat și este singura academie non formala din București care oferă cursuri avansate și gratuite în creația de tehnologie.

devacademy-eveniment
Ce impact poate avea acest tip de inițiativă?

Doar în 2014, valoarea adăugată brută în IT & C s-a ridicat la 40 miliarde de lei, față de 32 de miliarde în agricultură sau 42 de miliarde în construcții. Domeniul IT & C este într-o creștere rapidă oferind 55% din producția finală. Acum zece ani, aceste date păreau o utopie. Practic, 80000 de oameni care lucrează în IT-ul românesc produc cât 300 000 de oameni în construcții sau 3 milioane în agricultură.

De ce este important DevAcademy în peisajul local de IT?

România a devenit un hot spot pentru tinere talente – din ce în ce mai multe agenții sau startup-uri din străinătate lucrează cu programatori și designeri români, freelanceri sau angajați part-time. În același timp, companiile cu birouri fizice în România fac eforturi din ce în ce mai mari pentru a atrage în organizațiile lor tineri care au o bază solidă în IT.

Lucian Ghindă, Co-fondator DevAcademy, pasionat de tehnologie și inovație, are 15+ ani de experiență în IT din care 7+ ani de management. A lucrat în mai multe proiecte complexe: de la crearea de platforme internaționale pentru automatizarea serviciilor de hosting, la produse și tehnologii web.

În același timp dezvoltă programe de învățare pentru companii și public din zona IT de 8 ani și a putut observa schimbările de perspectivă ale angajatorilor:

“Având în vedere că avem o piață (cel puțin în București) foarte aglomerată ca oferte de angajare, recrutarea în IT devine din ce în ce mai grea. Companiile trebuie sa depună mult efort pentru a avea o cultură atrăgătoare, să caute și să convingă un programator să li se alăture. Programatori seniori sunt puțini și mobilitatea lor este scăzută și este normal să fie așa. De asta companiile se concentrează pe juniori. Iar un junior își dorește să lucreze cu tehnologii noi, să se simtă parte dintr-un scop mai mare. DevAcademy se adresează exact acestui grup și oferă învățarea unor tehnologii noi și suficient de mature încât să permită crearea unor proiecte complexe. Și, în același timp, aduce o apartenență la un grup mai mare, o comunitate de elită unde participanții găsesc colegi la fel de pasionați ca și ei. Noi susținem prin modul în care facem lucrurile dezvoltarea unei mentalități care e concentrată pe a crea produse, nu doar cod.”

Paul Apostol, al doilea fondator al DevAcademy, lucrează în IT încă din 2002 și a facut software development pentru proiecte internaționale, pe o perioadă de 4 ani. A intrat ulterior în arhitectură și dezvoltare de infrastructuri tehnice, bazate pe sisteme Linux și Windows. A început să dezvolte mai multe echipe, profesioniști care au susținut operațiunile tehnice ale Easyhost în Romania și Marea Britanie și a observat, de-a lungul experienței cu talentele tehnice, care sunt acele mecanisme care ajută oamenii să evolueze ca profesioniști.

“Tehnologia evoluează cu o viteza atât de mare încât domeniul IT nu ajunge deloc să se maturizeze. La un interval de timp de câțiva ani apare un nou val, un nou nivel de tehnologizare, iar acest interval între etape începe chiar să se micșoreze. De aceea tehnologia încă este sensibilă ca și reliability, vulnerabilă din punct de vedere securitate, complexă, greu de folosit, greu de inteles și ajunge să fie și scumpă.

dev-history

DevAcademy se concentrează foarte mult în zona de elită a tehnologiei aducând un model de elite mentoring în programele de formare: “stai lângă un geniu, și vei învăța să fii unul”. Este fantastic cât de important este să ai un om foarte bun lângă tine, indiferent în ce context. DevAcademy este puntea dintre niște juniori (nu neaparat ca vârstă, ci în materie de tehnologie) foarte buni, cu un potențial fenomenal, și mentori cu sclipiri de geniu. Ce se întâmplă mai apoi pe parcursul a 6 luni? Elită in tehnologie.”

logo-devacademy

Procesul de înscriere la DevAcademy este și el intens – există mai multe etape, o analiză HR, o probă practică, în echipă, care testează și skill-urile soft ale candidatului și un interviu care să puncteze motivația personală a aplicantului. Ce e bine de știut – în DevAcademy sunt acceptați numai acei tineri care au deja o bază în domeniul respectiv iar educația academică nu este un criteriu de selecție.

La ce cursuri poți participa în cadrul DevAcademy?

Cursurile la care tinerii pot aplica în cadrul DevAcademy sunt: Ruby on Rails, Front end, Android (mobile development), iOS (mobile development), SysOps, Graphic Design (web + mobile) și Product Management.

Cum crește DevAcademy?

De la doi voluntari în 2013 până la 65 de tineri implicați 100% în misiunea DevAcademy, în 2016, de la un track de învățare la 8, de la 15 participanți la 300 de tineri care au acum, datorită DevAcademy, skill-uri îmbunătățite în CV.

Mai mult, din ce în ce mai mulți profesioniști seniori se implică în programele de mentorat – în 2016, 23 de mentori au predat sau s-au implicat în DevAcademy.

Cum te poți implica în susținerea creatorilor de tehnologie din România?

Poți sprijini și tu academia de elită DevAcademy, o inițiativă independentă și unică pe piața de IT din România. Cum?

• Dacă ai câteva ore libere pe lună, implică-te ca voluntar – poți pune umărul cu foarte puțin efort la creșterea DevAcademy;

• Dacă lucrezi într-o companie care recrutează tineri programatori sau web designeri, contactează echipa Dev și află care sunt metodele simple prin care poți susține tinerii creatori de tehnologie.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Un comentariu

  1. avatar
    mihai tanase on

    „… 80000 de oameni care lucrează în IT-ul românesc produc cât 300 000 de oameni în construcții sau 3 milioane în agricultură…”

    Deci 80000 de Information Technologisti construiesc locuinte cât 300 000 de muncitori si produse alimentare cât 3 milioane de agricultori ?

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.