Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dispozitiv asistiv OrCam – gratuit prin programul de finantare realizat cu ajutorul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale

0

Lumina din ochii persoanelor nevăzătoare și parțial nevăzătoare din România:

Programul de Finanțare prin care cel mai avansat device asistiv din lume, OrCam My Eye 2.0 este obținut gratuit

Pe Glob, peste 285 milioane de persoane sunt parțial nevăzătoare, 39 milioane sunt nevăzătoare și 246 milioane de oameni au deficiențe grave de vedere. În acest timp, în România peste 90 de mii de persoane au dizabilități vizuale, conform unui raport realizat de ANPDCA (Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții) la 31 martie 2020.

Printre aceștia se numără și Alexandra Moldovan. S-a născut în Tăuții-Măgherăuș, jud. Maramureș, cu un deficit sever de vedere. Vede doar lumina cu ochiul drept. Ochiul stâng distinge vag conturul obiectelor din fața sa și contraste evidente. În momentul în care a fost contactată pentru interviu, tocmai încheia un capitol din romanul său preferat. Îi place să citească, iar acest lucru este posibil datorită unui dispozitiv asistiv inovator, care citește texte de pe orice suprafață (digital/print), recunoaște culori, bancnote cât și fețele celor din jur – lux la care Alexandra nici nu îndrăznea să spere că va avea acces.

Alexandra are 22 de ani, este absolventă (eminentă) a Facultății de Litere și visează să devină traducătoare. Deși doar de curând a cunoscut un alt nivel de independență, odată cu primirea aparatului OrCam My Eye 2.0, Alexandra avea pasiuni și vise mărețe încă de la vârste fragede. Iubește să cânte la pian, a învățat notele portativului încă de la sfârșitul anilor de grădiniță. Dragostea pentru limbi străine, pe de altă parte, o are moștenire de la străbunica sa, care i-a spus primele cuvinte în germană. Mama ei Csilla este deopotrivă asistentul său personal, dar și mentorul său pentru limba maghiară.

Alexandra Moldovan este, așadar, o adolescentă provenită dintr-o familie ce îmbină frumos mai multe culturi, ce a pus accentul pe învățătură, fără a o condiționa în vreun fel. Bunica sa a fost învățătoare, iar matușa sa educatoare.

Alexandra povestește cu drag despre momentele în care își punea degetele pe clapele pianului. A preferat mereu să găsească activități ce îmbină mai multe pasiuni ale sale. Mai târziu, a reușit chiar să creeze o aplicație ce funcționează ca radio, aparat ce odinioară o intriga. Aceasta putea comanda în alicație ce melodie putea asculta și dezvolta propriile programe de muzică. Pe vremea cand Alexandra nu bănuia că cel mai important contact cu lumea IT îl va avea în 2020, an în care Ali a primit dispozitivul OrCam, rodul unei echipe de experți în Computer Vision și Machine Learning.

Până atunci, în clasele I-IV memora dupa citire, ajutată fiind de părinți si de bunica. În clasele V-VIII a început să folosească citirea cu ajutorul calculatorului, a unui display Braille.

Anii studenției i-a petrecut în cadrul facultății de Litere, facultate pe care a ales-o datorită programelor ce îmbinau limba germană și limba engleză. Nu s-a simțit exclusă din colectiv, iar firea ei extrem de comunicativă a ajutat-o să se integreze ușor. Întrebată fiind dacă era sprijinită de colegi și dacă aceștia o ajutau cu materiale la cursuri, Alexandra povestește ca nu era nevoie. Reușea să obțină note maxime datorită dedicării și disciplinei cu care era învățată încă de mică.

Cu toate acestea, spera să ajungă în posesia unor device-uri mult mai performante decat cele pe care și le putea permite financiar. Deși avea display-ul Braille, momentul în care Alexandra a primit OrCam My Eye a însemnat mult. Primul beneficiu al device-ului despre care a fost bucuroasă, a fost funcția de citire. OrCam My Eye recunoaște în doar câteva secunde o pagină întreagă de informație și o poate citi purtătorului printr-un difuzor discret în timp real, indiferent dacă persoana nu se mai află în fața paginii și începe să desfășoare o nouă activitate.

Însă ce este cu adevărat special la acest aparat este funcția de recunoaștere a fețelor celor din jur, a obiectelor și chiar a culorilor. Fapt ce nu a ușurat doar viața Alexandrei, ci și a mamei sale și a tuturor ce o asistau în viața de zi cu zi.

Alexandra a aflat despre programul de finanțare de la Asociația Nevăzătorilor în cadrul căreia este înscrisă. „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități” este o inițiativă realizată cu sprijinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. În cadrul programului, peste 7.000 de persoane cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, primesc vouchere de peste 5.000 de euro pentru obținerea echipamentelor incluse în program. Dispozitivul de tehnologie de asistență OrCam MyEye, util atât persoanelor nevăzătoare, cât și celor cu deficiențe de vedere, este un dispozitiv medical acreditat în România, inclus pe lista furnizorilor de tehnologii de asistență aprobate. ( Pașii de inregistrare în program se pot regăsi pe https://www.orcam.com/ro/programul-de-finantare/).

Despre produs [video prezentare]

Portabil, ușor și compact, având dimensiunea unui deget, dispozitivul este activat de simplul gest al arătării cu degetul sau pur și simplu prin urmărirea privirii purtătorului, în timp real. Ziarele, cărțile, ecranele computerelor și ale smartphone-urilor, meniurile restaurantelor, etichetele produselor din supermarket și semnele de circulație sunt citite instant purtatorului dispozitivului. Caracteristicile suplimentare ale OrCam MyEye includ recunoașterea instantanee a feței, a culorilor și a bancnotelor. Toate operațiunile dispozitivului sunt procesate complet offline, asigurând astfel confidențialitatea datelor pentru utilizatorul OrCam MyEye.

Dispozitivul se montează magnetic pe rama ochelarilor și cântărește doar 22,5 grame – fiind gândit special pentru ca experiența utilizatorului să fe cât mai facilă. De asemenea, tehnologia implementată permite ca în acest moment, OrCam My Eye să fie singurul aparat din lume ce este activat prin simpla urmărire a privirii purtătorului sau printr-un gest intuitiv de arătare cu degetul – permițând utilizarea cu mâinile libere.

Alexandra Moldovan a absolvit programul de licență al Facultății de Litere cu notă maximă, în pofida faptului ca ziua în care a prezentat lucrarea de licență a coincis cu ziua priveghiului străbunicii sale.

Acum, Alexandra muncește la visul de a deveni traducătoare, asistată fiind de dispozitivul OrCam My Eye. În aceeași notă a planurilor pentru viitor, Ali își dorește ca dispozitivul OrCam să fie disponibil prin cât mai multe programe speciale derulate cu ajutorul statului.

Link-uri utile: www.orcam.com / YouTube / Facebook /Twitter.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.