Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dezvoltare personală prin filosofie, curs nou cu Mario Barangea

0

Imaginație & Cunoaștere 

Idei cardinale în consilierea şi practica filosofică

Între 31 august – 4 septembrie, de la 19.00, nu rata un curs online nou cu Mario Barangea – Imaginație & Cunoaștere  – Idei cardinale în consilierea şi practica filosofică.

Consilierea filosofică este, printre altele, şi o alternativă terapeutică din ce în ce mai căutată. Ea se bazează pe un tip de practică filosofică ce poate lua diverse forme, toate accesibile: conversaţia tematică, introspecţia asistată, lectura creativă etc. Dar, înainte de orice, fundamentele trebuiesc relevate – acestea sunt câteva idei cardinale.

Ideile cardinale sînt cele care orientează spiritul uman, cele care îi dau acestuia direcţie şi sens.  Acest curs este centrat  pe istoria unor idei, noţiuni sau concepte care pot fi numite fără teama de a greşi – viziuni. Un curs despre viziuni ar putea să pară ciudat, dar nu trebuie să fim înşelaţi de aparenta inflexibilitate a unor termeni. Viziunile sunt de multe feluri. Cele despre care e vorba aici au de a face cu adaptarea şi ancorarea în liniile cele mai mari şi mai statornice ale existenţei noastre.

Care sînt aceste idei cardinale despre care cred că merită să povestim îndelung? Mai întâi de toate, tot ce vine în primul rând al cunoaşterii: adevărul, libertatea, destinul, spiritualitatea, dreptatea, virtutea, liniştea, împlinirea, simplitatea etc etc… Ne rămâne doar ca printre fiecare dintre aceste idei mai sus enumerate să întrezărim sursa a ceea ce suntem în mod real.

În acest curs am selectat câte o conjunctură, o caracteristică şi o idee pentru fiecare întâlnire. Îndeajuns ca să putem cerceta de aproape diverse exemple şi să ne putem lămuri asupra unor concluzii.

Temele întâlnirilor sunt:

1. Cunoaşterea de sine – drumul către centru, ideea de Sine.

2. Întâlnirea cu Nevăzutul – marginile lumii noastre sînt pretutindeni, ideea de Infinit.

3. Dobândirea înţelegerii – „un gând care se gândeşte pe sine”, ideea de Destin.

4. Acceptarea şi seninătatea – suntem şi/sau insulă şi/sau ocean, ideea de Realitate.

5. Mythos & Logos – natura minţii şi înţelepciunea.

Lector: Mario Barangea
Dată începere: 31 august 2020/Oră curs: 19.00
Frecvenţă zilnică: luni-vineri; 31 august – 4 septembrie (o întâlnire are 2h)
Cost: 375 de lei (total pentru 5 întâlniri)
Cost redus (card fidelitate, studenţi, elevi, pensionari): Pentru reducere, folosește codul de cupon FIDELITATE

Cursul are loc onlineAici te înscrii.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.