Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Din Oxford și Göteborg în Ferentari: schimb de experiență pentru cetățenie activă

0

British Council și  Policy Center for Roma and Minorities  au organizat în perioada 2 – 9 iulie la București un schimb de experiență internațional la care au participat reprezentanți ai mai multor organizatii nonguvernamentale din Oxford, Marea Britanie și Göteborg, Suedia. Întâlnirea și-a propus să familiarizeze participanții cu privire la problemele întâmpinate de comunitățile de romi din București și din împrejurimi, să ofere o privire de ansamblu asupra practicilor de incluziune socială dezvoltate în România pentru această minoritate, având în prim plan proiectele educaționale. De asemenea, schimbul și-a propus să identifice oportunități de colaborare între organizațțile societății civile din Marea Britanie, Suedia și România.

Schimbul face parte din proiectul Active Citizens pe care l-am desfășurat pe parcursul unui an în comunitatea multietnică din Ferentari, în parteneriat cu Policy Center for Roma and Minorities. Ne-am propus să identificăm persoane resursă din comunitate care au credibilitate și vizibilitate și care pot funcționa ca modele de cetățeni activi, motivând și mobilizând și alți membri ai comnunității din Ferentari. Acești oameni au fost instruiți în cadrul unui curs de formare, apoi le-am oferit ocazia de a pune în practică ce au învățat, printr-un proiect de acțiune socială scris din propria lor inițiativă, care să rezolve o problemă din comunitate. Ei au fost trimiși de asemenea la Oxford pentru a vedea cum lucrează membrii comunităților multietnice de acolo, iar săptămâna trecută au primit vizita celor care i-au găzduit în Oxford„, explică, Alina Constantinescu, manager de proiecte la Consiliul Britanic.

Pe parcursul celor șapte zile, delegația formată din 15 persoane a avut vizite de lucru în mai multe instituții educaționale din București, precum și în comunitățile de romi din Ferentari și din comuna Jilava, a luat parte la ateliere despre istoria și cultura romilor și s-a întâlnit cu reprezentanți ai societății civile din România  care au împărtășit din experiența lor în ceea ce privește metodele de lucru în comunitățile dezavantajate.

“Împreună cu implicarea în problemele comunității și dezvoltarea unei comunități de cetățeni activi, considerăm că educația reprezintă soluția cea mai potrivită pentru integrarea socială pe termen lung a grupurilor dezavantajate, inclusiv a romilor. De altfel, unul dintre obiectivele programului a fost schimbul de bune practici în domeniul incluziunii sociale prin educație, și in special prin intermediul educației non-formale, care din punctul nostru de vedere ar trebui să completeze educația clasică, cea formală. Desigur, toate aceste măsuri trebuie adaptate la specificul grupurilor dezavantajate pentru a avea succes pe deplin și pentru a avea niște rezultate concludente.”,  a declarat Radu Răcăreanu, Policy Officer în cadrul Policy Center for Roma and Minorities.

 

“Principalul nostru proiect educațional, Clubul de Educație Alternativă reprezintă o șansă pentru o viață mai bună pentru circa 120 de copii din cartierul Ferentari, una dintre cele mai vulnerabile zone din București din punct de vedere economic și social.”, a mai adăugat Radu Răcăreanu.

Creat în octombrie 2010, clubul își propune să  ofere un cadru alternativ de dezvoltare pentru copiii din zona ghetoului Ferentari. În momentul de față copii se bucură de activități extrașcolare printre care antrenamente săptămânale de fotbal, baschet şi box, street dance, cursuri de film și actorie, precum şi cursuri de educație financiară și socială.

În calitate de cetățean activ în cadrul comunității din Oxford, pot să spun că am fost foarte încântat să iau cunoștință de proiectele educaționale implementate de către societatea civilă din România, și în mod special de clubul de la Școala nr. 136, acolo unde cei mici încearcă să facă primii pași către un viitor mai bun. Cred că există o nevoie reală de a schimba starea de apatie în care se află România cu privire la implicarea socială, de a promova mai mult educația non-formală și de a oferi un acces mai bun la educația formală.”,  a precizat Ben-Lloyd Shigbesan, Community Development Officer – Black and Minority Mental Health, în Oxford, Marea Britanie.

Programul Active Citizens intenţionează să creeze o reţea de cetăţeni activi, care îşi recunosc potenţialul şi se angajează în mod responsabil la dezvoltarea comunităţilor lor, atât la nivel local, cât şi internaţional. Prin acest proiect Consiliul Britanic își propune să aducă în comunităţile din România experienţa Marii Britanii şi a altor ţări în domeniul cetăţeniei active.

Prin conceptul de “cetăţenie activă”, atât British Council cât și Policy Center for Roma and Minorities înţeleg faptul că membrii unei societăţi participă în  mod activ la viaţa comunităţii lor şi se simt responsabili de a interveni în problemele care o afectează.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.