Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Dincolo de Soapte” lupta impotriva discriminarii privind genul, sexul si sexualitatea

0

Am sosit in Romania acum cateva luni, cu o bursa Fulbright, pentru a incepe  proiectul “Dincolo de Soapte” (dincolodesoapte.blogspot.com) care este un blog comunitar cu scopul de a rupe tacerea si de a lupta impotriva discriminarii privind genul, sexul si sexualitatea. (Laura Mattes)

 

„Dincolo de Soapte” lupta impotriva discriminarii privind genul, sexul si sexualitatea

-text scris de Laura Mattes-

Ideea mi-a venit cand am inceput sa cercetez nivelul violentei domestice in Romania. Am realizat ca violenta sexuala este o problema endemica care este respandita in toate sferele vietii economico-sociale, indiferent de educatie, si este prezenta la toate varstele. Mai mult, un studiu recent arata ca Romania are una din cele mai inalte cote privind violenta domestica din Uniunea Europeana.

In cursul cercetarilor mele am descoperit ca, desi Romania a inceput in mod timid sa infiinteze ONG-uri si adaposturi pentru a ajuta victimele violentei sexuale, totusi foarte putine lucruri s-au facut pentru a preveni problema. Cu toate ca avem adaposturi, consilieri si avocati, care sunt utili, simpla abordare a acestei probleme in acest mod, nu conduce implicit si la rezolvarea lor.

Cu cat am cercetat mai mult, cu atat am descoperit ca de fapt exista o lipsa aproape totala de educatie sau de dialog in ceea ce priveste viata sexuala. In SUA, am lucrat timp de trei ani la un ONG care organiza ateliere educationale, cursuri si campanii pentru liceeni si studenti, cu scopul de a discuta aspecte privind viata sexuala, drepturile sexuale si violenta sexuala. Am vazut cu ochii mei, cat de puternice sunt aceste metode pentru a prevenii acest gen de probleme in viitor.

M-am gandit ca primul pas consta in a crea o atmosfera de incredere, in care sa putem dialoga despre astfel de subiecte. Avand in vedere ca internetul devine din ce in ce mai mult spatiul unde gasim imformatii si indurmari despre viata in general, acest lucru m-a motivat sa incep acest proiect online, “Dincolo de Soapte”. Nu-i asa ca Google are raspunsurile la toate intrebarile noastre? In plus, deoarce subiectul despre sexualitate esta inca tabu in Romania, internetul poate sa ofere siguranta prin a fi anonim.

Pe site incurajez tinerii sa-si împartaseasca povestile si opinile lor legate de sexualitate, relatii, sarcina, boli cu transmitere sexuala si multe alte subiecte de interes pentru ei. Desi cu totii trecem prin astfel de experiente, deseori ne simtim singuri in astfel de situatii si nu avem multe locuri unde ne putem informa sau cu cine sa ne sfatuim. (Dincolo de Soapte)

Speranta mea este sa creez o communitate in care fiecare se poate regasi si sa putem invata de la altii intr-un mod personal, sincer si fara prejudecati. Acest tip de proiect a fost implementat si alte tari avand un real succes si impact adevarat asupra multor persoane care se aflau in situatii dificile.

Eu cred in puterea generaţiei mele de a schimba aceasta stare de fapt. Dar, cu toate ca oamenii recunosc ca este necesar un astfel de dialog, este in continuare dificil sa-i incurajezi sa povesteasca despre experientele si opiniile lor. Desi recunosc ca subiectul este delicat si ca este dificil sa treci peste tabu-ul care il inconjoara,  in opinia mea, cred ca nu dorim sa investim energie si efort pentru o anumita cauza, deoarece nu avem incredere ca putem schimba ceva.

Doresc sa lupt impotriva aceastei atitudini.

—————————————————————————

Laura Mattes s-a nascut in Bucuresti dar s-a mutat in Statele Unite cu familia ei la varsta de doi ani. Ea a copilarit in San Francisco cu parintii si sora ei, dar a petrecut mai multe veri in Bucuresti in vizita la bunici. A terminat facultate la University of California Berkeley si dupa doi ani de lucru la Google, s-a gandit ca avea nevoie de o schimbare. Vazand cat de multi din prientenii ei s-au mutat din Romania pentru diferite oportunitati in strainatate, s-a gandit sa faca opusul. A venit in Bucharest anul trecut cu o bursa Fulbright s-a incepe un proiect de antreprenoriat social.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.